Η ελληνική κυβέρνηση προχωρά σε διπλωματική αντεπίθεση κατά της τουρκικής προκλητικότητας σε όλα τα επίπεδα. Ηδη ΗΠΑ και Ισραήλ τάσσονται στο πλευρό της Ελλάδας, γεγονός που δείχνει ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα αποδίδουν.
Έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ την Παρασκευή
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ, ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι την Παρασκευή συγκαλεί εκτάκτως το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών.
Ο Ζοζέπ Μπορέλ αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter: «Θα συγκαλέσω Έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων την Παρασκευή το απόγευμα. Θα συζητήσουμε επείγοντα θέματα, για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, τις προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία καθώς και τις εξελίξεις στο Λίβανο».
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα συμμετάσχει, μέσω τηλεδιάσκεψης από τη Βιέννη, στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, το οποίο συνεκλήθη κατόπιν σχετικού ελληνικού αιτήματος προκειμένου να συζητηθούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδ
Πλήρης υποστήριξη και αλληλεγγύη του Ισραήλ στην Ελλάδα
«Το Ισραήλ παρακολουθεί προσεκτικά την αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο», σημειώνει η ισραηλινή κυβέρνηση, σε ανακοίνωσή της, που δημοσιεύει η ισραηλινή πρεσβεία στην Ελλάδα. Περαιτέρω, η ισραηλινή κυβέρνηση διαμηνύει ότι «το Ισραήλ εκφράζει την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη του στην Ελλάδα, στις θαλάσσιες ζώνες της και στο δικαίωμα καθορισμού της ΑΟΖ της».
Το #Ισραήλ παρακολουθεί προσεκτικά την αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγιειο. Το Ισραήλ εκφράζει την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη του στην #Ελλάδα στις θαλάσσιες ζώνες της και στο δικαίωμα καθορισμού της ΑΟΖ της. #Israel #Greece
— Israel in Greece 🇮🇱🇬🇷 (@IsraelinGreece) August 12, 2020
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ23/12/2024|21:31Όλγα Κεφαλογιάννη: Δεν έχω την πολυτέλεια για τα παιδιά μου να χάσω τον έλεγχο ούτε στιγμή
Μετά από την πλήρη και ξεκάθαρη στήριξη από το Ισραήλ στην ελληνική κυβέρνηση έναντι της τουρκικής προκλητικότητας, έρχεται και η συνάντηση Δένδια-Πομπέο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στη Βιέννη.
Την ίδια ώρα η Ελληνική κυβέρνηση στέλνει μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι πέραν των διπλωματικών προσπαθειών θα χρησιμοποιήσει κάθε επιχειρησιακό και στρατιωτικό μέσο για να αντιμετωπίσει και να σταματήσει την τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα, μετά τις χθεσινές κινήσεις από τον Ερντογάν.
Στο πλαίσιο αυτό, συνεδρίαζε αργά το βράδυ το Συμβούλιο Αμυνας στο Πεντάγωνο υπό την προεδρία του υπουργού Νίκου Παναγιωτόπουλου και με τη συμμετοχή του υφυπουργού Αμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή και σύσσωμης της στρατιωτικής ηγεσίας.
Στη συνεδρίαση αξιολογούνται όλες οι εξελίξεις για να αποφασισθούν οι επόμενες κινήσεις. Σε διπλωματικό πεδίο, αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο είναι ικανό το χρονικό διάστημα για να επέλθει αποκλιμάκωση, μεταφέρουν ότι επίκειται η διαμεσολαβητική προσπάθεια της Ανγκέλα Μέρκελ, όπως και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικλ Πομπέο, ενώ επιβεβαιώνουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες χθες ο Τούρκος πρόεδρος δεν απαντούσε στα τηλεφωνήματα της Γερμανίδας καγκελαρίου.
Δεν αποκλείεται σήμερα να υπάρξει και νέα παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που θα καλεί την Αγκυρα να τερματίσει την προκλητική της συμπεριφορά, ενώ συνεχίζεται ο διπλωματικός πυρετός προς όλες τις κατευθύνσεις.
Σε ό,τι αφορά τις χθεσινές επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς, κινήθηκαν σε δύο επίπεδα.
Σε αυτό της ουσίας, ο κ. Μητσοτάκης ανέλυσε αναλυτικά τα δεδομένα της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, ενημέρωσε για τις διπλωματικές πρωτοβουλίες και τους στόχους, τη στάση των συμμάχων, του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε., αλλά και την επιχειρησιακή ικανότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ο πρωθυπουργός ζήτησε και έλαβε ενιαία στάση στις βασικές επιλογές και τα βήματα εν όψει των επόμενων δύσκολων ημερών. Παράλληλα ζήτησε από όλους να δείξουν υπεύθυνη στάση σε αυτές τις δύσκολες στιγμές και επειδή η κατάσταση είναι κρίσιμη και το περιεχόμενο των συζητήσεων ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητο, οι αρχηγοί να χειριστούν με σοβαρότητα την κατάσταση.
Στο επίπεδο των εντυπώσεων, κάποιοι βρήκαν αφορμή να εκμεταλλευτούν την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και την ενημέρωση που είχαν και να μετατρέψουν σε σόου την όλη υπόθεση. Το έκανε κυρίως ο κ. Τσίπρας.
Το Μαξίμου δεν τον ακολούθησε στις διαρροές, εκφράζει όμως τη δυσαρέσκειά του για τις διαρροές της Κουμουνδούρου, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι πολλά από αυτά που ανέφερε ο κ. Τσίπρας διαστρεβλώνουν τη συζήτηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Οσο πιο πολύ σέβονται οι συνομιλητές του τη συζήτηση τόσο πιο ουσιαστικός θα είναι ο διάλογος του κ. Μητσοτάκη μαζί τους», ήταν το μοναδικό σχόλιο του Μαξίμου.
Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης είχε ενημερώσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού «σταθερή επιδίωξη του κ. Μητσοτάκη είναι η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων και ο εποικοδομητικός διάλογος στα εθνικά θέματα».
Για την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, ο κ. Τσίπρας έκανε ανάρτηση στο λογαριασμό του στο facebook. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη «να σταματήσει να διαρρέει ανυπόστατα επιχειρήματα, όπως ότι οι έρευνες του τουρκικού σκάφους εμποδίζονται ή και ακυρώνονται από το θόρυβο των παρακείμενων τουρκικών πλοίων» και σημείωσε ότι «αυτό που μας απασχολεί δεν είναι η ποιότητα των τουρκικών ερευνών, αλλά το γεγονός ότι το “Oruc Reis” παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας».
Ταυτόχρονα, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον πρωθυπουργό «να προκαλέσει άμεσα την έκτακτη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ώστε η Ε.Ε. να πάρει σαφή θέση καταδίκης της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς, καθώς και να συζητήσει κυρώσεις», υπογράμμισε «την ανάγκη να υπάρξει επιτέλους εθνική στρατηγική με αρχή, μέση και τέλος για την απάντηση στην τουρκική επιθετικότητα με στόχο την επιστροφή της Τουρκίας στο διάλογο, για την επίλυση της μίας και μόνης διαφοράς μας, για την υφαλοκρηπίδα, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου».
Μετά την ανάρτηση στο facebook, η Κουμουνδούρου ξεκίνησε τις διαρροές. Oτι ο κ. Τσίπρας είπε στον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνηση έχει «κενό στρατηγικής στα Ελληνοτουρκικά», ότι κάνει λάθος που δεν αντιδρά πιο έντονα στην ήπια στάση του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε. και των Βρυξελλών και ότι έπρεπε να είχε ήδη ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι αντιφατική. Οσα δηλαδή λέει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς εδώ και τρεις ημέρες, τον οποίο εξουδετέρωσαν οι 53 με μία φράση (σ.σ.: η συμφωνία Αθήνας – Καΐρου μπορεί να οδηγήσει σε θετικές εξελίξεις) και ένα κείμενο 1.300 λέξεων, όπου πέραν του ότι λαμβάνουν αποστάσεις από τον κ. Τσίπρα, αποδομούν τόσο τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά όσο και όσα λέει σήμερα ως πρώην.
«Απαιτείται εθνική γραμμή και αρραγές εσωτερικό μέτωπο που έπρεπε από καιρό να έχει διαμορφωθεί, όπως επίμονα έχουμε υποδείξει», επεσήμανε από την πλευρά της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό.
«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σήμερα έμπρακτη αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της από την Τουρκία. Η κυβέρνηση έχει εθνικό χρέος να την αποτρέψει. Με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα ώστε να μη δημιουργηθούν τετελεσμένα σε βάρος της χώρας μας με την παραμονή του “Oruc Reis” στις ελληνικές θαλάσσιες ζώνες», επισημαίνει η κ. Γεννηματά στη δήλωσή της και συνεχίζει: «Oπως έχουμε τονίσει, η ξεκάθαρη και σταθερή ελληνική στάση μπορεί να εξασφαλίσει τον πιο ενεργό ρόλο της Ε.Ε. και να μην επιτρέψει τη συνέχιση της αδράνειας του ΝΑΤΟ.
Οι κυρώσεις έπρεπε να έχουν ήδη αποφασιστεί. Το ΝΑΤΟ να μην παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο, να σταματήσει την πολιτική των ίσων αποστάσεων. Δεν μπορεί να κάνει πως δεν καταλαβαίνει ότι ένα κράτος-μέλος υφίσταται προσβολή των κυριαρχικών του δικαιωμάτων από άλλο μέλος της συμμαχίας. Oμως τούτη την ώρα», καταλήγει στη δήλωσή της η κ. Γεννηματά, «που διακυβεύονται θεμελιώδη συμφέροντα και δικαιώματα της χώρας, η κυβέρνηση της Ν.Δ. δείχνει να μην έχει ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική. Οι επιλογές της αναιρούν η μια την άλλη, η πολιτική της διακρίνεται από αστάθεια και αντιφάσεις. Σε αυτά τα κρίσιμα εθνικά θέματα απαιτείται εθνική γραμμή και αρραγές εσωτερικό μέτωπο που έπρεπε από καιρό να έχει διαμορφωθεί, όπως επίμονα έχουμε υποδείξει».
«Ολοι αυτοί στους οποίους η κυβέρνηση απευθύνεται για την αποκλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και στους οποίους εμπιστεύεται την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, δηλαδή η Ε.Ε., το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ, είναι οι ίδιοι που περιπλέκουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση, ανάβουν τη φωτιά σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο και τελικά υποθάλπουν την επιθετικότητα της Τουρκίας για τα δικά τους συμφέροντα», ανέφερε ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΚΚΕ που ακολούθησε, ο κ. Κουτσούμπας εξέφρασε την ανησυχία του κόμματός του για τη συμφωνία Ελλάδας- Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, «αφού πρόκειται για τμηματική οριοθέτηση που αφήνει αδιευκρίνιστο το τι ανήκει σε ποιον από τη Ρόδο και ανατολικά μέχρι το Καστελλόριζο και μειωμένη επήρεια ακόμα και για την Κρήτη».
«Η συμφωνία είναι ενταγμένη στις γενικότερες επιδιώξεις των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε., δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και ανοίγει την όρεξη για τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της Τουρκίας», επεσήμανε στον πρωθυπουργό ο γ.γ. του ΚΚΕ, σημειώνοντας πως το ΚΚΕ θα μελετήσει τη συμφωνία και θα τοποθετηθεί αναλυτικά στη Βουλή όταν η κυβέρνηση τη φέρει για συζήτηση και επικύρωση.
«Κατά την τηλεφωνική μας συνομιλία κατέστησα σαφές στον πρωθυπουργό ότι αντιμετωπίζουμε σαφέστατη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο των τηλεφωνικών επαφών, τις οποίες είχε σήμερα ο πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς. «Η πρέπουσα αντιμετώπιση σε αυτήν την πρόκληση είναι η διενέργεια νηοψίας στο τουρκικό ερευνητικό σκάφος ως αυτονόητη άσκηση εθνικής κυριαρχίας και η βύθισή του, εάν δεν υπακούσει στις εντολές», συνέχισε ο κ. Βελόπουλος και πρόσθεσε: «Εστίασα στην ηχηρή απουσία της Ευρωπαϊκής νωσης και ζήτησα την επίκληση του άρθρου 42 για την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα. Ακρογωνιαίος λίθος σε κάθε εξωτερική απειλή είναι η ομοψυχία του ΈΕθνους. Ομοψυχία όμως που μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, ώστε να χαραχθούν οι κόκκινες γραμμές του Εθνους απέναντι στους εισβολείς.
Τέλος, χαρακτήρισα αυτονόητη αναγκαιότητα τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας, ώστε να υπάρχει λεπτομερής ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων για τα τεκταινόμενα», κατέληξε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.
Τη θέση του ΜέΡΑ25 ότι η διμερής διαπραγμάτευση θα αποδειχθεί επιβλαβής τόσο για τον ελληνικό όσο και για τον τουρκικό λαό παρουσίασε στον πρωθυπουργό ο Γιάνης Βαρουφάκης κατά τη σημερινή επικοινωνία τους με πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Βαρουφάκη για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τις κινήσεις του «Oruc Reis» στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΜέΡΑ25, ο κ. Βαρουφάκης πρότεινε στον πρωθυπουργό, αντί για διμερή διάλογο, η Αθήνα να συγκαλέσει Διεθνή Διάσκεψη όλων των χωρών της Αν. Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, για την επίλυση των προβλημάτων.
Ο κ. Μητσοτάκης, ενημερώνοντας τον γραμματέα του ΜέΡΑ25, είπε ότι το «Oruc Reis» δεν έχει (και δεν φαίνεται να σκοπεύει να) προβεί σε έρευνες. Απαντώντας σε ερώτημα του κ. Βαρουφάκη, ο πρωθυπουργός είπε -σύμφωνα με το ΜέΡΑ25- ότι το «Oruc Reis» βρίσκεται σε περιοχή εκτός της ΑΟΖ που συμφωνήθηκε πρόσφατα με την Αίγυπτο και στο απώτατο όριο της υφαλοκρηπίδας που θα κατοχύρωνε το Δικαστήριο της Χάγης στην Ελλάδα ακόμα κι αν αποδεχόταν εκατό τοις εκατό τα ελληνικά επιχειρήματα.
Από αυτή την άποψη, προστίθεται στην ανακοίνωση, «ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε αισιόδοξος ότι η ένταση των ημερών βαίνει προς εκτόνωση και δείχνει το δρόμο προς διαπραγματεύσεις». Επιπλέον, αναφέρθηκε στο αίτημα της κυβέρνησής του για άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. αλλά και στη δέσμευση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για συζήτηση τον Σεπτέμβρη «και του ζητήματος της Τουρκίας».
Με τη σειρά του, ο κ. Βαρουφάκης εξέθεσε στον πρωθυπουργό την εκτίμηση του ΜέΡΑ25 ότι «στόχος του Ερντογάν, που νιώθει ενισχυμένος τόσο από την συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας (που μειώνει την επήρεια ακόμα και μεγάλων νησιών) όσο και από τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου (καθώς αυτή αναφέρεται στο Διεθνές Δίκαιο επίλυσης διμερών διαφορών κι όχι στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας), είναι να σύρει την Αθήνα σε διμερή διαπραγμάτευση με επιδιαιτητές Ουάσιγκτον-Βερολίνο και ατζέντα Μέρκελ-Ερντογάν».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr