Την ίδια στιγμή, οι παρεμβάσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του αναπληρωτή διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πολ Τόμσεν, δείχνουν πως ο δρόμος της διαπραγμάτευσης μόνο στρωμένος με… ροδοπέταλα δεν είναι για την κυβέρνηση. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον έντονης ρευστότητας, εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως ανώτατα κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν αισιοδοξία για απεμπλοκή στα βραχυπρόθεσμα μέτρα, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να εμφανίζεται σίγουρος, στο περιθώριο της ανταλλαγής ευχών με διαπιστευμένους κυβερνητικούς συντάκτες, για την πορεία της χώρας, αλλά και την υπέρβαση της κρίσιμης καμπής των συζητήσεων με τους δανειστές.
«Εχει πέσει από μικρός στη μαρμίτα», ανέφερε ανώτατη κυβερνητική πηγή για τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα, πάντα, με την ίδια πηγή, ο κ. Τσίπρας δεν είναι «ιδιαίτερα ανήσυχος» για το τέλμα της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς εκτίμησή του είναι πως η Ευρώπη δεν είναι σε καμία περίπτωση ίδια ούτε οι πολιτικοί συσχετισμοί όμοιοι με αυτούς του 2015.
Την ώρα που η… αισιοδοξία όρθωνε νέες γραμμές άμυνας για μία συγκυβέρνηση σε τέλεια περιδίνηση, η Ηρώδου Αττικού έτρεχε για να μαζέψει άρον-άρον μία δήλωση του κ. Τσίπρα περί «ψυχολογικών θεμάτων», η οποία ερμηνεύτηκε ως έμμεση απάντηση στις αναφορές Σόιμπλε, σύμφωνα με τις οποίες «δεν έχει καμία κατανόηση» όταν ο πρωθυπουργός επιρρίπτει στη γερμανική κυβέρνηση ότι θέλει να βλάψει τους Ελληνες συνταξιούχους.
«Εκείνοι που τούτες τις ημέρες μας κουνάνε και το δάχτυλο, στο όνομα των συμφωνιών, και απευθύνονται με ιταμό τρόπο στον ελληνικό λαό, να ξέρουν ότι πρέπει πρώτα να τηρούν αυτοί τις δεσμεύσεις τους και μετά να απευθύνονται σε εμάς.
Μέρες που είναι, έχοντας και το πνεύμα των Χριστουγέννων, θα τους ανταποδώσουμε λέγοντάς τους Χρόνια Πολλά, καλά Χριστούγεννα και καλή καρδιά. Να έχουν την ευλογία, να αισθάνονται καλά και να είναι ευτυχισμένοι στην ψυχή τους. Οσοι δεν είναι καλά στην ψυχή τους δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της χώρας τους, ούτε τα προβλήματα της Ευρώπης, ούτε τα προβλήματα του κόσμου», υποστήριξε ο πρωθυπουργός. Λίγες ώρες μετά και μπροστά στη θύελλα που προκλήθηκε, ανώτατη κυβερνητική πηγή διευκρίνιζε ότι η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα δε στόχευε στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ωστόσο, απέφυγε, με ένα χαμόγελο, να προσδιορίσει και ποιον αφορούσε, αφήνοντας και πάλι όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Μόνιμες οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις - Προϋπολογισμός με κοινωνικό πρόσημο»
Σε αυτό καθαυτό το μοτίβο των διαβουλεύσεων της Αθήνας με τους δανειστές, η κυβέρνηση προσδοκά πως την επόμενη εβδομάδα θα λάβει τέλος το θρίλερ με το ξεπάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. «Σύντομα θα βρεθεί λύση. Δεν θα χρειαστεί οποιαδήποτε άλλη συνεδρίαση οργάνου. Θα υπάρξει οριστική διευθέτηση μέσα στην επόμενη εβδομάδα», σημείωναν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου και, κόντρα στο όλο μηνυματικό μοτίβο από την πλευρά των εταίρων, έδειχναν προς την κατεύθυνση έγκαιρης ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου (αρκεί να μη θελήσει καμία πλευρά να… αναζωπυρώσει με τεχνικό τρόπο την ελληνική κρίση, όπως έλεγαν) παρά το γεγονός πως όσα χρονοδιαγράμματα έχει θέσει μέχρι σήμερα η Ηρώδου Αττικού έχουν αποδειχθεί από την ωμή πραγματικότητα… παλάτια στην άμμο. Στην κυβέρνηση συνεχίζουν να παραπέμπουν σε δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων (όπως, για παράδειγμα, του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί) που πιέζουν σε αυτή την κατεύθυνση και ζητούν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αποφασίσει τελικά πώς θέλει να κινηθεί στο ελληνικό πρόγραμμα.
«Μόνο τα μέτρα του ΔΝΤ καθυστερούν την αξιολόγηση. Εάν όλες οι πλευρές δείξουν εποικοδομητική στάση τότε είναι εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης στις 26 Ιανουαρίου», υποστήριζαν οι κυβερνητικοί κύκλοι, επιμένοντας πως η λύση του… δράματος δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου