Τα παραπάνω είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους αρχίζουν πάλι να ρίχνουν στο τραπέζι διάφορες ημερομηνίες ανοίγματος της αγοράς.
Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η άρση των μέτρων θα γίνει όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες και δεν πρόκειται να γίνουν τα προηγούμενα λάθη.
Αυτό όσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε όλοι μας τόσο καλύτερα θα δεχθούμε τις διαφορετικές συνθήκες που θα επικρατούν και τα Χριστούγεννα όπως και τους προηγούμενους μήνες.
Τη στιγμή που οι ημερήσιες διαγνώσεις κορονοϊού δείχνουν σταθερή και ελαφρώς πτωτική πορεία -2.135 νέα κρούσματα χθες στην Ελλάδα-, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) προειδοποιεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ότι μια βιαστική άρση των περιορισμών μπορεί να οδηγήσει γρήγορα, τις ημέρες των Χριστουγέννων, ξανά σε πίεση στα νοσοκομεία και αύξηση των νοσηλειών και του αριθμού των διασωληνωμένων.
Μάλιστα, το ECDC θέτει δύο ημερομηνίες- ορόσημο, την 7η και την 21η Δεκεμβρίου, στις προβολές που επεξεργάστηκε για το τι θα ακολουθήσει μετά την άρση των δεύτερων lockdowns. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε επικαιροποιημένη έκθεσή του με εκτιμήσεις για την άρση των περιοριστικών μέτρων: «Προβλέπουμε ότι εάν οι χώρες που εφήρμοσαν μέτρα τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο και τα άρουν στις 21 Δεκεμβρίου 2020, επιτρέποντας στους ανθρώπους να συναντηθούν ξανά πιο ελεύθερα, θα υπάρξει επακόλουθη αύξηση στις εισαγωγές περιστατικών με Covid-19 στα νοσοκομεία κοντά στην πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου 2021. Εάν καταργηθούν τα μέτρα στις 7 Δεκεμβρίου, αυτή η αύξηση της νοσηλείας μπορεί να αρχίσει να συμβαίνει πριν από τις 24 Δεκεμβρίου».
Από εκεί και πέρα, ειδικοί και κυβέρνηση είναι με το βλέμμα στον όσο το δυνατόν μεγαλύτερο έλεγχο της επιδημιολογικής κατάστασης όταν θα αρχίσει η κοινωνία και η οικονομία να ανοίγει.
Το εκτεταμένο τέστινγκ αποτελεί σημαντικό «όπλο» προκειμένου να προλαμβάνονται τοπικές επιδημίες και μεγαλύτερες αλυσίδες μετάδοσης. Σε αυτό το πλαίσιο, ο στόχος είναι η προμήθεια ενός εκατομμυρίου rapid tests ανά μήνα, τα οποία θα πραγματοποιούνται από τον ΕΟΔΥ στοχευμένα στον πληθυσμό, όπως συμβαίνει και μέχρι σήμερα.
Σε κάθε περίπτωση, και με δεδομένο ότι οι καιρικές συνθήκες δεν θα βοηθήσουν, αλλά το αντίθετο, καθώς… στρώνουν το χαλί στη μετάδοση του κορονοϊού, η αυστηρή επιτήρηση της νόσου θα επιτρέψει στη χώρα μας τον όσο το δυνατόν καλύτερο έλεγχό της.
Σε ραδιοφωνική συνέντευξή του ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, επανέφερε το θέμα της συμβολής των καιρικών συνθηκών στη διασπορά του ιού. «Το άριστο της επιβίωσης του ιού είναι η θερμοκρασία περίπου 9-10 βαθμούς Κελσίου και την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη είχαμε περίπου 10 βαθμούς το μέγιστο, άρα έχουμε άριστη θερμοκρασία μετάδοσης του ιού. Ετσι για παράδειγμα ο ιός μπορεί να παραμείνει σε έναν ανελκυστήρα 4 με 5 ώρες, ενώ το καλοκαίρι παρέμενε μόνο 10 με 15 λεπτά της ώρας. Αυτό σημαίνει ότι πλέον περισσότερα άτομα μπορούν να μολυνθούν, καθώς ο ιός μπορεί να επιζήσει πάρα πολλές ώρες, ακόμα και στις επιφάνειες, ενώ έχει αποδειχθεί ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και αερογενώς, ακόμα και σε απόσταση τεσσάρων μέτρων», είπε στο Πρακτορείο FM.
Σπέτσες: Φόνος με στιλέτο ήταν το… τροχαίο – Σοκάρουν οι αποκαλύψεις
Κορωνοϊος-Συγκλονιστική μαρτυρία ασθενούς: Είναι λες και έχεις μία βόμβα στα χέρια!
Διπλάσιο το επίδομα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για τον Δεκέμβριο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr