Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα το πρωί θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΘ-Helexpo και στις επτά το απόγευμα αναμένεται η ομιλία του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει μειώσεις φόρων που αφορούν τη μεσαία τάξη με γενναίο ψαλίδισμα της εισφοράς αλληλεγγύης, νέες μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών για μισθωτούς και μέτρα στήριξης για την πραγματική οικονομία.
Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να στείλει αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία, αλλά και να παρουσιάσει τι συζήτησε με τον πρόεδρο Μακρόν για νέα εξοπλιστικά προγράμματα και αμυντική συνεργασία με τη Γαλλία.
Νίκος Δένδιας: Κάλαντα «εν πλω» από το πλήρωμα της φρεγάτας «Ψαρά» [βίντεο]
Αύριο στη μία το μεσημέρι θα παραχωρήσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου δίνοντας εφ’ όλης της ύλης απαντήσεις.
Χθες, στο τετ α τετ με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αποτύχει για δεύτερη φορά στο μεταναστευτικό. «Ισως έπρεπε να υπάρχει μια τέτοια τραγωδία (σ.σ.: με τη φωτιά στη Μόρια) για να αφυπνιστούν οι συνειδήσεις στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. Οπως τόνισε, «η διαχείριση του προβλήματος δεν μπορεί να γίνεται μόνο από τις χώρες πρώτης υποδοχής». «Χρειαζόμαστε μία νέα φιλόδοξη, καινούργια πολιτική για τη μετανάστευση και το άσυλο και θα αναμένουμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τις προτάσεις της Επιτροπής, που φαντάζομαι ότι θα δοθούν στη δημοσιότητα εντός του επόμενου μήνα. Η κυβέρνηση κινήθηκε με μεγάλη ταχύτητα και ήδη έχει δρομολογηθεί η προσωρινή εγκατάσταση, η οποία θα φροντίσει τους πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι δεν μπορούν πια να στεγαστούν στη Μόρια», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος και πως στην όποια νέα δομή γίνει στο νησί, θα πρέπει να υπάρξει ένα διαφορετικό πρότυπο λειτουργίας και διοίκησης και να συζητηθεί η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή συμμετοχή, «ώστε να είναι σαφές και σε επιχειρησιακό, αλλά και σε συμβολικό επίπεδο ότι αυτή η μεγάλη προσπάθεια της πρώτης υποδοχής, της ταυτοποίησης, της διαδικασίας, της γρήγορης διαδικασίας χορήγησης ασύλου δεν γίνεται μόνο από τα κράτη-μέλη, δεν γίνεται μόνο από την Ελλάδα, αλλά γίνεται και με πολύ πιο ενεργή ευρωπαϊκή συμμετοχή». «Σε συνεργασία με την κυβέρνηση και τις Αρχές σχεδιάζουμε το μέλλον. Μία μεσοπρόθεσμη προοπτική για μία νέα δομή που θα λειτουργεί με νέα πρότυπα, με καλύτερες εγκαταστάσεις, έτσι ώστε να βεβαιωθούμε πια ότι η Μόρια είναι παρελθόν», ανέφερε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ο οποίος συνεχάρη τις ελληνικές αρχές για την άμεση ανταπόκριση. «Χάρη στη δουλειά τους αποφεύχθηκαν και τα χειρότερα στο νησί, αντιμετωπίζουμε τις άμεσες ανάγκες», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο κ. Σχοινάς σημείωσε πως «χαράσσουμε τη νέα ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση και το άσυλο, η οποία θα αποφεύγει τα λάθη του 2016 και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας έτσι ώστε να έχουμε όλες τις κυβερνήσεις της Ευρώπης δίπλα μας σε αυτό το νέο ξεκίνημα. Γιατί η Ευρώπη -το έχω πει ήδη- δεν μπορεί να αποτύχει δύο φορές σε ένα τέτοιο σημαντικό θέμα».
Σχετικά με τη διάσκεψη στην Κορσική, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε (ΑΝΤ1) ότι η Ελλάδα αποκόμισε «θετικό συμπέρασμα», σημειώνοντας πως υπήρξε «πολύ σαφής καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας». «Πολύ θετική» χαρακτήρισε επιπλέον και την κρούση του προέδρου της Γαλλίας, εν όψει της Συνόδου της 24-25ης Σεπτεμβρίου.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr