«Είμαστε σε απόλυτη ετοιμότητα να αντιδράσουμε σε όλα τα ζητήματα» τόνισε ο υπουργός. «Υπάρχει για την Ελλάδα πολύ ισχυρό έρεισμα στο διεθνές δίκαιο, μεγάλη συμπαράσταση από τους διεθνείς μας εταίρους, είμαστε όμως και μόνοι μας έτοιμοι για το οτιδήποτε. Έχουμε κτίσει ένα ευρύ πλαίσιο από διπλωματικές συμμαχίες, η Ευρώπη είναι στο πλευρό μας, και θέλω να τονίσω ότι ο συμβολισμός της σημερινής μεγάλης μέρας για την Ευρώπη είναι εξαιρετικά θετικός για να αποκρούσει αυτή την – για ακόμη μια φορά επιθετική – πράξη της Τουρκίας. Το βέβαιο είναι ότι αν η Τουρκία θελήσει να κλιμακώσει, θα βρει απέναντί της ένα τείχος», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας.
Ερωτηθείς για το εάν οι ευρωπαϊκές αντιδράσεις είναι μέχρι στιγμής ικανοποιητικές, ο κ. Γεραπετρίτης εκτίμησε επίσης ότι «αυτή τη στιγμή η Τουρκία βρίσκεται σε μια εξαιρετικά ερμαφρόδιτη πολιτική κατάσταση, ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει σοβαρά εσωτερικά προβλήματα, βρίσκεται σε μια διελκυστίνδα μεταξύ Αιγύπτου και Αιγαίου, και κάποια στιγμή είναι προφανές ότι θα πρέπει να ενεργοποιηθούν πολύ πιο ισχυροί μηχανισμοί καταδίκης της Τουρκίας και αυτοί θα προέλθουν από την Ε.Ε. χάρις και στις συντονισμένες ενέργειες εκ μέρους της Ελλάδας. Ήδη» τόνισε, «η βέβηλη πράξη για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, έχει δημιουργήσει ένα ευρύ κλίμα αντιδράσεων σε διεθνές επίπεδο και η Ελλάδα έχει κάνει τις ενέργειες του πρέπει. Θεωρώ ότι με την κλιμάκωση που έχει επιδείξει η Τουρκία, βρίσκεται πολύ κοντά στο να έχει πολύ ισχυρή διεθνή αντίδραση. Και η Τουρκία θα πρέπει επιτέλους να κατανοήσει, ότι όταν θέλει να αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας και της οικογένειας των πολιτισμένων κρατών του κόσμου, θα πρέπει να αποδεικνύει μια ανάλογη συμπεριφορά».
Ερωτηθείς ο υπουργός Επικρατείας, για το εάν η ένταξη της Ελλάδος στο Ταμείο Ανάκαμψης συνδέεται με όρους και προϋποθέσεις για την εκταμίευση των χρημάτων, ήταν κατηγορηματικός:
Μητσοτάκης στη Σύνοδο Βορρά-Νότου : Να γίνουμε εξυπνότεροι και πιο ευέλικτοι στην κατανομή πόρων για την άμυνα
«Το Ταμείο Ανάκαμψης» απάντησε «από το οποίο αντλούμε 32 δισ. ευρώ, δεν συνδέεται με οποιοδήποτε τρόπο, με οποιαδήποτε δέσμευση μνημονιακού τύπου για την επίτευξη στόχων ή διαρθρωτικών αλλαγών. Τα χρήματα αυτά», πρόσθεσε, «δίδονται με την μορφή των ενισχύσεων κατά 19,5 δισ. ευρώ και με τη μορφή των δανείων περίπου 12,5 δισ. ευρώ, εφόσον χρειαστεί. Αντίθετα – συνέχισε – διασφαλίσαμε πως θα υπάρχουν πολύ πιο ευέλικτοι όροι οι οποίοι θα επιτρέπουν την άμεση εκταμίευση, ώστε να μπορούμε με γρήγορο τρόπο να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες».
Ο κ. Γεραπτρίτης πρόσθεσε επίσης, ότι «οι πόροι θα διατεθούν για την κοινωνική συνοχή και την αποσυμφόρηση των όποιων προβλημάτων» και τόνισε ότι σε ό,τι αφορά το σχεδιασμό, «η Ελλάδα είναι από τις χώρες που λειτούργησε με πολύ μεγάλη ταχύτητα, ώστε να προετοιμάσει έγκαιρα το πρόγραμμα ώστε να υποβληθεί τον Οκτώβριο».
«Πρώτιστος στόχος είναι, όχι η ανάλωση των κεφαλαίων για να γίνει μια επιδοματική πολιτική, αλλά τα πολλά χρήματα που θα εισρεύσουν και είναι μια ευκαιρία που δίδεται μοναδικά από την μεταπολίτευση, να λειτουργήσουν σαν παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές και να καταφέρουμε να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr