Στη συνομιλία που είχε ο επιχειρηματίας με τον πρώην υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά το 2016 -την οποία κατέγραψε όπως δήλωσε για προστασία δική του και των συνεργατών του- μπαίνει στο «κάδρο» ο πρώην υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Το ηχητικό απόσπασμα παίρνει το δρόμο για τον εισαγγελέα. Οι αποκαλύψεις είναι συγκλονιστικές. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Σάμπυ Μιωνή, στη συνομιλία που είχαν με τον Νίκο Παππά σχετικά με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ο πρώην υπουργός Επικρατείας του είχε αναφέρει: «Ο Παπαγγελόπουλος έχει τη δική του ατζέντα» και ότι «ξέρω, καταλαβαίνω και μαθαίνω ότι κάποιοι βγάζουν λεφτά και, μάλιστα, πολλά λεφτά» και ότι «έκανε το δικό του outsourcing».
Μετά το σάλο που προκλήθηκε, η Ν.Δ. πρότεινε να διαβιβαστεί στον εισαγγελέα το ηχητικό απόσπασμα της συνομιλίας Παππά-Μιωνή, καθώς και τα πρακτικά από την κατάθεση που είχε δώσει στην Επιτροπή ο κ. Παππάς, δεδομένου ότι οι διάλογοι που κατέθεσε χθες ο επιχειρηματίας διαφέρουν σημαντικά από όσα είχε πει στην Επιτροπή ο κ. Παππάς. Με την πρόταση της Ν.Δ. συντάχθηκε και το Κίνημα Αλλαγής.
Σε δήλωσή του ο κ. Παππάς έκανε λόγο για «γελοίο αντιπερισπασμό».
Ο κ. Μιωνής στην ανακοίνωσή του αναφέρει: «Υπέβαλα στην Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων αντίγραφο της συνομιλίας μου με τον πρώην υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, που έλαβε χώρα στο εξωτερικό την 21η Μαΐου 2016.
Στη συνομιλία αυτή, ο Νίκος Παππάς, απαντώντας στο ερώτημά μου “πώς διαβάζεις τον Παπαγγελόπουλο”, μου είπε ξεκάθαρα ότι “ο Παπαγγελόπουλος έχει τη δική του ατζέντα” και ότι “ξέρω, καταλαβαίνω και μαθαίνω ότι κάποιοι βγάζουν λεφτά και, μάλιστα, πολλά λεφτά”. Επιπλέον, μου ανέφερε ότι ο Παπαγγελόπουλος “έκανε το δικό του outsourcing”. Από την πρώτη στιγμή, κατέθεσα ενόρκως ότι ο Νίκος Παππάς δεν έχει απολύτως καμία σχέση με οποιαδήποτε πράξη εκβίασης, πράγμα το οποίο επαναλαμβάνω και σήμερα. Αντιθέτως, προσπάθησε να είναι μέρος της λύσης, χωρίς να έχει οποιαδήποτε σχέση με το πρόβλημα. Oμως γνώριζε. Γνώριζε, όπως και πολλοί άλλοι, ότι ο Δημήτριος Παπαγγελόπουλος και η ομάδα του “είχαν τη δική τους ατζέντα” και “έβγαζαν πολλά λεφτά”, όπως ο ίδιος μου είπε.
»Στην ίδια συνομιλία, ο Νίκος Παππάς, για άλλη μία φορά, μου ζήτησε “να βγει να μιλήσει” ο δικηγόρος Σταύρος Παπασταύρου για τη σύζυγο του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σημερινού πρωθυπουργού, κυρία Μαρέβα Γκραμπόφσκι. Θεωρώ άδικο και ανήθικο να στοχοποιείται ένας αθώος και να του ζητείται, σαν αντάλλαγμα, να καταθέσει ψευδώς εναντίον άλλου αθώου προσώπου με το οποίο συνδέεται φιλικά. Ο κ. Παπασταύρου, ασφαλώς, δεν δέχτηκε ποτέ να μπει σε αυτή τη συλλογιστική και ίσως αυτός να ήταν ένας από τους λόγους που, στην περίπτωσή του, υπήρξε πλήρης κατάλυση του τεκμηρίου αθωότητας και δημιουργία ουσιαστικά τεκμηρίου ενοχής σε σωρεία διαδικασιών, στις οποίες τελικώς δικαιώθηκε.
»Πήρα την απόφαση να καταγράψω τη συνομιλία μου με τον Νίκο Παππά τον Μάιο του 2016, για να προστατεύσω εμένα, τους συνεργάτες μου και την οικογένειά μου και να αποδείξω τον εκβιασμό που δεχόμουν, ελλείψει άλλου μέσου έννομης προστασίας μου. Δύο μήνες νωρίτερα, στις 10 Μαρτίου 2016, ο Δημήτριος Παπαγγελόπουλος με είχε εκβιάσει, ευθέως, στο γραφείο του Νίκου Παππά, ζητώντας να πληρώσω δήθεν “έξοδα” στον Ιωάννη Φιλιππάκη, όταν δεν του όφειλα τίποτα».
Σύμφωνα με τον κ. Μιωνή, από τη στιγμή που αρνήθηκε κατηγορηματικά να πληρώσει και σε λιγότερο από σαράντα ημέρες, έλαβαν χώρα, μεταξύ άλλων, τα αντίποινα:
«Μέσα σε 7 ημέρες, οι εισαγγελείς Χρ. Ντζούρας και Γ. Καλούδης, υπό την εποπτεία της Ελ. Τουλουπάκη, ταξίδεψαν στο Παρίσι, για να συναντήσουν για δεύτερη φορά τον Ερβέ Φαλτσιανί, προκειμένου να συνεχίσουν προκαταρκτική εξέταση σε βάρος μου και των συνεργατών μου. Προκαταρκτική εξέταση, η οποία ξεκίνησε από ψευδή καταγγελία του Ιωάννη Φιλιππάκη στον συνεργάτη του, Δημήτριο Παπαγγελόπουλο, η οποία τελικά μπήκε στο αρχείο τον Ιούνιο του 2019, καθώς δεν προέκυψαν καν ενδείξεις τέλεσης κανενός αδικήματος, αποδεικνύοντας ότι όλα ήσαν κατασκευασμένα. Στο πλαίσιο αυτής της αρχειοθέτησης, αξιολογήθηκε και η από 4/1/2019 έκθεση της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία στηρίχτηκε στους ψευδείς ισχυρισμούς των μελών της εγκληματικής συμμορίας Ιωάννη Φιλιππάκη και Αλέξανδρου Τάρκα. Επίσης, την 23.03.2016, δεκατρείς ημέρες μετά, οι ίδιοι eισαγγελείς, Ελ. Τουλουπάκη, Χρ. Ντζούρας και Γ. Καλούδης, παραγγέλλουν προκαταρκτική εξέταση σε βάρος μου και σε βάρος του δικηγόρου μου, Σταύρου Παπασταύρου, για το αδίκημα της χρήσης ψευδούς βεβαίωσης σε βάρος του Δημοσίου κ.λπ.».
Η ανακοίνωση του επιχειρηματία προκάλεσε αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ που επέλεξε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις μιλώντας για φτηνό αντιπερισπασμό. Η δήλωση του Νίκου Παππά έγινε ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η Προανακριτική Επιτροπή, όπου συνεχίζεται η κατάθεση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να διαβίβασε έγγραφο που κατά τις ίδιες πληροφορίες «δείχνει μίζα στον Σταύρο Παπασταύρου και αναφέρεται και το όνομα Σαμαρά»:
«Την ώρα που ακούμε για μίζα 2,6 εκατομμυρίων σε πρώην πρωθυπουργό της Ν.Δ, μέσω στενού του συνεργάτη ο οποίος είναι και στενός συνεργάτης του Μιωνή, η Ν.Δ. επιχειρεί φθηνό αντιπερισπασμό με παράνομα κατατεθείσα ηχογραφημένη συνομιλία, η γνησιότητα της οποίας δεν ελέγχθηκε καν από καμία δημόσια αρχή», σχολίασαν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ στην Προανακριτική Επιτροπή. Λίγο αργότερα, ο Νίκος Παππάς δήλωσε: «Την ώρα που αποδεικνύεται ότι ο κ. Παπασταύρου, στενός συνεργάτης Σαμαρά, έλαβε 2,6 εκατ. ευρώ για στήριξη προεκλογικής εκστρατείας της Ν.Δ. και ο σύζυγος της κ. Ράικου ζημίωνε το Δημόσιο μόνο για το 2018 2,7 εκατ. ευρώ, ο κ. Μιωνής με αντάλλαγμα μάλλον τη Λάρκο παίζει το άθλιο παιχνίδι της Ν.Δ. και του Σαμαρά. Με βίαιη διαστρέβλωση λεγομένων μου, με μεθόδους κοπτορραπτικής και αποσιωπητικά στα επίμαχα σημεία και μαφιόζικες μεθόδους…
Η Ν.Δ. κάθε φορά που πιάνεται με τη γίδα στην πλάτη καταφεύγει σε μαφιόζικες μεθόδους αλλά όταν φωνάζει ο κλέφτης δεν φοβάται ο νοικοκύρης».
Στο μεταξύ, κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας, ανέφεραν: «Καθίσταται πλέον σαφές, με μάρτυρα μάλιστα τον Νίκο Παππά, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε στήσει ένα παραδικαστικό σύστημα για να κάνει “δουλειές”. Ο κ. Παπαγγελόπουλος έκανε τη δική του δουλειά: εξυπηρετούσε τον ΣΥΡΙΖΑ και έβγαιναν “πολλά λεφτά” με την πλήρη ανοχή και γνώση του “κεντρικού μαγαζιού”, όπως το χαρακτηρίζει ο κ. Παππάς, του ΣΥΡΙΖΑ. Από τις συνομιλίες αποδεικνύεται:
- Yπαρξη παραδικαστικού και οικονομικές δοσοληψίες – “Λεφτά, πολλά λεφτά”
- Προτροπή του κ. Παππά να «δώσει» ο Σταύρος Παπασταύρου, χωρίς όμως κανένα στοιχείο και με προφανή πολιτική στόχευση, την κ. Μαρέβα Γκραμπόφσκι για να παύσουν να τον κυνηγούν.
- Ο κ. Παππάς σε σχέση με την κατάθεσή του στην Επιτροπή της Βουλής ψευδόρκησε. Να θυμίσουμε ότι στις 5.2.2020 ο κ. Παππάς είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν ήξερε τίποτα για “μαγαζί Παπαγγελόπουλου” και δεν είχε μιλήσει ποτέ για την κ. Γκραμπόφσκι.
Σε όλες αυτές τις παραδικαστικές μεθοδεύσεις ακούσαμε κι αυτό:
ο ΣΥΡΙΖΑ να εγκαλεί την κ. Τουλουπάκη για δήθεν συγκάλυψη υπέρ του… κ. Σαμαρά!
Για μια αρχειοθετημένη υπόθεση που διερευνήθηκε από 4 δικαστικούς από το 2015 έως το 2019! Την ώρα που το παρακράτος, με τις αποκρουστικές μεθόδους του, αποκαλύπτεται με συγκλονιστικά έγγραφα και ντοκουμέντα, εμφανίζουν μια ακόμη ακατανόητη αστειότητα που ειπώθηκε προ πέντε ετών. Είναι τέτοια η απελπισία τους που εμφανίζουν ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας, ως δήθεν “νέο στοιχείο”. Οι γελοίοι σκευωροί έφθασαν από τα “νομίζω, άκουσα, εκτιμώ, εικάζω, έχω ακούσει” των κουκουλοφόρων ψευδομαρτύρων της Νοvartis, στο σημερινό κατάντημα να επικαλούνται – έναν ακόμα εθελοντικώς προσερχόμενο- δήθεν μάρτυρα, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι “πιστεύεται πως” (“it is believed”) ο κ. Παπασταύρου θα χρηματοδοτούσε την προεκλογική εκστρατεία του τότε κυβερνώντος κόμματος (Ιανουάριο 2015). Και θα το έκανε αυτό επειδή ήταν συνεργάτης του κ. Σαμαρά, όταν θα έκανε μια δουλειά σε ορυχείο στα… Σκόπια!
Ολα αυτά περιέχονται σε δικογραφία που αρχειοθετήθηκε!
Πραγματικό παραλήρημα, με την ίδια μέθοδο και ίδιους πρωταγωνιστές, σε όλες τις υποθέσεις που έστησαν..
Σήμερα το ερώτημα αφορά τον κ. Τσίπρα. Αποδέχεται τη ρήση Παππά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μαγαζί στο οποίο βάζει την ατζέντα ο Παπαγγελόπουλος;».
Aποστάσεις
Σαφείς αποστάσεις από τον Νίκο Παππά τήρησε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Οταν ρωτήθηκε από κοινοβουλευτικούς συντάκτες για το έγγραφο, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε: «Εμένα δεν με αφορά. Ας ρωτήσουν τον Παππά».
Σοκάρουν… οι διάλογοι Παππά-Μιωνή στο Μαξίμου
Σοκαριστικοί είναι οι διάλογοι που διημείφθησαν το 2016 μεταξύ του τότε υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά και του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή. Σύμφωνα με το απομαγνητοφωνημένο κείμενο που κατέθεσε στην Προανακριτική Επιτροπή ο κ. Μιωνής, ο κ. Παππάς φέρεται να λέει ότι «κάποιοι βγάζουν πολλά λεφτά» απαντώντας στην ερώτηση πώς αντιλαμβάνεται τον Δ. Παπαγγελόπουλο.
Στην ίδια συνομιλία ο κ. Παππάς κάνει λόγο για «μαγαζί» εννοώντας το Μαξίμου και προσωπικές ατζέντες, ενώ αίσθηση προκαλεί η πίεση που άσκησε στον κ. Μιωνή να μεσολαβήσει στον Σταύρο Παπασταύρου για να ψευδορκήσει κατά της Μαρέβας Γκραμπόφσκι, συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Οι διάλογοι είναι αποκαλυπτικοί:
Ν (Νίκος Παππάς): Απλά μην ανοίγεις τώρα… Ο Παπαγγελόπουλος εντάξει.
Σ (Σάμπυ Μιωνής): Τι; Πώς τον διαβάζεις;
Ν: Εχει τη δική του ατζέντα. Κι αυτό το σημείο το δικό σου… Μαθαίνω για ποιον είναι. Αλλά το σημείο το δικό σου είναι που γίνεται το conflict… Οτι με τη δική του ατζέντα κάμπτει την ατζέντα του μαγαζιού. Εγώ δεν είμαι αφελής. Ξέρω και καταλαβαίνω ότι σε αυτό το επίπεδο της πολιτικής… Καμία αντίρρηση! Ξέρω, καταλαβαίνω, οσμίζομαι, μαθαίνω ότι κάποιοι βγάζουν λεφτά. Λεφτά!
Σ: Βγάζουν λεφτά;
Ν: Πολλά λεφτά, δεν μιλάμε τώρα για… Βγάζουνε λεφτά!
Σ: Ναι, ναι… το έχω ακούσει κι εγώ αυτό.
Ν: Μπράβο. Κι αυτό μπορούμε να κάνουμε ότι δεν το είδαμε. Το no go είναι όταν η ατζέντα τους κάμπτει την ατζέντα του μαγαζιού… Εκεί δεν είναι… Δεν υπάρχει δηλαδή έτερο… Μεγάλε, εάν κρίνουμε ότι το μαγαζί το βοηθάς, μπορείς να είσαι εδώ και να κάνεις και το outsourcing. Το δικό σου, ας πούμε. Κατάλαβες;
Σ: Ναι, ναι, καταλαβαίνω. Realpolitik λέγεται αυτό.
Ν: Ναι, αλλά το να έρθεις και να βάλεις στο μαγαζί μας ατζέντα που δεν έχουμε επιλέξει, η οποία μας δημιουργεί και δυσκολίες… ε, όχι ρε! Κάτσε ρε!
Σε ό,τι αφορά το απόσπασμα της συνομιλίας για τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι, ο διάλογος είναι αποκαλυπτικός:
Σ: Εχω μεγάλους γονείς. Εχω έναν αδελφό, οποίος δεν μπορεί να έρθει στην Ελλάδα με την οικογένειά του αυτή τη στιγμή γιατί φοβάται. Ετσι, δεν γίνεται να μην ταράζομαι. Εχω έναν κολλητό φίλο, συνεταίρο πρώην κ.λπ., ο οποίος μου λέει “δεν ξέρω πόσο θα αντέξω”. Και τον βλέπω ότι είναι σε κατάσταση τρελή. Με δυο ψυχιάτρους και φάρμακα. Και ο Σταύρος το ίδιο. Με ψυχοφάρμακα. Οσο και να τον μισείτε κ.λπ., άνθρωπος είναι κι αυτός.
Ν: Δεν μισούμε κανέναν. Δεν μισούμε κανέναν. Να βγει να μιλήσει.
Σ: Να βγει να μιλήσει, να πει τι ρε συ;
Ν: Ελα ρε μ… Να βγει…
Σ: Και τι να πει; Σίγουρα; Ο Σταύρος ξέρει πράγματα που δεν ξέρω εγώ; Ετσι; Για κάτσε δυο λεπτάκια. Αλλά, να σου πω, εσύ θα έβγαινες ποτέ να μιλήσεις για τον Αλέξη;
Ν: (Μάλλον γνέφει υποδηλώνοντας άρνηση)
Σ: Ε, πώς να περιμένεις τώρα ο άλλος να βγει; Να είμαστε τώρα λογικοί. Δηλαδή θες να σου κάνουν εσένα το ίδιο πράγμα μεθαύριο; Ε, δε λέει.
Ν: Και τη Μαρέβα. Και τη Μαρέβα.
Σ: Τι;
Ν: Και τη Μαρέβα.
Σ: Και τι θες δηλαδή; Είναι κολλητή του φίλη η Μαρέβα.
Ν: Α, α…
Σ: Οταν πέθανε η γυναίκα του…
Ν: Με τρέλανες… Λέω φίλη; Χα, χα, χα…
Σ: Οταν πέθανε η γυναίκα του Σταύρου και το παιδί του ήταν 7 μηνών του Σταύρου, η Μαρέβα δεν μπορείς να φανταστείς πόσο του στάθηκε. Ηταν σαν δεύτερη μάνα του παιδιού του. Τι θες δηλαδή; Δεν ξέρω τι έχει κάνει. Μπορεί να μην έχει κάνει τίποτα η Μαρέβα. Δεν έχω… Στα α… Αλλά πες μου, τι θέλεις; Την κοπέλα που του στάθηκε όταν πέθανε η γυναίκα του…
Ν: Να πάει να τη δώσει. Δεν θα το κάνει ποτέ…
Σ: Πώς γίνεται αυτό; Δηλαδή δεν παίζει αυτό, ρε παιδιά. Δεν παίζει… Δηλαδή είναι ο συνάνθρωπός σου.
ΝΔ: «Ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω έρευνας»
Πολιτικό σάλο πυροδοτεί το ηχητικό του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή στην Προανακριτική Επιτροπή, με τη Ν.Δ. να κάνει λόγο περί ύπαρξης παρακράτους κατά την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης εκτίμησε, με αφορμή όσα δημοσιεύθηκαν στα «Παραπολιτικά», ότι «δύσκολα να ισχυριστεί ο κ. Τσίπρας ότι δεν γνώριζε», ενώ ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειαστεί να υπάρξει και μια περαιτέρω διερεύνηση σε πολιτικό επίπεδο για την υπόθεση.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε χθες πως «αν όσα περιγράφονται στην ανακοίνωση και στο σχετικό υλικό που κατέθεσε ο κ. Μιωνής είναι πραγματικά, τότε βρισκόμαστε μπροστά στην αποκάλυψη ενός αδίστακτου παρακράτους», ενώ σημείωσε ότι φαίνεται πως ο τότε υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του τέως πρωθυπουργού γνώριζε την ύπαρξη του παρακράτους».
«Πρόκειται για μία πρωτοφανή προσπάθεια παραβίασης της διάκρισης των εξουσιών, το θεμέλιο της Δημοκρατίας μας, αδιανόητη για την περίοδο της Μεταπολίτευσης». «Κάποιοι δεν ενδιαφέρονταν για να κυβερνήσουν τη χώρα , αλλά για να σπιλώσουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους, να συγκροτήσουν παρακράτος, να ελέγξουν όλους τους “αρμούς της εξουσίας”, όπως θα έλεγε και ο κ. Τσίπρας», πρόσθεσε, παραπέμποντας σε παλαιότερη αποστροφή του κ. Τσίπρα, η οποία είχε προκαλέσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση και είχε καταγγελθεί σε πολύ υψηλούς τόνους από την τότε αξιωματική αντιπολίτευση.
Με αφορμή την ανακοίνωση του κ. Μιωνή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «ο κ. Παππάς φέρεται να παραδέχεται ότι γνωρίζει την ύπαρξη παραδικαστικού κυκλώματος με τη συμμετοχή του κ. Παπαγγελόπουλου, ότι επιβεβαιώνεται η από 26η Φεβρουαρίου 2020 δήλωση του κ. Παπαγγελόπουλου ότι συναντήθηκε το 2016 στο Μέγαρο Μαξίμου με τον κ. Παππά και τον επιχειρηματία κ. Μιωνή και συζητούσαν για «εκκρεμείς δικαστικές του υποθέσεις», καθώς και ότι ο κ. Παππάς ζήτησε από τον κ. Μιωνή να προτρέψει τον δικηγόρο κ. Σταύρο Παπασταύρου «να βγει να μιλήσει» εναντίον της κ. Μαρέβας Γκραμπόφσκι».
Στο μεταξύ, ο κ. Γεωργιάδης κατήγγειλε, μιλώντας στον ρ/σ «Παραπολιτικά», ότι «είναι απολύτως προφανές ότι ένα κανονικό παρακράτος είχε εγκαθιδρυθεί στην Ελλάδα κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., ένα παρακράτος το οποίο είχε διασυνδέσεις όπως αποδεικνύεται με τον κόσμο της νύχτας και το οποίο είχε και μεταξύ του να λύσει διαφορές».
Ερωτηθείς από τον ίδιο σταθμό αν θα ήταν διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε μια πολιτική έρευνα όλων όσα έχουν γίνει με τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε ότι «θα πρέπει να αξιολογηθεί, να δούμε τι τύπου έρευνα πρέπει να υπάρξει».
Από την έντυπη έκδοση