Υπό την πίεση και της απομόνωσής της η Αγκυρα καλείται μέχρι τότε να σταματήσει τις προκλήσεις, τις αυθαίρετες ενέργειες και τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και να επιστρέψει σε ένα πλαίσιο συζήτησης για τη μία υπαρκτή διαφορά, την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Σε αντίθετη περίπτωση είναι πλέον σαφές ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων για κυρώσεις που συνδέονται με μέτρα που αφορούν κλάδους της τουρκικής οικονομίας και πρωτίστως δραστηριότητες όπου υπάρχει στενή σύνδεση με την ευρωπαϊκή οικονομία.
Διάλογος υπό προϋποθέσεις
Η Αθήνα επαναλαμβάνει ότι είναι πάντα έτοιμη για διάλογο εφόσον η γειτονική χώρα σταματήσει τις προκλήσεις και κινηθεί σε κατεύθυνση έμπρακτης αποκλιμάκωσης, εξακολουθεί ωστόσο να δίνει πολύ αυστηρές απαντήσεις στη συνεχιζόμενη προκλητική ρητορική εκ μέρους της ηγεσίας της γειτονικής χώρας.
Στο πλαίσιο αυτό και με αφορμή τις τελευταίες δηλώσεις του αντιπροέδρου της Τουρκίας, το ΥΠΕΞ κατήγγειλε ότι «η πρωτοφανής αντίληψη της Τουρκίας ότι δύναται να απειλεί με τη χρήση βίας γειτονικές της χώρες όταν αυτές ασκούν τα νόμιμα δικαιώματά τους αντίκειται στον σύγχρονο πολιτικό πολιτισμό αλλά και σε θεμελιώδεις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου».
Κάλεσε παράλληλα τη γειτονική χώρα να «αντιληφθεί ότι το Διεθνές Δίκαιο και οι αξίες επί των οποίων οικοδομήθηκε η σύγχρονη διεθνής τάξη δεσμεύουν όλα τα κράτη του κόσμου, δεν εφαρμόζονται επιλεκτικά και αποτελεί ευθύνη της διεθνούς κοινότητας να τις υπερασπιστεί αφού η παραβίασή τους σηματοδοτεί μέγιστους κινδύνους».
«Η Τουρκία δεσμεύεται από το άρθρο 2 (4) του Χάρτη των Η.Ε., μεταξύ άλλων. Αν έχει διαφορετική αντίληψη, ας το δηλώσει ρητά», τόνισε το ΥΠΕΞ και πρόσθεσε: «Σε κάθε περίπτωση, της υπενθυμίζουμε ότι η άσκηση δικαιωμάτων κυριαρχίας της Ελλάδας δεν υπόκειται σε καμίας μορφής τουρκική αρνησικυρία».
Στέλιος Κυμπουρόπουλος: Η παραποιημένη εικόνα της Γέννησης και ο σάλος
Ικανοποίηση
Στην Αθήνα επικρατεί ικανοποίηση για την ομόθυμη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων. Αναφερόμενος στη συνεδρίαση του συμβουλίου ΥΠΕΞ, ο Νίκος Δένδιας έκανε λόγο στην DW για «επιτυχία για την κοινή ευρωπαϊκή μας οικογένεια», εντός της οποίας «αποφασίσαμε ότι, σε περίπτωση που η Τουρκία δεν επιστρέψει στο δρόμο της λογικής, αν δεν επιστρέψει στη διαδικασία του διαλόγου, σε μία διαδικασία κατά την οποία ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας θα είναι απαραίτητος, οι κυρώσεις θα είναι στην ημερήσια διάταξη».
Επισήμανε πως «η Ελλάδα πάντοτε έλεγε πως είναι έτοιμη για διάλογο και ότι το τελευταίο πράγμα που θα θέλαμε είναι να χρησιμοποιήσουμε την επιλογή του εγγράφου των κυρώσεων», ξεκαθάρισε ωστόσο ότι «θα πρέπει να χαραχθούν σαφείς γραμμές και η Τουρκία θα πρέπει να κατανοήσει πως δεν είναι δυνατόν ως χώρα να μη σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».
Πλαίσιο
Κατέστησε εκ νέου σαφείς σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη συζήτηση με την Τουρκία, τους όρους αναφοράς, που είναι «το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επειδή έχουμε ζητήματα με την Τουρκία σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα», όπως τόνισε.
Απαντώντας στην ερώτηση μήπως θα έπρεπε να έχει επιδειχθεί μία πιο σκληρή στάση νωρίτερα, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως «αν υπάρχει ένα λάθος από πλευράς της Ε.Ε. και αν υπάρχει ένα λάθος από πλευράς των ΗΠΑ, είναι ότι δεν έχουν μιλήσει στην Τουρκία με αρκετά σαφή γλώσσα», εκτίμησε ωστόσο ότι μετά τη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ «αυτό μπορεί να διευθετηθεί».
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr