«Εδώ δεν είναι ο τόπος που λαμβάνονται οι αποφάσεις γιατί οι διαβουλεύσεις γίνονται με τους θεσμούς και το Eurogroup. Θα ακούσουμε τι σκέφτεται ο Έλληνας πρωθυπουργός» ήταν η ξεκάθαρη δήλωση της κυρίας Μέρκελ.
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι θα ενημερώσει την Γερμανίδα καγκελάριο για τη θετική πορεία της οικονομίας και την υπεραπόδοση των εσόδων – βάσει αυτής έγινε η εξαγγελία για τη χορήγηση της μισής 13ης σύνταξης – ζητώντας από όλους γενναίες αποφάσεις προκειμένου «να μην επιτρέψουμε να κυλήσει η Ελλαδα στην αβεβαιότητα».
«Η Ελλάδα έχει να λύσει πολλά προβλήμτα για το προσφυγικό»
Ξεκινώντας τη δήλωσή της η Άνγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε στις στενές και καλές σχέσεις των δύο χωρών αναφερόμενη στις επαφές που έχουν γίνει στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, της έρευνας και της ανάπτυξης.
Οριοθετόντας την ατζέντα η κυρία Μέρκελ είπε ότι με τον Αλέξη Τσίπρα θα συζητήσουν το προσφυγικό για το οποίο είπε ότι η Ελλάδα έχει να λύσει πολλά προβλήματα κάνοντας, ωστόσο, λόγο για «τεράστια επιβάρυνση» της Ελλάδας.
«Προσπαθούμε να στηρίξουμε την Ελλάδα και ζητάμε δίκαιη κατανομή των προσφύγων στην ΕΕ και δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα στη μοίρα της» συμπλήρωσε.
Ειδικά για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας η Γερμανίδα Καγκελάριος είπε ότι δεν εξελίσσονται εκεί τα πράγματα όσο γρήγορα θέλουμε.
Για το Κυπριακό είπε, τέλος, η κυρία Μέρκελ ότι είναι ένα θέμα μεγάλης σημασίας σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει κάνει καλή υποστηρικτική προεργασία.
«Δεν είχαμε πάντα εύκολες συζητήσεις αλλά είναι πάντα ανοιχτές και θέλουμε να πετύχουμε αποτελέσματα» κατέληξε η κυρία Μέρκελ.
«Η Ελλάδα δεν είναι μέρος του προβλήματος αλλά της λύσης»
Από εκεί ξεκίνησε και Αλέξης Τσίπρας μιλώντας για σχέσεις που διακρίνονται για την ευθύτητά τους.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για «μια πολύ κρίσιμη περίοδο που δοκιμάζει τις δυνατότητες μας να ανταποκριθούμε σε κρίσεις ασφάλειας, οικονομίας και μετανάστευσης».
Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε επίσης αναφορά στην «κοινή απειλή» από τη ραγδαία άνοδο των ρατσιστικών φωνών στην Ευρώπη που αποτελεί κοινή απειλή για το ευρωπαϊκό μας μέλλον και χρειάζεται αποφασιστική αντιμετώπιση.
Για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας είπε ότι «θα εξετάσουμε τρόπους για να διατηρήσουμε και να έχουμε καλύτερη εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας αλλά και τις δυσκολίες στις σχέσεις με την Τουρκία που περνάνε ένταση μετά το αποτρόπαιο πραξικόπημα».
Έστειλε, επίσης, το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί οποιαδήποτε αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων με αφορμή την επαναλαμβανόμενη αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάνης από την πλευρά της Τουρκίας. «Τονίζω ότι η Ελλαδα τάσσεται σταθερά υπερ της ευρωπαικής ένταξης της Τουρκίας αλλά με πλήρη συμμόρφωσή της στα κριτήρια» συμπλήρωσε.
Ειδικά για το Κυπριακό ο κ. Τσίπρας είπε ότι αποτελεί κεντρικό θέμα για την Ευρώπη και είναι ένα ζήτημα για το οποίο αφενός η ΕΕ έχει κεντρικό ρόλο και αφετέρου η Τουρκία θα δοκιμαστεί. Εμείς στηρίζουμε μια δίκαιη βιώσιμη λύση χωρίς εγγυήσεις και κατοχικό στρατό και χωρίς φόβο για κανένα Κύπριο, συμπλήρωσε.
Για τα θέματα, τέλος, της οικονομίας είπε ότι όραμά μας είναι η ανάπτυξη στην Ελλάδα να μην αφορά μόνο αριθμούς αλλά να επουλώσει τις πληγές της κρίσης. «Αυτό το όραμα της δίκαιης ανάπτυξης προυποθέτει σχέδιο επιμονή και γενναίες αποφάσεις από όλους τους εταίρους ώστε όχι μόνο να μην επιτρέψουμε να κυλήσει η Ελλάδα στην αβεβαιότητα αλλά και να στείλουμε μήνυμα στους επενδυτές ότι η Ελλάδα από μέρος της κρίσης έγινε μέρος της λύσης».