Ο Νίκος Παππάς, που είχε σπουδάσει Οικονομικά στη Σκοτία και ασχολείτο με ερευνητικά προγράμματα, εγκατέλειψε την «ξενιτιά» και επέστρεψε στα πάτρια εδάφη πετυχαίνοντας σύντομα να γίνει ο «άνθρωπος του προέδρου». Από το 2012 ανέλαβε τη θέση του διευθυντή του γραφείου του Τσίπρα και από τότε βρέθηκε μέσα σε όλες τις «δύσκολες αποστολές» για τις οποίες τώρα υπάρχει γενικευμένη δυσαρέσκεια ακόμη και από τους συντρόφους του.
Βλαστός της «δρακογενιάς που κυβερνούσε», όπως τους χαρακτήριζε ο πατέρας του Στέλιος Παππάς με τον ποιητικό οίστρο που τον διέκρινε μόλις ξέφευγε από τα καθήκοντα του επικεφαλής του ΟΑΣΘ, ο Νίκος αναλάμβανε πάντα υποθέσεις που άλλοι στην Κουμουνδούρου απέφευγαν με αποτέλεσμα να έχει σωρευθεί γύρω από το πρόσωπό του ένα βουνό αμείλικτων ερωτημάτων για την εμπλοκή και τον ρόλο του.
Το ταξίδι στη Βενεζουέλα με τον δικηγόρο Αρτέμη Αρτεμίου, που αποκάλυψε ο «Ελεύθερος Τύπος», ο συμμαθητής και φίλος Μανώλης Πετσίτης που ελέγχεται από τις αρμόδιες αρχές για την εμπλοκή του στη ΔΕΠΑ, το φιάσκο με τις τηλεοπτικές άδειες και γενικότερα το «παιχνίδι» του ΣΥΡΙΖΑ με τα media και τώρα οι ανάρμοστες σχέσεις με τον επιχειρηματία Σάμπι Μιωνή συνθέτουν μία αλυσίδα υποθέσεων στις οποίες ο Νίκος Παππάς είχε πρωταγωνιστικό ρόλο σηκώνοντας πολλές φορές «συντροφικά βάρη» που δεν του αναλογούν.
Κάθε κρίκος της αλυσίδας αυτής έχει το δικό του πολιτικό και δημοσιογραφικό ενδιαφέρον.
Ο φίλος και συμμαθητής «Μανόλο»
Λίγους μήνες μετά τις αποκαλύψεις για το ταξίδι Παππά-Αρτεμίου στη Βενεζουέλα ένα άλλο κοντινό πρόσωπο του τότε υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στο φως της δημοσιότητας όχι για καλό λόγο. Ο στενός φίλος του Νίκου Παππά και συμμαθητής του Μανώλης Πετσίτης, ο θρυλικός στον ΣΥΡΙΖΑ «Μανόλο», ελεγχόταν ύστερα από καταγγελίες του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ ότι εμφανιζόταν στα γραφεία της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου ως εκπρόσωπος του Μαξίμου και πίεζε για τα χρέη της ELFE του ομίλου Λαυρεντιάδη. Ο Πετσίτης δεν ήταν τυχαίο πρόσωπο στον ΣΥΡΙΖΑ. Το όνομά του είχε εμφανισθεί για πρώτη φορά σε «χαρτάκι» με τις προβλέψεις για το αποτέλεσμα των εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2015 στα γραφεία της Κουμουνδούρου, κάτω από εκείνα του Τσίπρα, του Παππά, του Φλαμπουράρη και μάλιστα είχε κερδίσει το στοίχημα.
Ο ίδιος βρισκόταν σε όλα τα «πλάνα» του τηλεοπτικού ντοκιμαντέρ του Βρετανού δημοσιογράφου Μέισον μέσα στο Μαξίμου, τη βραδιά του δημοψηφίσματος, δείχνοντας πόσο κοντά βρισκόταν στον κλειστό κύκλο της εξουσίας επί ΣΥΡΙΖΑ. Οι αποκαλύψεις του «Ελεύθερου Τύπου» για την παραίτηση-βόμβα ανώτατου στελέχους της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος που διερευνούσε τη σκανδαλώδη υπόθεση των χρεών της εταιρίας ELFE του ομίλου Λαυρεντιάδη προς τη ΔΕΠΑ και τον ρόλο του Μανώλη Πετσίτη, στενού φίλου του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά και προσώπου που εμφανιζόταν στη ΔΕΠΑ ως εκπρόσωπος του Μαξίμου, είχαν προκαλέσει σάλο αντιδράσεων. Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος», από το άνοιγμα λογαριασμών του Μανώλη Πετσίτη, που από απλός σερβιτόρος το 2014 μετατράπηκε σε πολιτικό και επιχειρηματικό «παράγοντα» με όχημα τις γνωριμίες του με την ηγεσία της κυβέρνησης, βρέθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά «άγνωστης αιτιολογίας», που προέρχονται από κυπριακές εταιρίες. Στις ερευνώμενες συναλλαγές εμπλέκεται και η δικηγορική εταιρία του «γνωστού» μας από τα ταξίδια του στη Βενεζουέλα με τον Νίκο Παππά, Αρτέμη Αρτεμίου. Μάλιστα από το 2013 ο κ. Πετσίτης εμφανιζόταν ως φορολογικός αντιπρόσωπος της εταιρίας του κ. Αρτεμίου στην Ελλάδα. Μετά τις αποκαλύψεις που είχαν γίνει για την εντυπωσιακή άνοδο του κ. Πετσίτη, εκείνος «μετανάστευσε» στην Κύπρο. Η νέα του ζωή εκεί, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είχε όλα τα στοιχεία της πολυτέλειας και της χλιδής στην οποία συνήθιζε να ζει τα τελευταία χρόνια. Τον Δεκέμβριο του 2018 αποκαλύφθηκε ότι ο Μανώλης Πετσίτης, στενός φίλος και συνεργάτης του Νίκου Παππά, που είχε ετήσια εισοδήματα της τάξεως των 5.000 ευρώ προ ΣΥΡΙΖΑ, έφτασε να λαμβάνει αμοιβές περίπου 200.000 ευρώ τον χρόνο επί ΣΥΡΙΖΑ, ότι επισκεπτόταν τη ΔΕΠΑ ως άνθρωπος του Μαξίμου και ότι μισθοδοτούνταν από την ELFE του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, που έχει χρέη άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ προς τη ΔΕΠΑ και τα οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να διακανονίσει με ευνοϊκούς όρους.
Τότε και πάλι ο Νίκος Παππάς προσπάθησε να πάρει αποστάσεις, λέγοντας ότι «ο κ. Πετσίτης είναι ο ίδιος αρμόδιος για να απαντήσει για την πορεία του», ότι κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρξε καμία εύνοια συμφερόντων, παραδέχθηκε όμως πως «ήταν φίλος και συμμαθητής μου» και πως «ήταν κάποια στιγμή κοντά μου». Σε συνέντευξή του είχε παραδεχθεί ότι ο Μανώλης Πετσίτης ήταν φίλος και συμμαθητής του, αλλά: «Ο συγκεκριμένος άνθρωπος εργάστηκε από τις δεύτερες εκλογές του 2015, αρχές 2016, στον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα σε εταιρίες με τις οποίες η κυβέρνηση είχε μπει σε τροχιά σύγκρουσης. Αυτή είναι η αλήθεια. Πέραν τούτου ουδέν». Σημειώνεται πάντως ότι σύμφωνα με δημοσίευμα του Protagon.gr τον Ιούλιο του 2017 εστάλη από το γραφείο του Αρτέμη Αρτεμίου έμβασμα ύψους 30.000 ευρώ σε λογαριασμό του Μανώλη Πετσίτη – η «παρέα» είχε και επαγγελματικές σχέσεις.
Μαρινάκης: Πρώτη η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση στη στήριξη των αγροτών
Διαβάστε επίσης
Νίκος Παππάς: Οι «δουλίτσες» και οι μπίζνες του τον κάνουν… Ιφιγένεια! – Έργα και ημέρες του στενού φίλου του Τσίπρα
Δουλειές με media και ΔΕΚΟ
Οι σχέσεις του νομικού γραφείου Αρτεμίου με την Ελλάδα συνδέονταν και με μία διαφημιστική εταιρία που είχε πάρει δουλειές με ΔΕΚΟ που υπάγονταν και στο υπουργικό χαρτοφυλάκιο του Νίκου Παππά και μετά τις αποκαλύψεις κατέβασε ρολά. Συγκεκριμένα, όπως είχε αποκαλύψει το protagon, στη νέα διαρροή των Panama Papers είχαν εντοπιστεί αρχεία και για τις τρεις offshore με τις οποίες συνδεόταν ο κ. Αρτεμίου. Αν και ο ίδιος στην ανακοίνωσή του το 2016 ανέφερε ότι «και οι τρεις συστάθηκαν και λειτουργούσαν για λογαριασμό πελατών του», τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι η Mossack Fonseca, το παναμέζικο δικηγορικό γραφείο απ’ όπου διέρρευσαν τα Panama Papers, είχε καταγεγραμμένο τον ίδιο ως ιδιοκτήτη στις δύο από τις τρεις offshore. Οι δύο υπεράκτιες εταιρίες που εμφανίζονται στα εσωτερικά αρχεία της Mossack Fonseca να έχουν ως πραγματικό δικαιούχο τον κ. Αρτεμίου, είναι οι Pizzazz Limited, με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους και η Alicium Limited, με έδρα τις Σεϋχέλλες.
Και οι δύο φαίνεται ότι πέρασαν στη διαχείριση του δικηγορικού γραφείου του το 2015.
Οσον αφορά στην τρίτη offshore, υπό την επωνυμία Elazzoulian Limited και έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, με την οποία συνδεόταν το δικηγορικό γραφείο Αρτεμίου, σε αυτήν εμφανίζεται να υπάρχει ένας Κύπριος μέτοχος. Ο εν λόγω μέτοχος της Elazzoulian έχει δραστηριότητες και στην Ελλάδα: τον Δεκέμβριο του 2016 αγοράζει μετοχές του Λάμπρου Πιερή, συνιδρυτή του δικηγορικού γραφείου του Αρτεμίου, σε διαφημιστική εταιρία με έδρα την Ελλάδα στην οποία μεγάλος πελάτης είναι η ΕΥΔΑΠ. Συγκεκριμένα, η διαφημιστική εταιρία, που συστάθηκε αρχές καλοκαιριού του 2015, φέρεται να είχε πάρει αναθέσεις για την παραγωγή εντύπων καθώς και κάποια δημιουργικά πρότζεκτ όσον αφορά στις ηλεκτρονικές σελίδες και τους λογαριασμούς της ΕΥΔΑΠ. Επιπλέον, είχε αναλάβει δουλειές με τα ΕΛΤΑ, όπως αναφερόταν στο site της εταιρίας.
Ο διαγωνισμός για τις άδειες και ο φίλος Καλογρίτσας
Σε μία προεκλογική ομιλία του Νίκου Παππά στη Νέα Σμύρνη με θέμα μάλιστα τη διαπλοκή στα ΜΜΕ, στην πρώτη ακριβώς σειρά των ακροατών βρισκόταν ένας επιχειρηματίας, το όνομα του οποίου θα συνδεόταν με τον διαγωνισμό-φιάσκο για τις τηλεοπτικές άδειες που «διοργάνωσε» το 2016 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ο Χρήστος Καλογρίτσας θα «κέρδιζε» μία από τις 4 άδειες, που είχε υπαγορεύσει το περιβόητο Ινστιτούτο της Φλωρεντίας, αλλά στη συνέχεια θα αποδεικνυόταν ότι είχε θέσει ως ενέχυρα κάτι δανεικά βοσκοτόπια στην Ιθάκη και δεν είχε την κεφαλαιακή επάρκεια για την πληρωμή του αντιτίμου. Ο ίδιος, ως εργολάβος, είχε αναλάβει, μέσω διαγωνισμού που είχε «σπάσει» από τον τότε υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, 4 τμήματα του αυτοκινητόδρομου Πατρών-Πύργου, προσφέροντας εκπτώσεις-μαμούθ και αδυνατώντας στη συνέχεια να ανταποκριθεί στις ανάγκες των έργων. Νωρίτερα είχε προηγηθεί η αποκάλυψη ότι επί ΣΥΡΙΖΑ τα δάνεια που ελάμβανε ο εργολαβικός του όμιλος από την Τράπεζα Αττικής είχαν πολλαπλασιαστεί και δεν πληρούσαν βασικά τραπεζικά κριτήρια, όπως είχαν επισημάνει οι υπηρεσίες της Τραπέζης της Ελλάδος βάζοντας στοπ σε νέες δανειοδοτήσεις.
Σε ό,τι αφορά τον διαγωνισμό για τις άδειες, που ήταν το «καμάρι» του Νίκου Παππά, το Συμβούλιο της Επικρατείας, τον Οκτώβριο του 2016, τον έκρινε αντισυνταγματικό, με πλειοψηφία 14 ψήφων υπέρ έναντι 11 κατά. Μετά την απόφαση-ράπισμα του ΣτΕ ο «νόμος Παππά» αποσύρθηκε καθώς το δικαστήριο ουσιαστικά «κατεδάφισε» το σύνολο του νόμου και δεν έδωσε κανένα περιθώριο για διατήρησή του με διορθώσεις από το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο. Η πολιτική ήττα για την κυβέρνηση Τσίπρα ήταν μεγάλη και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς πλήρωσε την υπόθεση με τη μετάθεσή του στο υπ. Ψηφιακής Πολιτικής.
Το ταξίδι στο Καράκας με τον δικηγόρο των offshore Αρτέμη Αρτεμίου
Τον Αύγουστο του 2013, ο Νίκος Παππάς, ως διευθυντής του γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, είχε ταξιδέψει, χωρίς να ανακοινωθεί ποτέ, στην εξωτική Βενεζουέλα. Μαζί του ένας δαιμόνιος Κύπριος δικηγόρος, το όνομα του οποίου παρέμενε άγνωστο μέχρι να το αποκαλύψει ο «Ελεύθερος Τύπος» τον Οκτώβριο του 2016, σε ρεπορτάζ του Ιάσονα Πιπίνη, μαζί με λεπτομέρειες του ταξιδιού. Ο Αρτέμης Αρτεμίου, που μπαινόβγαινε στο Μαξίμου, όταν η «δρακογενιά της Αριστεράς» ανέλαβε τα πράγματα, ήταν ένα από τα πρόσωπα-κλειδιά των επαφών του Νίκου Παππά με οικονομικούς παράγοντες αλλά και με τον αθέατο κόσμο των εξωχώριων εταιριών στις οποίες ειδικεύεται ο δικηγόρος Κύπρου. Οι αποκαλύψεις του «Ε.Τ.» για το μυστικό ταξίδι Παππά-Αρτεμίου στο Καράκας αλλά και στη νήσο Μαργαρίτα με το λίαρ τζετ ενός αμφιλεγόμενου επιχειρηματία της Βενεζουέλας που ερευνάται από τις αμερικανικές αρχές, είχαν προκαλέσει σάλο στο πολιτικό σκηνικό.
Οι αστείες δικαιολογίες του κ. Παππά ότι επρόκειτο για μία επίσκεψη με στόχο να υπάρχουν ανταλλαγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων με πετρέλαιο «μεγάλωσαν» τα ερωτήματα για τους πραγματικούς σκοπούς του ταξιδιού, τις πραγματικές επαφές του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ με αξιωματούχους της χώρας και βέβαια τις σχέσεις του με τον Αρτεμίου, που παρέμεναν πυκνές και στην Αθήνα, μέχρι την αποκάλυψή τους στον Τύπο. Ο κ. Παππάς, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον Real FM, είχε παραδεχθεί ότι το ταξίδι στη Βενεζουέλα είχε όντως πραγματοποιηθεί. «Το ταξίδι είχε γίνει τότε και συμμετείχαν και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Εγινε μια διερεύνηση αν ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να επισκεφθεί τη Βενεζουέλα. Και εξετάστηκε η αγορά προϊόντων από τα κρατικά σούπερ μάρκετ της Βενεζουέλας εκείνο τον καιρό», είχε επισημάνει ο κ. Παππάς, χωρίς να πείθει. Απάντηση στο δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου είχε εκδώσει και ο Αρτέμης Αρτεμίου. Σε αυτήν, ανάμεσα σε άλλα, ανέφερε ότι το γραφείο του παρέχει νομικές συμβουλές σε πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα στην Κύπρο και στο εξωτερικό και για αυτό τον λόγο έχει συναντήσεις με κρατικούς αξιωματούχους και στελέχη οργανισμών και εταιριών. Επίσης, σημείωσε ότι στις 10 Οκτωβρίου 2016 είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου για να υποβάλει, εκ μέρους και για λογαριασμό πελάτη του, πρόταση με επενδυτικό ενδιαφέρον στην Ελληνική Δημοκρατία.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα Panama Papers, ο Κύπριος δικηγόρος συνδέεται με τρεις offshore εταιρίες. Ο ίδιος, μετά τα δημοσιεύματα του «Ε.Τ.», δήλωνε ότι οι εταιρίες αυτές ήταν πελατών του, «οι οποίοι δεν είναι πολιτικώς εκτεθειμένα πρόσωπα». Ωστόσο, βάσει νεότερων στοιχείων που προέρχονταν από διαρροές των emails της δικηγορικής εταιρίας του Παναμά Mossack Fonseca, και τα οποία είχε παρουσιάσει το protagon.gr, ο κ. Αρτεμίου φαίνεται ότι σε δύο από τις τρεις εταιρίες offshore δηλώνεται ως πραγματικός ιδιοκτήτης.
Οι συνομιλίες με τον Μιωνή
Τελευταίο επεισόδιο των σχέσεων Παππά με επιχειρηματίες ήταν οι πρόσφατες συνομιλίες του με τον Σάμπι Μιωνή (φωτό) που έγιναν τον Μάιο του 2016, όταν κατείχε τη θέση του υπουργού Επικρατείας. Οι αναφορές του Νίκου Παππά σε «πολλά λεφτά», «στην ατζέντα του μαγαζιού» «και τη Μαρέβα» δημιούργησαν εκρηκτικό σκηνικό ακόμη και εντός του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η κυβέρνηση καταγγέλλει πρωτοφανείς παρακρατικές μεθόδους. Η μαγνητοφωνημένη συνομιλία έγινε στις 26 Μαΐου 2016 και εμφανίζει τον Νίκο Παππά, πρώην υπουργό Επικρατείας και δεξί χέρι του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, να παραδέχεται πως στο Μέγαρο Μαξίμου «κάποιοι έβγαζαν πολλά λεφτά». Ομολογεί, δε, πως οι παραθεσμικές business γίνονταν με την ανοχή της τότε ηγεσίας, αρκεί να μην «κάμπτουν την ατζέντα του μαγαζιού μας».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής