Παρότι η χθεσινή τηλεδιάσκεψη είχε θέμα τις εξελίξεις στη Λευκορωσία, οι τοποθετήσεις του Ελληνα πρωθυπουργού, αλλά και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, οδήγησαν στη διεξαγωγή και ξεχωριστού κύκλου συζήτησης για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική παραβατικότητα, ενώ, πέραν του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, σαφές μήνυμα αλληλεγγύης σε ό,τι αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου εστάλη και από την Ανγκελα Μέρκελ.
Ολα ανοιχτά
Στη διάρκεια της συζήτησης αρκετές χώρες στήριξαν, σύμφωνα με πληροφορίες, με ιδιαίτερη θέρμη, την Ελλάδα. Ενδεικτική ήταν η ανάρτηση του Αυστριακού καγκελαρίου Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος εξέφρασε πλήρη υποστήριξη για την Ελλάδα και την Κύπρο, σημειώνοντας ότι αναμένει την εις βάθος συζήτηση στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου όλες οι επιλογές θα είναι στο τραπέζι.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός εξήγησε στην παρέμβασή του για μία ακόμη φορά πως η Τουρκία «αυτή τη στιγμή παραβιάζει συστηματικά όλους τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου», και στη σκιά και των φωτογραφικών ντοκουμέντων που είδαν το φως της δημοσιότητας, παρουσίασε στους Ευρωπαίους ομολόγους του τα πραγματικά περιστατικά που εκτυλίχθηκαν στην περιοχή της παράνομης τουρκικής Navtex, αναλύοντας τους κινδύνους για την ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης.
[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]
Ανησυχία
Η Γερμανίδα καγκελάριος, παράλληλα με την αλληλεγγύη όσον αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, εξέφρασε ανησυχία για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τόνισε την ανάγκη για αποκλιμάκωση της κατάστασης, ενθαρρύνοντας την προοπτική επιστροφής στο διάλογο για τα διαμφισβητούμενα ζητήματα των θαλασσίων ζωνών.
Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ότι η Ελλάδα ποτέ δεν αρνήθηκε το διάλογο με την Τουρκία, αλλά ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να γίνει «όσο υπάρχει ένταση στη θάλασσα, στην ξηρά και στον αέρα» και κατέστησε σαφές ότι μπορεί να αφορά μόνο «τη μία διαφορά μας, που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».
Βουλή: Ψηφίστηκαν οι ρυθμίσεις για την ενίσχυση του ΕΣΥ και την παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης
Στη διάρκεια της συζήτησης για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο, που πρόκειται να έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, υπογραμμίζοντας πως είναι «απόλυτα νόμιμη και υποδειγματική συμφωνία».
«Εκφράσαμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα και στην Κύπρο και επιβεβαιώσαμε εκ νέου τα προηγούμενα συμπεράσματά μας για τις παράνομες δραστηριότητες όσον αφορά τις γεωτρήσεις. Συμφωνήσαμε να επανέλθουμε τον Σεπτέμβριο. Ολες οι επιλογές είναι στο τραπέζι», τόνισε από την πλευρά του ο Σαρλ Μισέλ, ο οποίος επιβεβαίωσε τη διεξαγωγή συζήτησης για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη σχέση με την Τουρκία, λέγοντας ότι το θέμα τέθηκε από διάφορα κράτη-μέλη.
Για Λευκορωσία
Στην παρέμβασή του για το θέμα της Λευκορωσίας, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και από την πλευρά του στις «θλιβερές εικόνες βίαιης καταστολής» που κάνουν το γύρο του κόσμου και τόνισε την ανάγκη να σταλεί μήνυμα αλληλεγγύης στους πολίτες αυτής της χώρας. Εθεσε όμως, μαζί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, προ των ευθυνών της την Ε.Ε. ώστε να μην υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά.
Συμφωνώντας με την τοποθέτηση του κ. Αναστασιάδη ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να υιοθετεί «δύο μέτρα και δύο σταθμά» για τη Λευκορωσία και για την Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως η προσέγγιση της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου δεν μπορεί να είναι διαφορετική για τη Λευκορωσία και διαφορετική για την Τουρκία.
Ο κ. Αναστασιάδης -ο οποίος τόνισε πως η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, όπως επιδεικνύεται και τώρα, δεν θα καμφθεί με μια χλιαρή αντίδραση από την Ε.Ε.- χαιρέτισε την προσέγγιση και την άμεση αντίδραση της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη Λευκορωσία, υπογραμμίζοντας πως αναμένει η ίδια σθεναρή και αποφασιστική προσέγγιση να ακολουθηθεί από την Ε.Ε. και για τρίτες χώρες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο.