Στην κατάρτιση του εθνικού σχεδίου αναδιάρθρωσης της οικονομίας, αλλά και στη διοικητική και οργανωτική ανασυγκρότηση προκειμένου τα κονδύλια αυτά να καταστεί δυνατόν να απορροφηθούν το ταχύτερο δυνατόν.
«Είναι ένα πολύ σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο και έχουμε μια μεγάλη ευθύνη ως χώρα να το διαχειριστούμε με διαφάνεια, με αποτελεσματικότητα και με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση», διεμήνυσε από τις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να σκορπίσουμε τα χρήματα με την ανεμελιά του νεόπλουτου», πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας τη φράση που είχε χρησιμοποιήσει και στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου μετά τη γνωστοποίηση της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Θα εργαστούμε με ευθύνη, με σύνεση και θα παρουσιάσουμε σύντομα ένα αναλυτικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης που θα μεταμορφώσει τη χώρα», δήλωσε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος σε μια διαδικασία που στην ουσία έχει ήδη ξεκινήσει με την παρουσίαση στην κυβέρνηση και στους κοινωνικούς εταίρους, την προηγούμενη εβδομάδα, της ενδιάμεσης έκθεσης της Επιτροπής Πισσαρίδη, η οποία συνιστά πλαίσιο που θα αποτελέσει οδηγό για την εξειδίκευση του σχεδίου που θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως τις 15 Οκτωβρίου.
Δίνοντας πάντως και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης ένα πρώτο στίγμα, τόνισε ότι το σημαντικό ευρωπαϊκό κεφάλαιο θα επενδυθεί για να στηριχθεί ο κόσμος της εργασίας, για τολμηρές πολιτικές πράσινης μετάβασης, για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό και τις δεξιότητες.
Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο θα χρηματοδοτήσει επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις και θα εκταμιεύει πόρους για την επόμενη εξαετία, θα αξιοποιηθούν και αυτοί στο πλαίσιο υλοποίησης του κεντρικού σχεδίου μεταμόρφωσης της χώρας για το οποίο ο πρωθυπουργός προανήγγειλε διάλογο και με τα πολιτικά κόμματα.
Δημοσκόπηση GPO: Προβάδισμα 10,1 μονάδων για ΝΔ 0- Και με συνασπισμό η Κεντροαεριστερά δεν κερδίζει τον Μητρσοτάκη
Σημείωσε μάλιστα πως θα πρέπει να αντανακλά, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τις προτεραιότητες της χώρας, αλλά και να εντάσσεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και να είναι εναρμονισμένο με τις προτάσεις που κάνει η Επιτροπή σε όλες τις χώρες για να βελτιώσουν την απόδοση και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας τους.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «έχουμε μια υποχρέωση διοικητικά και οργανωτικά, να αναδιατάξουμε τις δυνάμεις μας με τέτοιον τρόπο, ως διοίκηση, ώστε να μπορέσουμε να απορροφήσουμε αυτούς τους πόρους με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα» και πρόσθεσε: «Ξέρουμε τι έχουμε κάνει καλά στο παρελθόν και βλέποντας την απορρόφηση των κοινοτικών πόρων, πού πρέπει να βελτιωθούμε και ποιο πρέπει να είναι το σχήμα διακυβέρνησης το οποίο θα διέπει τη χάραξη των προτεραιοτήτων, αλλά και την υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης».
«Εχουμε διδαχθεί όλοι από τα λάθη του παρελθόντος και τις κομματικές αστοχίες που είχαν εμφανιστεί από τη δεκαετία του ’80 και μετά στην Ελλάδα κατά τη χρήση χρηματοδοτικών πακέτων από την Ευρώπη. Δεν θα επαναληφθούν αυτά τα λάθη. Η ελληνική κοινωνία είναι ώριμη και το πολιτικό σύστημα είναι ώριμο. Ο πρωθυπουργός έχει μια ξεκάθαρη μεταρρυθμιστική ατζέντα και είναι ευκαιρία να επενδύσουμε αυτά τα χρήματα και να μην τα σπαταλήσουμε», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, προσθέτοντας: «Πετύχαμε, πρώτον, την αύξηση των πόρων που η Ελλάδα θα πάρει από το Ταμείο Συνοχής και, παράλληλα, για τους αγρότες μας, παραμένουν σταθεροί οι πόροι από την Κοινή Αγροτική Πολιτική».
Εν όψει της κατάθεσης του συνολικού σχεδίου στην Κομισιόν στις 15 Οκτωβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα οριστικοποιήσει τις προτεραιότητες του νέου εθνικού σχεδίου λαμβάνοντας υπόψη το σχέδιο της Επιτροπής Πισσαρίδη και τις προτάσεις των κομμάτων. «Αυτή η συζήτηση είναι μια συζήτηση η οποία αφορά συνολικά το πολιτικό σύστημα», τόνισε.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr