Την Πέμπτη, σύμφωνα με πληροφορίες, ολοκληρώθηκε η προανάκριση με αφορμή τις καταγγελίες του Χρ. Καλογρίτσα να μπει «μπροστινός» στον περίφημο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και η δικογραφία αναμένεται να διαβιβαστεί στη Βουλή, καθώς υπάρχουν αναφορές σε πολιτικά πρόσωπα.
Η διαβίβαση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν αποκλείεται να γίνει και πριν από τα Χριστούγεννα. Ο επιχειρηματίας έχει καταγγείλει ότι «μου ζητήθηκε λόγω των στενών σχέσεων και της εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό μου και αντιστρόφως να τους δανείσω το αριστερό επιχειρηματικό μου όνομα και μόνο και να μπω μπροστινός για τη συμμετοχή σε διαγωνισμό που θα διενεργούνταν για τηλεοπτικές άδειες, προκειμένου μέσω αυτού να καταφέρουν να λάβουν μια τηλεοπτική άδεια, την οποία θεωρούσαν απαραίτητο μέσο για την υποστήριξη της πολιτικής τους».
Ο Χρ. Καλογρίτσας αποδίδει το «αίτημα» στον Ν. Παππά, αλλά «και άλλα στελέχη» της τότε κυβέρνησης. Τα όσα έχει συμπεριλάβει ο Χρ. Καλογρίτσας στο υπόμνημά του -και αφορούν και τα 3.000.000 ευρώ της CCC που φέρονται να κατέληξαν αντί καναλιού να γίνουν… «Ντοκουμέντο»-, σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του, «αφορούν μόνο το 1/3 των στοιχείων που έχει στη διάθεσή του». Τα υπόλοιπα 2/3, όπως αναφέρουν, «θα τα καταθέσει στη Βουλή», όταν κληθεί. Και πιθανώς να ρίξουν φως και στα άδυτα του White House και στον White Porscha.
ΥΠΑΡΧΕΙ και ένας δεύτερος δικαστικός κλοιός που σφίγγει γύρω από το σύστημα εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ και προκαλεί πρόσθετη ανησυχία στην ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η «υπόθεση Μιωνή». Οσοι γνωρίζουν σε βάθος την υπόθεση, αλλά και τα στοιχεία τα οποία φέρεται να έχει στην κατοχή του ο επιχειρηματίας, κάνουν λόγο «για ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα». Καθώς το υλικό που φέρεται να έχει στα χέρια του ο Σ. Μιωνή καλύπτει ένα αρκετά μεγάλο εύρος «δραστηριοτήτων αλλά και προσώπων». Και δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας ακόμα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η μήνυση που έχει καταθέσει ο Σ. Μιωνή και τα στοιχεία που έχει παρουσιάσει έχουν συσχετισθεί με το ανακριτικό έργο του Δικαστικού Συμβουλίου που έχει συγκροτηθεί μετά την απόφαση της Βουλής για τη Novartis. Η σκευωρία που διερευνάται ήδη είναι ο τρίτος κλοιός που ανησυχεί τον ΣΥΡΙΖΑ.
Επίθεση Γεωργιάδη, Θεμιστοκλέους σε ΣΥΡΙΖΑ για οδηγούς ασθενοφόρων: Ενεργοποιήσαμε τη δική σας διάταξη
ΜΕΤΑ το ξεμπλοκάρισμα για τον τρόπο συμμετοχής της αρμόδιας εισαγγελέως στην ανακριτική διαδικασία, έχουν εκκινήσει οι καταθέσεις μαρτύρων. Αύριο το πρωί στις 11.00 καταθέτει ο πρώην πρωθυπουργός Α. Σαμαράς. Εχουν ήδη προηγηθεί οι Ε. Βενιζέλος και Α. Λοβέρδος, ενώ έπονται ακόμα αρκετοί μάρτυρες. Μεταξύ αυτών μπορεί να είναι και ο κ. Μιωνή, καθώς οι καταγγελίες του σχετίζονται ευθέως με το παραδικαστικό κύκλωμα του Ρασπούτιν και των ερευνώμενων ως συμμετόχων στην «εγκληματική οργάνωση-συμμορία». Νομικοί κύκλοι επιμένουν ότι και ο Σ. Μιωνή διαθέτει «πολλά περισσότερα στοιχεία απ’ όσα έχει χρησιμοποιήσει μέχρι στιγμής» και τα οποία προτίθεται να καταθέσει στη δικαιοσύνη.
ΟΠΩΣ έλεγε χαρακτηριστικά στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο έχει εικόνα για το βάθος του θέματος, αλλά έχει επιλέξει να κρατήσει αποστάσεις από τα έργα και τις ημέρες του «μαγαζιού», «το πρόβλημα είναι ότι το σύστημα εξουσίας του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ ξέρει τι έχει γίνει, αλλά… δεν ξέρει τι απ’ αυτά ξέρουν οι άλλοι, όπως και ποια ακριβώς στοιχεία υπάρχουν, που δένουν τα γεγονότα». Αυτός ο περίεργος συνδυασμός γνώσης και άγνοιας φαίνεται ότι προκαλεί και την αναστάτωση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στα ενδότερα της Κουμουνδούρου.
ΩΣΤΟΣΟ η Κουμουνδούρου έχει κι έναν πρόσθετο -πολιτικό- λόγο ώστε να είναι ανήσυχη και εκνευρισμένη. Και το νέο κύμα των δημοσκοπήσεων, που συμπίπτει ίσως με τη χειρότερη φάση της τριπλής κρίσης (πανδημία-ύφεση-Τουρκία), δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ακροατήριο και η αντιπολίτευσή του δεν αποδίδει σχεδόν τίποτα. Βλέπει τη Ν.Δ. από απόσταση 15% και πάνω, ενώ ο ίδιος εξακολουθεί να μην μπορεί να προσεγγίσει καν την εκλογική επίδοση του Ιουλίου του 2019. Ομως η σύγκριση που πραγματικά προκαλεί ένα είδος πολιτικής παράλυσης στον ΣΥΡΙΖΑ είναι η σύγκριση των δημοσκοπήσεων του Δεκεμβρίου του 2020 με τις δημοσκοπήσεις του Δεκεμβρίου του 2019.
Οταν δηλαδή δεν υπήρχε πανδημία, δεν υπήρχε ο Εβρος και δεν υπήρχε και η ύφεση που φέρνει η πανδημία. Είναι χαρακτηριστικό π.χ. ότι στις «Τάσεις της MRB» μεταξύ του Δεκεμβρίου 2020 και του Δεκεμβρίου 2019 υπάρχουν οι εξής διαφορές:
1. Η Ν.Δ. από το 36,8% που είχε πέρσι ανέβηκε στο 38,1% σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που από το 24,5% έπεσε στο 23,1%. Με δυο λόγια, όσα πρωτοφανή συνέβησαν τον τελευταίο χρόνο (πανδημία, ύφεση, Εβρος, μεταναστευτικό, κρίση με την Τουρκία) ενίσχυσαν την κυβέρνηση και αποδυνάμωσαν την αντιπολίτευση.
- Η ίδια τάση υπάρχει και στην προσωπική αναμέτρηση του Κ. Μητσοτάκη με τον Α. Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός στην «καταλληλότητα» ανέβηκε φέτος από το 40,9% που είχε πέρσι στο 43,9%. Ενώ στις θετικές γνώμες από το 37,5% ανέβηκε στο 40,1%.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου