«Με ανησυχία βλέπουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ευτυχώς όχι πολλούς αλλά αρκετούς, αγαπητούς φίλους και φίλες να δανείζονται στο όνομα της αριστερής αντιπολίτευσης χλαμύδες, ακόντια και περικεφαλαίες που περίσσεψαν από την περίοδο των συλλαλητηρίων για το Mακεδονικό. Ας σκεφθούνε ότι παρόμοιες αντιδράσεις τις υποκινεί το ακροδεξιό μπλοκ του Σαμαρά, του Βελόπουλου και των θυλάκων της Χρυσής Αυγής.
Γνωρίζουμε βέβαια ότι οι περισσότεροι είναι καλοπροαίρετοι, συχνά “ευήκοα ώτα” σε μία αριστερή ρητορική που για δεκαετίες συνδύαζε έναν “αμέτοχο” αντι-ιμπεριαλισμό με εθνικιστικές κορόνες. Η ανακοίνωση του ΚΚΕ για τη συμφωνία με την Αίγυπτο είναι ενδεικτική για το πώς υπηρετείται μια εύκολη πολιτική καταγγελίας, που δεν μπαίνει στον κόπο να διαμορφώσει στρατηγική απέναντι στους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς», αναφέρουν οι 53+ στο κείμενο που ανέβηκε χθες στην επίσημη ιστοσελίδα τους commonality.gr, βάζοντας και τα εθνικά θέματα στην ατζέντα των διαφωνιών με τους χειρισμούς της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Η παρέμβαση είναι κρίσιμη γιατί δείχνει ότι στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει αντιπαράθεση σε εξέλιξη για το αν θα επικυρώσει ή όχι στη Βουλή τη συμφωνία με την Αίγυπτο. Σε τελείως διαφορετικούς τόνους από αυτούς του κ. Κοτζιά, ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, μεταφέρει σε συνομιλητές του ότι κρίσιμο ζήτημα για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή είναι αυτό της επήρειας των νησιών και δεν προκαταβάλλει τη στάση του κόμματός του.
Οι 53+ ωστόσο, βάλλοντας για άλλη μία φορά κατά του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά για την παρέμβασή του, ο οποίος γνωρίζει υπερδημοσιότητα αυτές τις ημέρες, ιδίως από τα φίλια προς τον ΣΥΡΙΖΑ ΜΜΕ, γνωρίζουν ότι ο ίδιος ως υπουργός Εξωτερικών διαπραγματευόταν τη μερική οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο, αυτή δηλαδή που τώρα απορρίπτει και γίνεται βασικό θέμα στα τουρκικά ΜΜΕ.
Αυτό ακριβώς θέλουν να τονίσουν όταν γράφουν στο κείμενό τους ότι «η ανακοίνωση της συμφωνίας Ελλάδας -Αιγύπτου σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων – ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών δεν είναι κεραυνός εν αιθρία» και όταν επισημαίνουν -για να ακούει η Κουμουνδούρου- ότι «είναι το αποτέλεσμα μιας μακράς διαδικασίας διαπραγμάτευσης, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».
Γνωρίζουν ακόμα ότι το πλαίσιο της δικής του διαπραγμάτευσης, ο κ. Κοτζιάς ως υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε εκτός την επήρεια του Καστελλόριζου και μάλλον γνωρίζουν και άλλα για να φτάσουν να δημοσιοποιήσουν μια τέτοια παρέμβαση. «Ο Κοτζιάς τα έκανε καλά στη συμφωνία των Πρεσπών. Σε όλα τα άλλα απέτυχε», είναι η άποψη που κυριαρχεί στους 53+ για τον πρώην υπουργό Εξωτερικών. Οσο για το αν αποτελεί η άποψη Κοτζιά για τα εθνικά θέματα και άποψη ΣΥΡΙΖΑ, αυτό που λένε είναι ότι ο Κοτζιάς σήμερα είναι εκτός ΣΥΡΙΖΑ αλλά διαπραγματεύεται, εν όψει και του συνεδρίου, την επανένταξή του, όπως και ότι έχει επαναλειτουργήσει ο δίαυλος επικοινωνίας με τον Αλέξη Τσίπρα.
Στην παρέμβασή τους οι 53+ σημειώνουν ότι «φαίνεται επίσης πως η συμφωνία επιτελέστηκε με την ενθάρρυνση των ΗΠΑ» και εκφράζουν την άποψη -σε σαφή απόσταση από την αρχική αντίδραση της Κουμουνδούρου- ότι «η συμφωνία, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να αποτελέσει διαδρομή για εξελίξεις σε θετική κατεύθυνση».
«Είναι δυνατόν να επιτευχθεί μία συμφωνία, όπου δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, εάν δεν γίνουν οι απαραίτητοι συμβιβασμοί και υποχωρήσεις; Αυτό δεν έγινε με την εμβληματική, επιμένουμε πάντα σε αυτήν, συμφωνία των Πρεσπών;», θέτουν το ερώτημα στην Κουμουνδούρου και την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ενώ θεωρούν «σωστή επιλογή τη συμμαχία με την Αίγυπτο και την Ιταλία προκειμένου να παραχθούν συμφωνίες διευθέτησης διαφορών, στο βαθμό που υπάρχει ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θαλάσσης», όπως θεωρούν «επίσης σωστή επιλογή το ευρωπαϊκό πλαίσιο για τη διευθέτηση διαφορών στην Ανατολική Μεσόγειο».
Βέμπερ σε Ράμα: Δεν λάβατε μέτρα για να αποτρέψετε την επίθεση κατά του Μπελέρη
«Η πολιτική της συγκρότησης τριμερών και τετραμερών συμμαχιών με Ισραήλ, Αίγυπτο, Ιορδανία, Κύπρο φαίνεται ότι εξάντλησε τα όριά της, χωρίς να προσφέρει λύσεις, ούτε να αποκλιμακώνει τις εντάσεις στην περιοχή», σημειώνουν χαρακτηριστικά, αφήνοντας σαφείς αιχμές στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ιδίως του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, σε αυτήν την κατεύθυνση.
«Σε αυτήν τη συγκυρία η Ελλάδα πρέπει να εργασθεί και να αξιοποιήσει τη συμφωνία όχι με τη λογική της απομόνωσης της Τουρκίας, αλλά ως πιλότο μιας συνολικής διευθέτησης που αντικειμενικά οφείλει να περιλαμβάνει και την Τουρκία. Αυτή η πολιτική δεν είναι ούτε πολιτική κατευνασμού ούτε πολιτική άμυνας έναντι του ισχυροτέρου, αντίθετα είναι μια σύγχρονη άσκηση εξωτερικής πολιτικής», αναφέρει το κείμενο των 53+, οι οποίοι εκτιμούν ότι «δεν θα αποτελέσει έκπληξη εάν σε σύντομο χρονικό διάστημα υπάρξει μια πρωτοβουλία από τρίτο παράγοντα, πιθανόν την Ε.Ε., ώστε να υπάρξει μια συνολική διευθέτηση στην Ανατολική Μεσόγειο».
Αναδεικνύουν ωστόσο και σημεία κριτικής κατά της κυβερνητικής επιλογής και της συμφωνίας, όπως ότι «η συμφωνία είναι μερική, αφορά την περιοχή ανάμεσα στον 26ο και 28ο μεσημβρινό και όχι την περιοχή που αφορά την επήρεια του Καστελλόριζου, το οποίο είναι ανατολικότερα», ότι «η συμφωνία φαίνεται να προβλέπει ισχυρή αλλά όχι πλήρη επήρεια της Κρήτης», ενώ τονίζουν ότι «στη δική μας λογική θα ήταν καταστροφική μια εμμονή στο μαξιμαλιστικό σχέδιο για κοινή ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου».
«Ας είμαστε ειλικρινείς, η αναβλητικότητα και ο μαξιμαλισμός ποτέ δεν μας ωφέλησαν, ούτε το 1974 με τη στρατιωτική χερσαία εισβολή στην Κύπρο ούτε αυτή την περίοδο που βιώνουμε τη θαλάσσια εισβολή της Τουρκίας στη νόμιμη κυπριακή ΑΟΖ.
Είναι γεγονός ότι οι εκάστοτε μαξιμαλισμοί λειτουργούσαν ως καταλύτες πολιτικής απομόνωσης της χώρας και πηγή ισχυρών δεινών για τα συμφέροντά της και ιδιαίτερα των λαϊκών στρωμάτων της», αναφέρουν οι 53+ σε αυτό το κείμενο-παρέμβαση για τα εθνικά θέματα, που βρίσκεται σε σαφή απόσταση από τις επίσημες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι στη δική τους συλλογιστική «δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη σκληρή διαπραγμάτευση, ειδικά με την Τουρκία, με στόχο τη βέλτιστη για τα συμφέροντα της χώρας ειρηνική διευθέτηση των υπαρκτών εκκρεμοτήτων στην περιοχή», αλλά και ότι «βασικό κλειδί παραμένει η επίλυση του Κυπριακού».
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr