ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊός και εμβόλια: Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα των Pfizer/BioNtech – Ποια εμβόλια που ακολουθούν και οι συμφωνίες της Ε.Ε.

Μαρία-Νίκη Γεωργαντά

Κορωνοϊός: Η πρώτη “αχτίδα” φωτός, τη στιγμή που όλος ο κόσμος δέχεται το ισχυρό “σφυροκόπημα”  του δεύτερου και πολύ φονικού κύματος κορωνοϊού ήρθε χθες με την ανακοίνωση των Pfizer/BioNtech για το εμβόλιο που αναπτύσσουν και από το οποίο η πρώτη ανάλυση δείχνει αποτελεσματικότητα 90%.

Η ανακοίνωση της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας Pfizer προσφέρει τα πρώτα εξαιρετικά ελπιδοφόρα στοιχεία ότι ένα εμβόλιο μπορεί να αποτρέψει την Covid-19 και προμηνύει τις επερχόμενες ανακοινώσεις και από τα άλλα εμβόλια που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Μετά και τη χθεσινή ανακοίνωση η Pfizer θεωρεί ότι θα είναι σε θέση να παρέχει 50 εκατομμύρια δόσεις έως το τέλος του τρέχοντος έτους και περίπου 1,3 δισεκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2021.

Ο κορυφαίος Αμερικανός λοιμωξιολόγος, Άντονι Φάουτσι, χαρακτήρισε ως “εξαιρετική” την είδηση. «Αναμένεται να έχει τεράστια επίδραση σε οτιδήποτε κάνουμε αναφορικά με την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού από εδώ και στο εξής», είπε και εκτίμησε  πως και το εμβόλιο που αναπτύσσει η αμερικανική Moderna ενδεχομένως να έχει παρόμοια αποτελέσματα, καθώς βασίζεται επίσης στην τεχνολογία mRNA.

Υπενθυμίζεται ότι η φαρμακευτική εταιρεία Moderna τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε ότι έλαβε γραπτή έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) για το mRNA-1273, σύμφωνα με την οποία μπορεί να υποβάλει αίτημα για άδεια κυκλοφορίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ανάμεσα στα τρία υποψήφια εμβόλια που προκρίνονται και αυτό της βρετανικής AstraZeneca, εμπορικού εταίρου του εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Η εταιρεία έχει συμφωνήσει να παρέχει 100 εκατομμύρια δόσεις μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο και πιθανώς δύο δισεκατομμύρια παγκοσμίως – εάν αποδειχθεί επιτυχής.

Ο καθηγητής Αντριαν Χιλ, ιδρυτής και διευθυντής του Ινστιτούτου Τζένερ στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης εκτίμησε, σύμφωνα με τη Daily Mail, ότι είναι πιθανό το σκεύασμα να αρχίσει να χορηγείται σε γιατρούς και ασθενείς υψηλού ρίσκου στη Βρετανία πριν από το τέλος του έτους.

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι οι δοκιμές του εμβολίου Sputnik-V της έχουν δείξει σημάδια ανοσοαπόκρισης σε ασθενείς και έχει κυκλοφορήσει το εμβόλιο για δημόσια χρήση ενώ οι δοκιμές τελευταίου σταδίου συνεχίζονται. Επιπλέον, η Κίνα ισχυρίζεται ότι έχει αναπτύξει ένα επιτυχημένο εμβόλιο που διατίθεται στο στρατιωτικό της προσωπικό.

Κανένα από τα δύο δεν περιλαμβάνεται, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, στον κατάλογο εμβολίων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που έχουν φθάσει στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών, το στάδιο δηλαδή που περιλαμβάνει πιο διαδεδομένες δοκιμές σε ανθρώπους.

“Αν επιβεβαιωθούν αυτά τα εξαιρετικά νέα (για 90% αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer/BioNTech) από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ και της ΕΕ τότε θα αρχίσουμε να σκεφτόμαστε επιστροφή στην κανονικότητα τους επόμενους μήνες”, έγραψε ο καθηγητής του LSE και εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους Διεθνείς Οργανισμούς για την πανδημία, Ηλίας Μόσιαλος.

Οι δοκιμές στο εμβόλιο Pfizer/BioNtech θα συνεχιστούν μέχρι να εντοπιστούν συνολικά 164 περιπτώσεις Covid-19. Επομένως οι αρχικές εκτιμήσεις για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων είναι πιθανό να αλλάξουν. Οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ, πάντως, έχουν δηλώσει πως θα εγκρίνουν εκτάκτως εμβόλιο που θα εμφανίζει πάνω από 50% αποτελεσματικότητα. Σημειώνεται ότι και το εμβόλιο της γρίπης δεν ξεπερνά συνήθως το 60% σε αποτελεσματικότητα. Από αυτό και μόνο γίνεται αντιληπτό πόσο μεγάλο είναι το μέγεθος 90% που ανακοινώθηκε από τα πρώτα αποτελέσματα των δοκιμών. Τόσο μεγάλη αποτελεσματικότητα έχουν εμβόλια παιδικών ασθενειών, με πλέον χαρακτηριστικό το παράδειγμα κατά της ιλαράς.

Οπως μετέδωσε το Bloomberg, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη είναι έτοιμες να λάβουν τις πρώτες δόσεις του πειραματικού εμβολίου για τον κορωνοϊό. Πλέον, οι ρυθμιστικές αρχές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού εργάζονται για να επιταχύνουν τον έλεγχο ασφάλειας και αποτελεσματικότητας. Pfizer και BioNTech έχουν ήδη συνάψει συμφωνία για 100 εκατομμύρια δόσεις με τις ΗΠΑ και για 200 εκατομμύρια δόσεις με την ΕΕ, με δυνατότηα για αγορά επιπλέον 100 εκατομμυρίων.
“Θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να το διανείμουμε με δίκαιο τρόπο”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της BioNtech, Ουγούρ Σαχίν, σε συνέντευξή του.

“Όπως καταλαβαίνουμε, τα νέα είναι πολύ ενθαρρυντικά. Ωστόσο, οι προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι ακόμα τεράστιες και έχουμε πάρα πολύ δρόμο να διανύσουμε. Να πούμε μερικές, λοιπόν, από αυτές τις προκλήσεις. Η πανδημία της Covid επιδεινώνεται σε παγκόσμια κλίμακα, εξακολουθώντας να καταγράφει περισσότερες από 600.000 διαγνώσεις σε μια μέρα. Ο αριθμός των ανθρώπων που καταλήγουν με Sars-CoV-2 παραμένει σε ανοδική πορεία και διατηρείται σε περισσότερα από 9.000 κρούσματα την ημέρα. Δηλαδή, επεκτείνεται στα υψηλότερα καταγεγραμμένα επίπεδα από την αρχή της πανδημίας”, επεσήμανε κατά τη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συμφωνήσει για λογαριασμό των χωρών-μελών της να αγοράσει από τις Pfizer/BioNtech 200 εκατ. δόσεις και επιπλέον 100 εκατ., 300 εκατομμύρια δόσεις από την AstraZeneca και επιπλέον 100 εκατ. δόσεις σε δεύτερη φάση, από τη Moderna 80 εκατ. δόσεις και επιπλέον 80 εκατ. σε δεύτερο στάδιο, από την Johnson & Johnson 200 εκατ. δόσεις και άλλες 200 εκατ., ενώ από τις Sanofi/GSK 300 εκατ. Δόσεις. Επίσης, από την CureVac 225 εκατ. δόσεις.

Ειδήσεις 

Επίδομα 800 ευρώ: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι – Αναλυτικά οι ημερομηνίες πληρωμής

Στο έλεος της κακοκαιρίας ξανά η Χερσόνησος: Μεγάλες οι καταστροφές

«Μαύρος» Νοέμβρης από τον κορωνοϊό – Κρίσιμες οι επόμενες 15 ημέρες

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός – Βραζιλία: 50.909 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός-Γαλλία: Κάτω του ορίου των 10.000 τα νέα κρούσματα για τρίτη συναπτή ημέρα

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός – Θεσσαλονίκη: Έστησε μονάδα Covid στο σπίτι του για να φροντίσει την θετική στον ιό πεθερά του

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Θετικός ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης

Ανδρέας Ντίνης

«Εφτασα ένα βήμα πριν από τη διασωλήνωση» – Ο Δημήτρης Σωτηρόπουλος μιλά στον Ε.Τ για τη μάχη με τον κορωνοϊό

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός-Ιταλία: 19.350 κρούσματα και 785 νεκροί το τελευταίο 24ωρο

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Νέο σοκ! Κατακόρυφη άνοδος στα κρούσματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός – κρούσματα 01/12: 2.199 κρούσματα, 111 νεκροί και 596 διασωληνωμένοι

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Πέθανε 50χρονος αστυνομικός από τη Ροδόπη – Πάλευε για 10 μέρες στη ΜΕΘ

Ανδρέας Ντίνης