Ο υπουργός σημείωσε ότι για το θέμα των ετοιμόρροπων κτιρίων, στόχος είναι να ξεκινήσει άμεσα η συντονισμένη καταγραφή τους σε όλη τη χώρα, καθώς και να θεσπισθεί εκείνο το νομοθετικό πλαίσιο που «θα λύνει» τα χέρια των Δήμων ώστε γρήγορα και ευέλικτα να μπορούν να διαχειρισθούν τα εν λόγω ακίνητα -ήδη το Υπουργείο Περιβάλλοντος κα Ενέργειας στο χωροταξικό-πολεοδομικό νομοσχέδιο θα φέρει τη σχετική ρύθμιση. Τέλος, ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι διερευνάται από το υπουργείο η εξεύρεση πόρων από διάφορες πηγές ώστε να αντιμετωπισθεί το ζήτημα αποτελεσματικά σε όλη τη χώρα.
Ειδικότερα, ο Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε τα ακόλουθα:
«Το ζήτημα των ετοιμόρροπων κτιρίων είναι ένα θέμα απόλυτης προτεραιότητας για το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Είναι θέμα που έχει αρκετές πτυχές:
1) Αρχικά, η πλήρης καταγραφή τους. Το Υπουργείο μας είναι σε επαφή με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος και με το ΤΕΕ, ώστε να ξεκινήσει αμέσως μια συντονισμένη επιχείρηση καταγραφής τους σε όλη τη χώρα.
2)Ένα άλλο ζήτημα είναι τα νομικά προβλήματα, τα οποία υπάρχουν, προκειμένου να μπορέσει η Αυτοδιοίκηση να κάνει τη δουλειά της. Στην παρέμβαση που θα κάνουμε σύντομα με το χωροταξικό νομοσχέδιο θα φέρουμε στη Βουλή διατάξεις, οι οποίες θα επιτρέπουν στους δήμους να κινούνται γρήγορα και ευέλικτα για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος. Ως προς αυτό το θέμα, ιδιαίτερο ρόλο έχει ο Δήμος Αθηναίων, όχι μόνο γιατί είναι ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας, αλλά γιατί έχει εκατοντάδες ετοιμόρροπα κτίρια και προφανώς εδώ είναι και θέμα προστασίας της υγείας και της ζωής των πολιτών. Είμαστε σε επαφή με τον δήμαρχο, τον Κώστα Μπακογιάννη και θα στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια.
3) Μια τρίτη πτυχή που θέλω να τονίσω είναι η πτυχή της χρηματοδότησης του όλου εγχειρήματος. Μελετούμε πώς θα αξιοποιήσουμε πόρους από διάφορες πηγές, έτσι ώστε να στηρίξουμε και χρηματοδοτικά την προσπάθεια της αυτοδιοίκησης σε όλη τη χώρα».
Ο Κώστας Μπακογιάννης δήλωσε σχετικά:
«Είναι μια ανοιχτή πληγή πολλών δεκαετιών. Είναι αδιανόητο να το θυμόμαστε μόνο μετά από ένα σεισμό, ή γενικά μια φυσική καταστροφή.
Ο Δήμος Αθηναίων ήδη προχωράει με ένα πρόγραμμα κατεδαφίσεων των επικίνδυνων κτιρίων. Όμως αυτό το οποίο έχουμε ανάγκη είναι να σπάσουμε επιτέλους τα δεσμά της γραφειοκρατίας.
Όλγα Κεφαλογιάννη: Δεν έχω την πολυτέλεια για τα παιδιά μου να χάσω τον έλεγχο ούτε στιγμή
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον υπουργό, τον κ. Χατζηδάκη, διότι επιτέλους φαίνεται να υπάρχει πολιτική βούληση. Έχει συσταθεί μια ομάδα εργασίας, ώστε να προχωρήσουμε στις απαιτούμενες νομοθετικές παρεμβάσεις. Να συμφωνήσουμε ότι δεν έχουμε πλέον χρόνο για χάσιμο και πλέον πρέπει να ενεργούμε προληπτικά και όχι πυροσβεστικά».
Ο Γιώργος Στασινός δήλωσε σχετικά:
«Τα ετοιμόρροπα και επικίνδυνα κτίρια είναι ένα πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα η Πολιτεία και όχι μόνο στις στιγμές που παρουσιάζονται μετά από κάποιες φυσικές καταστροφές.
Υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτή τη στιγμή και από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και από τα συναρμόδια υπουργεία και από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος και από τον Δήμο Αθηναίων –που βρισκόμαστε σήμερα- να συνεργαστούμε ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
Το Τεχνικό Επιμελητήριο έχει ζητήσει από εθελοντές μηχανικούς να συνδράμουν. Έχουμε έτοιμη μια πλατφόρμα και μια φόρμα όπου θα καταγράφονται συγκεκριμένα προβλήματα ώστε να αξιολογείται αν ένα κτίριο είναι επικίνδυνο και ετοιμόρροπο και να προχωρά η διαδικασία. Χρειάζεται νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να είναι πιο ευέλικτη η διαδικασία και έχει αναλάβει το ΥΠΕΝ να την προχωρήσει.
Πάντως, αυτή τη στιγμή υπάρχουν εκτός από τα επικίνδυνα και ετοιμόρροπα κτίρια, ακόμη 10.000 διατηρητέα και μνημεία στην Αθήνα τα οποία θα πρέπει να συντηρηθούν και άλλα τόσα στην υπόλοιπη Ελλάδα. Έχουμε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις μέσω της Ψηφιακής Τράπεζας Γης να προχωρήσει η διαδικασία έτσι ώστε να πουλάνε τον συντελεστή που περισσεύει και να μπορεί να τον αγοράσει κάποιος που έχει ανάγκη και να υπάρχει χρηματοδότηση με ιδιωτικούς πόρους. Θα πρέπει να προχωρήσει και μια πρωτοβουλία ώστε ο Δήμος που κατά την άποψή μου έχει υποχρέωση να συντηρεί κάποια κτίρια, να τα παίρνει προς αποκατάσταση εφόσον είναι αγνώστου ιδιοκτήτη ή αν δεν μπορούμε να βρούμε τον ιδιοκτήτη, να τα διαχειρίζεται, να τα εκμεταλλεύεται και μετά από κάποια χρόνια να γυρνάνε πίσω στους ιδιοκτήτες τους και να είναι ασφαλή».
Σημειώνεται ότι η σημερινή αυτοψία γίνεται μία εβδομάδα μετά την έκτακτη τηλε-διάσκεψη που συγκάλεσε ο Κωστής Χατζηδάκης για το πρόβλημα των ετοιμόρροπων κτιρίων, με αφορμή τον σεισμό της Σάμου και την απώλεια ανθρώπινων ζωών. Αυτής της σύσκεψης, ακολούθησε επιστολή του υφυπουργού Δ. Οικονόμου στους Δήμους όλης της χώρας να αποστείλουν άμεσα τους καταλόγους τους με τα επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίρια».
Αυτά είναι τα προϊόντα που δεν θα τα βρίσκετε πλέον στα σούπερ μάρκετ
Επίδομα 800 ευρώ: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι – Αναλυτικά οι ημερομηνίες πληρωμής
Χαμός στο παλάτι: O γαμπρός του Ερντογάν «έπαιξε ξύλο» με τον νέο κεντρικό τραπεζίτη
H κόρη του Σπίλμπεργκ υπερασπίζεται τις ροζ ταινίες: Έδωσαν νόημα στη ζωή μου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr