Μέσα σε μία κατάμεστη αίθουσα και με τα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η δικαιοσύνη να βρίσκονται στο προσκήνιο, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής μίλησε για τις εστίες των παρεμβάσεων στη δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας ότι αυτές προέρχονται κυρίως από τους διαδίκους, οικονομικούς και ποδοσφαιρικούς παράγοντες, ενώ εξαπέλυσε επίθεση σε βάρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ό,τι δεν έκανε, ώστε να επιλυθούν, όπως είπε, ζητήματα διαφθοράς.
«Παρεμβάσεις από διαδίκους και οικονομικούς παράγοντες, ακόμα και ποδοσφαιρικές ομάδες αλλά και πιέσεις από το εσωτερικό της δικαιοσύνης αποτελούν εστίες παρεμβάσεων στη δικαιοσύνη», τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Δικαιοσύνης, προσθέτοντας ότι «όλοι αυτοί διαθέτουν μηχανισμούς χειραγώγησης στη δικαστική συνείδηση και ανεξαρτησία προκειμένου να την κατευθύνουν. Αυτοί είναι οι σημαντικοί κίνδυνοι και όχι οι συγκρούσεις μεταξύ των συνταγματικών εξουσιών. Κι αν υπάρχουν τέτοιες, θα αποδοθούν ευθύνες από τον λαό. Ούτε κράτος δικαστών, όπως πολλοί δολίως λένε θα υπάρξει, ούτε η δικαιοσύνη θα γίνει υποχείριο της κυβέρνησης», τόνισε μεταξύ άλλων, εξαπολύοντας σκληρή επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση σε θέματα διαφθοράς.
«Μας κάνουν μαθήματα εντιμότητας και μάλιστα καταθέτουν προτάσεις. Είναι δικαίωμά τους. Το αμείλικτο όμως ερώτημα παραμένει. Γιατί δεν τα έπραξαν αυτά 30 χρόνια. Γιατί τα πολιτικά πρόσωπα που έλαμψαν στο πολιτικό στερέωμα δεν πήραν αυτές τις πρωτοβουλίες και κρούουν θύρες ανοικτές παραπληροφορώντας», είπε ο Σταύρος Κοντονής, απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση και στις πρόσφατες προτάσεις της για τα θέματα διαφθοράς και διαπλοκής. Ειδικότερα στο θέμα της διαπλοκής, ο υπουργός Δικαιοσύνης υποστήριξε ότι οι δικαστές έχουν συμβάλει στην πάταξη της, λέγοντας επιπλέον: «η διαπλοκή θα ηττηθεί, η διαπλοκή ηττήθηκε».
Κυριάκος Μητσοτάκης: Στοχοποιούνται δικαστές.
Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έριξε καυτά βέλη στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την για παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη ενώ σημείωσε ότι είναι τέτοια η στοχοποίηση των δικαστών από κυβερνητικούς κύκλους που έχει ως συνέπεια την στοχοποίησή τους και από τρομοκρατικές οργανώσεις.
Ο κ. Μητσοτάκης, ανέφερε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα επιτρέψει «να πληγεί η δικαιοσύνη από την πολιτική διολίσθηση της κυβέρνησης, καθώς πλέον, έχουμε φαινόμενα και καθεστώς τρομοκρατίας δικαστικών, ειδικά το τελευταίο διάστημα,με κίνδυνο της ζωής τους, στοχοποίησης τους ακόμα και από τρομοκρατικές οργανώσεις». Και συνέχισε λέγοντας:
«Η κυβέρνηση υπονομεύει τους θεσμούς, υπονομεύει τη δικαιοσύνη και δημιουργεί κλίμα ανασφάλειας στην ελληνική κοινωνία. Θα λάβουμε κάθε δυνατή πρωτοβουλία για να αναχαιτιστούν φαινόμενα σωρείας κυβερνητικών παρεμβάσεων σε συγκεκριμένες υποθέσεις, να σταματήσουν επιτέλους οι επιθέσεις από κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Πολάκης, να μπει τέλος σε σχέδιο απαξίωσης της δικαιοσύνης. Η δικαιοσύνη δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελεί πεδίο παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων. Είναι αδιανόητο ο πρωθυπουργός να συναντάται με την ηγεσία της δικαιοσύνης την παραμονή μιας σημαντικής απόφασης», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μίλησε για την εφαρμογή αντιλαϊκών πολιτικών σε βάρος όλων των εργαζομένων, σημειώνοντας για τους δικαστές ότι το αίτημα των ανώτατων δικαστών για αύξηση του ορίου ηλικίας και παραμονής τους στο σώμα δεν αποτελεί λύση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Η Φώφη Γεννηματά χαρακτήρισε διχαστικό τον λόγο του Σταύρου Κοντονή, ενώ στράφηκε σε βάρος της κυβέρνησης σημειώνοντας ότι τοποθέτησε ως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης τον Δημ. Παπαγγελόπουλο, που τα προηγούμενα χρόνια κατείχε τη θέση του επικεφαλής της ΕΥΠ.
