Με το μανδύα της δήθεν υπεράσπισης της Δημοκρατίας, η αξιωματική αντιπολίτευση παίρνει θέση υπέρ της βίας και της ανομίας που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στα ελληνικά πανεπιστήμια, με τραγικές επιπτώσεις στη δημόσια ασφάλεια αλλά και την ποιότητα της εκπαίδευσης.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία καλεί τη δημοκρατική πανεπιστημιακή κοινότητα, κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό πολίτη στη μαχητική με όρους μαζικού κινήματος ακύρωση των αντιδραστικών σχεδίων της κυβέρνησης.
Μόνη μορφή και μόνο περιεχόμενο αγώνα είναι ένα και ενιαίο: συλλογική υπεράσπιση και ενίσχυση της Δημοκρατίας απέναντι σε κάθε μορφή σκοταδισμού, καταστολής, απέναντι σε κάθε μεθόδευση αποκλεισμού των νέων από το μορφωτικό αγαθό», έλεγε η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου, η οποία διαφωνεί και με τη θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής -δηλαδή την πρόθεση της Πολιτείας να βάλει ένα τέλος στην είσοδο στα ΑΕΙ με βαθμό τη μονάδα, το 2 ή το 3-, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «υλοποιεί τον μύχιο πόθο των απανταχού συντηρητικών: λιγότεροι και πιο συστημικά επιλεγμένοι νέοι και νέες στα πανεπιστήμια».
Μικροκομματική λογική
Είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με τη στάση του επιλέγει τη συνέχιση της παρούσας κατάστασης στα ελληνικά πανεπιστήμια, κόντρα στη βελτίωση των συνθηκών και της ενίσχυσης της ποιότητας της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης. Και το κάνει αυτό επειδή προτιμά να «χαϊδέψει» τα αυτιά του ακροατηρίου του, αντί να περάσει στην πλευρά της ρεάλ πολιτίκ.
Για να «καλύψει», δε, αυτή του την αδυναμία, την οποία η κοινή γνώμη αντιλαμβάνεται όπως και τα παιδιά που βιώνουν μία κατάσταση που δεν αρμόζει στον σκληρό ανταγωνισμό που επικρατεί σήμερα και στο χώρο της εκπαίδευσης διεθνώς και καθιστά την ελληνική Παιδεία μη ανταγωνιστική και ξεκομμένη από την αγορά και την εργασία, καταφεύγει σε «τσιτάτα».
«Τσιτάτα», όπως ότι «τα πανεπιστήμια έχουν ανάγκη από καθηγητές και όχι από αστυφύλακες» που είπε ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης στη δήλωσή του.
Ή «βαπτίζοντας» συκοφαντική επίθεση τη γενική αίσθηση ότι τα πανεπιστήμια είναι άντρα ανομίας και βίας, λες και οι ίδιοι δεν γνωρίζουν ή δεν έχουν δει τα επεισόδια ξυλοδαρμού καθηγητών ή εξευτελισμού των πρυτάνεων όχι από φοιτητές ή μαθητές, αλλά από άτομα που καμία σχέση δεν έχουν με την πανεπιστημιακή κοινότητα.
Ή δεν γνωρίζουν ότι ομάδες χρησιμοποιούν τα πανεπιστήμια σαν αποθήκες για τα «πολεμοφόδιά» τους. Οσο για πρόταση;
Πρόβλεψη και απειλή
«Η αναγκαία φύλαξη των πανεπιστημίων πρέπει να γίνεται από υπηρεσίες που λογοδοτούν στις πανεπιστημιακές αρχές», είπε χθες ο πρώην υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την Αγροτική Πολιτική - Oι έξι άξονες
Ο κ. Φίλης προέβλεψε μάλιστα ότι «αυτές οι ρυθμίσεις θα δημιουργήσουν εντάσεις στα πανεπιστήμια. Δεν θα εφαρμοστούν στην πράξη».
Το προηγούμενο βράδυ, το ίδιο μήνυμα το έδωσε πιο… ανάγλυφα ο γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Σωτήρης Αλεξίου, σε τηλεοπτική εκπομπή του Contra Channel:
«Με την κυβέρνηση θα τα πούμε στους δρόμους», είπε και όταν ρωτήθηκε αν θα τηρήσουν οι νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ που διαδήλωσαν χθες τα επιδημιολογικά μέτρα, με το ίδιο ύφος που είχε και ο κ. Τσίπρας ως 17χρονος μαθητής όταν πρωταγωνιστούσε στις μαθητικές καταλήψεις, απάντησε: «Τα μέτρα αυτά είναι χουντικά».
Η ασφάλεια στα δημόσια πανεπιστήμια και φυσικά η ανάγκη ενίσχυσης της ποιότητας της εκπαίδευσης που παρέχουν είναι ζήτημα για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διχάζεται. Υπάρχουν κάποιες διαφωνίες, κυρίως από στελέχη προερχόμενα από το παλαιό ΠΑΣΟΚ, αλλά η μεγάλη πλειονότητα των στελεχών του κόμματος δεν επιθυμούν καμία αλλαγή στα σημερινά πανεπιστήμια. Ούτε στο κομμάτι της ασφάλειας και της λειτουργίας ούτε στο κομμάτι της ποιότητας της εκπαίδευσης.
Διαψεύδει ο Τσίπρας
Σε ό,τι αφορά το θέμα που ταλανίζει την Κύπρο και ο κ. Τσίπρας έχει γίνει πρωταγωνιστής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διέψευσε χθες ότι είχε συνομιλία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για τα «χρυσά διαβατήρια» και εξέφρασε την έκπληξή του για τα σχετικά δημοσιεύματα. Κληθείς από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων να σχολιάσει ισχυρισμό σε άρθρο του παραιτηθέντος διευθυντή της εφημερίδας «Η Καθημερινή Κύπρου» Ανδρέα Παράσχου, ότι (το κόλπο με τα «χρυσά διαβατήρια») άφηνε στο πρώην δικηγορικό γραφείο του κ. Αναστασιάδη 300 εκατομμύρια ετησίως που τα πήγαινε στις Σεϋχέλλες, με ιδιωτικές πτήσεις, ο κ. Τσίπρας δήλωσε:
«Με έκπληξη είδα τα σχετικά δημοσιεύματα που αναφέρονται σε υποτιθέμενη συνομιλία μου για το εν λόγω θέμα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά την περίοδο που ήμουν πρωθυπουργός. Είναι απολύτως προφανές ότι τέτοιου είδους σχόλια δεν έγιναν ποτέ και μια τέτοια συζήτηση δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με την πραγματικότητα».
Ελληνοτουρκικά: Τι λέει το Μαξίμου για τις διερευνητικές με την Τουρκία
Πότε θα επιστρέψουν οι μαθητές σε Γυμνάσια, Λύκεια – Τι είπε η Νίκη Κεραμέως