Με την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου το βράδυ της Κυριακής φαίνεται να υλοποιείται το μεγαλύτερο μέρος της περσινής συμφωνίας με τους δανειστές, ωστόσο η πολύμηνη αυτή πορεία που έχει ήδη διανυθεί, έχει μάλλον εξαντλήσει όλες τις διαθέσιμες αντοχές της κυβέρνησης.
Η επιλογή της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλικής Κατριβάνου να καταψηφίσει τα κρίσιμα άρθρα για το υπερ-Ταμείο των ιδιωτικοποιήσεων και τον «κόφτη» και στη συνέχεια να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα, δείχνει ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι κοντά στον κίνδυνο να μείνει με 152 βουλευτές. Ο κίνδυνος αυτός αποφεύχθηκε σε αυτή τη φάση, εξαιτίας της απόφασης της κυρίας Κατριβάνου να παραιτηθεί και όχι να ανεξαρτητοποιηθεί και να διατηρήσει την έδρα, την οποία τελικά παραδίδει στο κόμμα της (και στον πρώτο επιλαχόντα Γιώργο Κυρίτση).
Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι 153 βουλευτές της συγκυβέρνησης, «όχι» ψήφισαν 145 βουλευτές της αντιπολίτευσης, ενώ απουσίαζαν ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης από τη ΝΔ και ο Γρηγόρης Ψαριανός από το Ποτάμι.
Κατά πλειοψηφία και με 152 ψήφους, υπερψηφίστηκε η επίμαχη τροπολογία που αφορά την Αυτόματη Δημοσιονομική Προσαρμογή, (δημοσιονομικός κόφτης) την οποία στήριξαν όλοι οι βουλευτές της κυβέρνησης πλην της Βασιλικής Κατριβάνου από το ΣΥΡΙΖΑ που μαζί με όλη την αντιπολίτευση καταψήφισαν.
Η κ.Κατριβάνου καταψήφισε και το άρθρο για το Ταμείο Αξιοποίησης και Επενδύσεων της Δημόσιας Περιουσίας.
Κατά την ονομαστική ψηφοφορία, που ζήτησε η Χρυσή Αυγή επί συγκεκριμένων άρθρων, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης υπερψήφισαν ορισμένα από αυτά.
Ειδικότερα:
Η ΝΔ ψήφισε ΝΑΙ μόνο για τα άρθρα 1-43, που αφορούν την σύσταση και λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, το άρθρο 56 που αφορά ρυθμίσεις επί των τυχερών παιγνίων και τα άρθρα 215-230 που αφορούν κύρωση συμβάσεων για την παραχώρηση περιφερειακών αεροδρομίων και ρυθμίζουν θέματα σχετικά με την εφαρμογή των συμβάσεων.
ΤΟ ΠΑΣΟΚ ψήφισε ΝΑΙ στα άρθρα 215 και 216 που αφορούν μόνο την κύρωση της σύμβασης για τα περιφερειακά αεροδρόμια.
Το ΚΚΕ ψήφισε ΠΑΡΩΝ στο άρθρο 44 που αφορά ρυθμίσεις θεμάτων φορολογίας εισοδήματος , το άρθρο 48 με ρυθμίσεις για την φορολογία των ΟΣΕΚΑ (Οργανισμοί Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες), και το άρθρο 56 που αφορά τα τυχερά παιχνίδια .
Ο Δένδιας ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και τον θόλο
Η Χρυσή Αυγή καταψήφισε όλα τα άρθρα.
Το ΠΟΤΑΜΙ, ψήφισε ΝΑΙ: Στο άρθρο 1 που αφορά μόνο τη σύσταση της γενικής γραμματείας δημοσίων εσόδων, στο άρθρο 56, που αφορά τα τυχερά παιχνίδια, στο άρθρο 65 για τον ορισμό του επαγγελματία αγρότη, στο άρθρο 66 που αφορά αλλαγές στη φορολόγηση αλκοολούχων ποτών, το άρθρο 105 την διαδικασία διευθέτησης διαφορών της Επιτροπής Ανταγωνισμού και άρθρα 215-230 για την κύρωση συμβάσεων περιφερειακών αεροδρομίων.
Επίσης ψήφισε ΠΑΡΩΝ στο άρθρο 153 που αφορά δασικούς χάρτες.
Η Ένωση Κεντρώων ψήφισε ΠΑΡΩΝ στο άρθρο 66 που αφορά αλλαγές στη φορολόγηση αλκοολούχων ποτών και στα άρθρα 215-230 για την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων ενώ δήλωσε ΟΧΙ στα υπόλοιπα.
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, υπερψήφισε τα άρθρα 1,5, 7 και 35 που αφορούν την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ενώ δήλωσε παρών στο άρθρο 66 για αλκοολούχα ποτά και στα άρθρα 215-230 για τα περιφερειακά αεροδρόμια.
Χωρίς καθαρή λύση για το χρέος
Οι Ευρωπαίοι πάντως, είναι έτοιμοι να ανάψουν το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης που θα οδηγήσει στην εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα.Ο πρωθυπουργός, έδωσε το στίγμα διαμηνύοντας από το βήμα της Βουλής ότι «αυτό που μένει είναι και η άλλη πλευρά να τηρήσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την κοινή μας συμφωνία. Και είμαι σίγουρος ότι θα το κάνει».
Από το κυβερνητικό στρατόπεδο ωστόσο, κανείς δεν δείχνει να πιστεύει πως θα μπορούσαν να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για τη ρύθμιση του χρέους. «Περιμένουμε κάτι καλό για το βραχυπρόθεσμο και το μεσοπρόθεσμο σκέλος» έλεγε κυβερνητικός παράγοντας με άμεση γνώση της διαπραγμάτευσης σύμφωνα με το iefimerida.gr για να προσθέσει πως «το μακροπρόθεσμο θα πάει μετά τις γερμανικές εκλογές».
Επιπλέον, η σύνοδος κορυφής (ηγετών) του G7 θα γίνει στις 25-26 Μαΐου. Αναλόγως του αποτελέσματος λοιπόν, του EWG και του αυριανού eurogroup, αναμένεται στο περιθώριο της θα συζητηθεί και το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα σε συνδυασμό με την ελάφρυνση του χρέους.