Νίκος Δένδιας: Κάλαντα «εν πλω» από το πλήρωμα της φρεγάτας «Ψαρά» [βίντεο]
«Άκουσα όμως από τον αρμόδιο υπουργό έναν λόγο διχαστικό. Εναν λόγο που δεν ωφελεί τη χώρα. Χρειάζεται γνήσια αυτοκριτική από όλους, σεμνότητα και σεβασμό. Ειδικά από εκείνους που έχουν αλυσοδέσει τη χώρα με μόνιμη επιτροπεία.
Όσο για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, αρκεί να θυμηθούμε ότι η κυβέρνηση τοποθέτησε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης τον πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας», είπε.
Λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης ο οποίος άσκησε σκληρή κριτική στην ηγεσία της δικαιοσύνης, κυρίως σε ότι αφορά την δημόσια τοποθέτηση της Προέδρου του Αρείου Πάγου για παράταση του ορίου ηλικίας των ανώτατων δικαστών παρά τη συνταγματική απαγόρευση.
Το πανηγυρικό μέρος της ετήσιας γενικής συνέλευσης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων πάντως ολοκληρώθηκε και αναμένεται να ξεκινήσει η εσωτερική διαδικασία της συνέλευσης των μελών της ΕΔΕ.
Κατά τις εργασίες της γενικής συνέλευσης, ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε ότι η χώρα μας έχει το πιο αργό δικαστικό σύστημα στην Ευρώπη και αυτή η καθυστέρηση έχει μεγάλες επιπτώσεις και στην οικονομία, καθώς ποιος θέλει να βάλει τα λεφτά του σε μια χώρα που δικαιοσύνη δεν σπεύδει όσο γρήγορα θα ήθελε;
Παράλληλα, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου υπεραμύνθηκε της συνάντησης της ηγεσίας της δικαιοσύνης που πραγματοποιήθηκε σχετικά πρόσφατα με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, λέγοντας ότι δεν κατανοεί «την ενόχληση ορισμένων» αναφερόμενη στην αρνητική για το θέμα τοποθέτηση, λίγο νωρίτερα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ αναφέρθηκε στα γενικότερα προβλήματα της δικαιοσύνης σημειώνοντας πως « η νέα δικαστική ένωση δεν είναι το πρόβλημα της δικαιοσύνης».
Ακόμη, η κυρία Θάνου, επανέλαβε τη θέση της, που έχει και δημόσια εκφράσει, ότι το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των ανώτατων δικαστών πρέπει να παραταθεί, επικαλούμενη ρυθμίσεις για αυξήσεις των ορίων ηλικίας που ισχύουν για τους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και το καθεστώς που ισχύει σε ορισμένες Ευρωπαϊκές χώρες και κάνοντας λόγο «για δυσμενή διάκριση» σε βάρος των δικαστών και πρόσθεσε «ότι δεν πρέπει να σπεύδουν διάφοροι να μιλούν περί αντισυνταγματικότητας» για τη ρύθμιση περί παρατάσεως του ορίου ηλικίας και υποσχέθηκε ότι σύντομα θα δοθούν συγκεκριμένα στοιχεία προς θεμελίωση της θέσεώς της.
Στη συνέχεια η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου ανέφερε: «Η δικαιοσύνη δεν αντέχει ιδεολογικές και κομματικές αντιπαραθέσεις. Η ανάστασή της είναι στα χέρια μας και χέρια των εκλεκτών προσκεκλημένων. Η δικαιοσύνη δεν αντέχει ιδεολογικές και κομματικές αντιπαραθέσεις».
Εξάλλου, ο πρώην υπηρεσιακός Πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, τόνισε ότι «υπό την ισχύ του παρόντος Συντάγματος δεν μπορεί υπάρξει παράταση του ορίου συνταξιοδότησης των ανώτατων δικαστών» και η διάταξη αυτή που θέτει όριο έχει τεθεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος. Ακόμη, αναφερόμενος ο κ. Πικραμμένος στην τοποθέτηση του υπουργού Δικαιοσύνης για αντιθεσμικά κέντρα που επιχειρούν να επηρεάσουν τη δικαιοσύνη, είπε ότι τα κέντρα υπήρχαν και θα υπάρχουν, οι δικαστές πρέπει να θωρακιστούν για να αποκρούουν τις επιρροές., ενώ σχολιάζοντας τις θέσεις της προέδρου του Αρείου Πάγου για παράταση του ορίου συνταξιοδότησης είπε «θα αισθανόμουν πιο πικραμένος που δεν πρόλαβε την παράταση του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστών και αποχώρησε από τη δικαιοσύνη».
Από την πλευρά της η πρόεδρος του κόμματος «Πλεύση Ελευθερίας» Ζωή Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε σε μαφιόζικη και παρακρατική επίθεση στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας και τόνισε ότι «το κεφάλι της ανεξάρτητης δικαιοσύνης επί πίνακι ζητείται από την εκτελεστική εξουσία».
Τέλος, η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Ειρήνη Γιανναδάκη ανέφερε ότι αν και είναι γνωστά τα προβλήματα της δικαιοσύνης εν τούτοις η λύση τους μετατοπίζεται και πάλι λόγω της οικονομικής κρίσης και εξέφρασε το ερώτημα:
«Αν όμως η κρίση δεν είναι παροδική, όπως φαίνεται, πώς θα λειτουργήσει η δικαιοσύνη;» και πρόσθεσε: «Κι αν καταρρεύσει το δικαστικό σύστημα τι επιπτώσεις θα έχει στη δημοκρατία;».