Η παράνομη τουρκική Navtex, που σε συνδυασμό με όσα ακολούθησαν προκάλεσε την κινητοποίηση του διεθνούς παράγοντα, ο οποίος καλεί σε αποκλιμάκωση, λήγει την Κυριακή και η Αθήνα εκτιμά πως με την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και τους χειρισμούς της κυβέρνησης η χώρα μας έχει μεταδώσει στη διεθνή κοινότητα σαφή μηνύματα ότι δεν θα δεχτεί καμία αμφισβήτηση κυριαρχικών της δικαιωμάτων, καθώς και ότι είναι ανοικτή σε διάλογο, αλλά όχι υπό καθεστώς απειλών και σε περιβάλλον έντασης. Το μήνυμα, άλλωστε, που εκπέμπεται από τη χώρα μας είναι πως η προνομιακή σχέση της Τουρκίας με την Ε.Ε. δεν μπορεί να συνεχιστεί αν η Τουρκία δεν αποδείξει εμπράκτως ότι σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας.
Στην πρώτη συζήτηση, που θα γίνει στις 27 Αυγούστου στο άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική Ζ. Μπορέλ αναμένεται να παρουσιάσει, όπως έχει θεσμική υποχρέωση, μια λίστα επιλογών για κυρώσεις σε περίπτωση που η Τουρκία δεν αλλάξει στάση. Η σχετική συζήτηση με ορίζοντα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24-25 Σεπτεμβρίου θα εξελιχθεί πλέον υπό το φως και της ξεκάθαρης τοποθέτησης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ότι «όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι».
Την ίδια ώρα, η ενεργοποίηση της Γαλλίας και η κοινή στρατιωτική άσκηση που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της παράνομης τουρκικής Navtex εκτιμάται ότι έστειλε μηνύματα τόσο προς την τουρκική πλευρά όσο και προς τη διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα διαθέτει συμμάχους που τη στηρίζουν έμπρακτα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, ενώ και από τις δηλώσεις της κ. Μέρκελ διαφάνηκε η γερμανική αλληλεγγύη για τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου. Η εκπεφρασμένη θέση του Βερολίνου -το οποίο ασκεί την προεδρία της Ε.Ε.- για την αναγκαιότητα διαλόγου γίνεται πράξη με την επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΕΞ Χάικο Μάας την Τρίτη στην Αθήνα και στη συνέχεια στην Aγκυρα.
[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]
Με πρόταση Μητσοτάκη Έκτακτη Σύνοδος της ΕΕ 3 Φεβρουαρίου αποκλειστικά για την Άμυνα - Τι είπε ο Πρωθυπουργός
Η Αθήνα εκπέμπει μηνύματα αυτοπεποίθησης και σε ό,τι αφορά το θέμα του διαλόγου, προσδιορίζοντας με απόλυτη σαφήνεια τόσο τις προϋποθέσεις -που σχετίζονται με την έμπρακτη αποκλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων- όσο και το περιεχόμενο μιας συζήτησης που μπορεί να αφορά μόνο την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.
Ως παράδειγμα, πάντως, για όλες τις χώρες της περιοχής υποδεικνύονται οι συμφωνίες της Ελλάδας με την Ιταλία και την Αίγυπτο, που αναμένεται να συζητηθούν τη Δευτέρα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και να κυρωθούν από την Ολομέλεια την προσεχή Τετάρτη. Συμφωνίες απόλυτα συμβατές προς το Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές καλής γειτονίας που θέτουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να λύνονται τέτοιου είδους ζητήματα. Το κλίμα που θα διαμορφωθεί το επόμενο διάστημα συνδέεται, πάντως, και με τη στάση της Αγκυρας, η οποία αντιμετώπισε από την πρώτη στιγμή με εκνευρισμό αυτή τη σημαντική για την ευρύτερη περιοχή συμφωνία.
Ο κ. Μητσοτάκης θα συνεχίσει να καθιστά σαφές πως, εάν η Τουρκία δεν αλλάξει στάση, «θα υπάρξουν συνέπειες και θα τεθεί σε κίνδυνο η συνολική σχέση της με την Ευρώπη». Επιλογή, άλλωστε, του Ελληνα πρωθυπουργού ήταν να αναδείξει εγκαίρως, από τις αρχές Ιουνίου, τόσο την ευρύτερη ευρωτουρκική διάσταση όσο και τη διάσταση ασφαλείας που έχει η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας για την Ανατολική Μεσόγειο και για ολόκληρη την Ευρώπη.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr