Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε μία προσπάθεια να συσπειρώσει τον ΣΥΡΙΖΑ ανέβασε τους τόνους αλλά ο κ. Μητσοτάκης απάντησε με στοιχεία, ανακοίνωσε νέα δέσμη μέτρων για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα και κατέδειξε ότι η αντιπολιτευτική ρητορική το μόνο που έχει να κάνει είναι να δημιουργεί εντυπώσεις χωρίς νόημα.
Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Εμφανίζεστε ως υπέρμαχος της μεσαίας τάξης όταν εσείς τη διαλύσατε
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα τονίζοντας: «Αν τα πράγματα στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2019 ήταν τόσο καλά γιατί χάσατε τις εκλογές με 10 μονάδες. Και αν τα πράγματα πηγαίνουν σήμερα τόσο άσχημα όσο τα παρουσιάσατε, γιατί η εικόνα της κοινωνίας είναι τελείως διαφορετική, από αυτήν που παρουσιάσατε σήμερα.Τα μαθήματα από την προηγούμενη διακυβέρνηση και την ετυμηγορία της κάλπης δεν τα έχετε πάρει ακόμη».
Μάλιστα κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι εμφανίζεται ως υπέρμαχος της μεσαίας τάξης ότι με τις πολιτικές του τη διέλυσε.
«Διέκρινα κ. Τσίπρα μια ένταση και εκνευρισμό στην πρωτολογία σας. Μάλλον ο αέρας της Θεσσαλονίκης δεν βοήθησε την ψυχολογική σας διάθεση, ίσως γιατί στο μετρό δεν σας υποδέχθηκαν μουσαμάδες, αλλά πραγματικό εργοτάξιο, ανέφερε ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, με θέμα «Αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία», στο πλαίσιο της “Ωρας του Πρωθυπουργού”.
«Εξακολουθείτε κ. Τσίπρα», συνέχισε ο πρωθυπουργός, «σε κάθε εμφάνισή σας στη Βουλή, όταν κάνετε αναφορές στην οικονομία να παρουσιάζετε την κατάσταση, όπως την παραδώσατε, ιδιαιτέρως ωραιοποιημένη, για να προσθέσει: Δεν έχετε απαντήσει ακόμα σε ένα ουσιαστικό ερώτημα: αν το πράγματα το Ιούλιο του 2019 πήγαιναν τόσο καλά, γιατί χάσατε με σχεδόν 10 μονάδες. Και αν τα πράγματα πηγαίνουν σήμερα όσο άσχημα τα παρουσιάζετε, γιατί η εικόνα των μετρήσεων που αποτυπώνουν τον δείκτη αισιοδοξίας είναι τελείως διαφορετική από αυτή που παρουσιάζετε; Φοβάμαι, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, ότι τα μαθήματα από την προηγούμενη διακυβέρνηση σας και από την ετυμηγορία της κάλπης δεν τα έχετε πάρει ακόμα.
Η αξιοπιστία μιας οικονομίας μετριέται με πολλούς τρόπους. Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης, δεν χρειάζεται να σας πω πως εκτινάχτηκε μετά τις εκλογές. Υπάρχει και ένα πολύ αντικειμενικό μέτρο σύγκρισης. Πώς οι αγορές αποτιμούν την πορεία της οικονομίας. Οι αγορές μάς δανείζουν και πρέπει να μας δανείζουν με λογικό επιτόκιο, για να χρηματοδοτούμε ένα μεγάλο χρέος που επί των ημερών σας αυξήθηκε. Βγήκατε με κόστος δανεισμού 3,9%. Η Ελληνική Δημοκρατία σε συνθήκες πανδημίας δανείστηκε με επιτόκιο 1,57%. Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στους ισχυρισμούς σας περί της συνολικής πορείας της οικονομίας», είπε ο κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια.
Υπογράμμισε, ότι «το Εurogroup μας συγχαίρει για τη διαχείριση της πανδημίας και συμπλήρωσε: Όλοι έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους για το αν η χώρα συστρατεύτηκε σε αυτή την προσπάθεια. Η στήριξη της ΕΕ και η αξιοπιστία που έχει καταφέρει να κερδίσει η Ελλάδα στην Ευρώπη την πιστωνόμαστε σε βάθος χρόνου και αντανακλάται στο γεγονός ότι εξασφαλίσαμε ένα πολύ μεγάλο ποσό.
Η περιβόητη ύφεση στην οποία αναφέρεστε δεν είναι ύφεση αλλά ανάπτυξη, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και εξήγησε: 1% αναπτύχθηκε η ελληνική οικονομία το τελευταίο τρίμηνο του 2019. Το πρώτο τετράμηνο του 2020 η οικονομία συρρικνώθηκε μόλις 0,9%. Πόσο ήταν ο μέσος όρος στην ευρωζώνη; 3,6%… 4 φορές μικρότερη συρρίκνωση και εσείς εδώ κ. Τσίπρα μιλάτε για ύφεση ΝΔ».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι: α) η Συν-εργασία ενισχύεται με 200 εκατ. ευρώ και θα επιδοτούνται οι εργοδοτικές εισφορές των εργαζομένων, β) οι οφειλές Μαρτίου έως και τον Σεπτέμβριο που έχουν ανασταλεί θα αποτελέσουν ένα ξεχωριστό σύνολο που θα αποπληρωθεί σε 12 ή 24 δόσεις μειωμένου επιτοκίου από το 2021, γ) θα αυξηθούν οι αριθμοί των δόσεων για φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα. Για τα φυσικά πρόσωπα θα γίνουν 8 οι δόσεις αντί για τρεις, για τις εταιρείες σε 8 αντί για 6 και στους οι ιδιοκτήτες σε 6 αντί για 5, δ) όσοι αποπληρώνουν εφάπαξ τις φορολογικές τους υποχρεώσεις θα έχουν έκπτωση 2%.
Στα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας και των εργαζομένων, κατά τη διάρκεια της πανδημίας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός
«Θωρακίσαμε αμέσως το σύστημα υγείας με 280 εκατ. ευρώ. Δώσαμε έκτακτο επίδομα, δώρο, αμοιβή σε όλους τους εργαζόμενους στο σύστημα υγείας. Αξιοποιήσαμε δωρεές, κάναμε 4300 προσλήψεις, Διπλασιάσαμε κλίνες εντατικής θεραπείας, ξεπεράσαμε τις 1000. Μας παραδώσατε 565, εσείς που πολυδιαφημίζατε το ΕΣΥ και το δήθεν ενδιαφέρον σας για αυτό, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: 850.000 επιχειρήσεις, 2 εκατ. εργαζόμενοι τέθηκαν συνολικά υπό την προστασία της Πολιτείας. Απαγορεύτηκαν οι απολύσεις και καθιερώθηκε αποζημίωση 800 ευρώ. Το κράτος κάλυψε ασφαλιστικές εισφορές. Νομοθετήσαμε μείωση του ενοικίου, μετατέθηκε η εξόφληση όλων των οφειλών, παρατάθηκαν τα επιδόματα ανεργίας.
Αναφερόμενος στις τράπεζες τόνισε: Θα περιμένουμε με ενδιαφέρον τον τρόπο που θα ανταποκριθούν στο ταμείο εγγυοδοσίας. Πιστεύω ότι από αυτό το πρόγραμμα ένα σημαντικό κεφάλαιο ρευστότητας θα κατευθυνθεί στην πραγματική οικονομία.
Η επιστρεπτέα προκαταβολή την οποία σπεύσατε να απαξιώσετε, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, είναι πρόγραμμα από το οποίο έχουν ωφεληθεί παραπάνω από 50.000 επιχειρήσεις. Θα ενισχυθεί. Κονδύλια που σήμερα επιλέγετε να αγνοείτε δόθηκαν την κατάλληλη στιγμή. Ούτε εμπροσθοβαρώς, ούτε οπισθοβαρώς. Δόθηκαν με το βάρος που απαιτεί η κάθε χρονική στιγμή, ώστε να υπάρχει αποτέλεσμα και εφεδρείες την επόμενη στιγμή.
Η στήριξη προς επιχειρήσεις δεν έρχεται χωρίς ελέγχους, αλλά με τη συμμόρφωση στους νέους κανόνες, επισήμανε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: Πάνω από 88.000 έλεγχοι το τελευταίο τρίμηνο έχουν γίνει. Ο πρώτος μας στόχος είναι να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους και πελάτες. Η υποχρεωτική χρήση μάσκας, οι αναγκαίες αποστάσεις θα εποπτεύονται αυστηρά. Δείγμα σεβασμού και προστασίας των συνανθρώπων μας που εργάζονται.
Είχα τονίσει από την αρχή ότι το βάρος αυτής της κρίσης πρέπει να το επιμεριστούμε με τρόπο δίκαιο. Η διαδικασία αυτή πρέπει να ειναι ρεαλιστική στη βάση της και δυναμική στην εφαρμογή της. Να αντιστοιχεί με τις συνθήκες της πραγματικής οικονομίας. Αυτό επιχειρεί το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για την απασχόληση. Εχει ως κεντρική του προτεραιότητα να μη χαθούν πολλές θέσεις εργασίας», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.
Για τις διαφημίσεις στα ΜΜΕ και το οικονομικό πρόγραμμα είπε: «Θα επιμείνω στη γλώσσα της αλήθειας. Η ευημερία της χώρας προφανώς πληγώθηκε από το πέρασμα του ιού. Φέτος θα έχουμε ύφεση και αυτό το καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: Επιμένετε να ισχυρίζεστε ότι η εικόνα που έχουν οι πολίτες για την κυβέρνηση είναι αποτέλεσμα των Μέσων Ενημέρωσης. Πεταμένα λεφτά ήταν οι διαφημίσεις των ΔΕΚΟ που βάζατε εσείς. Μπουκώσαμε και τον ξένο τύπο σε λεφτά; Όλοι αυτοί που μιλάνε με καλά λόγια για τη χώρα μας, είναι και αυτοί χρηματοδοτούμενοι από την ελληνική κυβέρνηση; Όχι κ. Τσίπρα, βλέπουν την πραγματικότητα. Όσο καλύτερα αντιμετωπίζει κανείς την υγειονομική κρίση τόσο ενισχύεται η εικόνα της χώρας, και τόσο πιο γρήγορη θα είναι η επάνοδος στην ανάκαμψη.
Ο κορονοϊός μπορεί να ανέκοψε προσωρινά την πορεία της ελληνικής οικονομίας δεν έπληξε όμως τις βάσεις της, εκτίμησε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ αναφερόμενος στις επενδύσεις, είπε: Με ρωτήσατε να αναφέρω επενδύσεις επί δικών μας ημερών. θα αναφέρω 4 επενδύσεις που έγιναν μέσα στην πανδημία. Δύο ελληνικές start ups εξαγοράστηκαν για πολύ σημαντικά ποσά, δεκάδες εκατομμύρια. Η προβληματική forthnet εξαγοράστηκε από σημαντικό κεφάλαιο του εξωτερικού. Αυτές οι επενδύσεις έγιναν τους τελευταίους δύο μήνες εντός της πανδημίας, όταν ελάχιστοι έκαναν επενδύσεις.
Μας ασκούσατε κριτική ότι είμαστε απόντες από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, ότι δεν ζητούμε μεγάλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα , ότι δεν ενδιαφερόμαστε να πάρουμε εγγυήσεις και όχι δάνεια. Και έγινε αυτό που ζητούσαμε. Ήρθε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα 750 δισ. ευρώ το οποίο στηρίζεται περισσότερο σε επιχορηγήσεις και όχι δανεικά. Όλα αυτά που κατηγορούσατε την κυβέρνηση ότι δεν θα μπορούσε να πετύχει, έγιναν από αυτή την κυβέρνηση. Το πρόγραμμα αυτό δεν έχει επισημοποιηθεί ακόμα. Απαιτείται η έγκριση του Συμβουλίου και θα έχουμε δύσκολη διαπραγμάτευση. Η κυβέρνηση το ποσό αυτό δεν θα το σπαταλήσει, θα το επενδύσει για να χρηματοδοτήσει τη μεταμόρφωση της ελληνικής οικονομίας».
Στη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι: «Επικαιροποιούμε το σχέδιο νόμου για τις μικροπιστώσεις και το καταθέτουμε στη Βουλή ώστε να μπορούν οι πολίτες να έχουν άμεση πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις έως και 25.000 ευρώ. Κυβερνήσατε 4,5 χρόνια αλλά έρχεστε τώρα και λέτε ότι δεν προλάβαμε. 4,5 χρόνια κυβερνήσατε και ό,τι καλό κάνει η κυβέρνηση λέτε ότι “θέλαμε να το κάνουμε, αλλά δεν το κάναμε”. Ο λόγος για τον οποίον το 4ο τρίμηνο του 2018 ήταν ένα καλό 4ο τρίμηνο ήταν γιατί επιλέξατε να δώσετε ένα κοινωνικό μέρισμα τα Χριστούγεννα του 2018. Τι έγινε το 2019; Το ποσό αυτό το μοιράσατε τον Μάιο, μπας και διασώσετε τη διαφαινόμενη ήττα. Έλειπαν τα χρήματα το 4ο τρίμηνο. Να θυμόμαστε τη μεγάλη ευκολία με την οποία επιχειρήσατε να εξαγοράσετε συνειδήσεις. Σε έναν μήνα καταγράψατε τέσσερις εκλογικές ήττες και βρεθήκατε στα έδρανα της αντιπολίτευσης».
Στη συνέχεια επιτέθηκε στον κ. Τσίπρα για τα όσα είπε για το Eurogroup καθώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ισχυρίστηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για πλεονάσματα το 2021. Ο κ. Μητσοτάκης διάβασε σωστά την συγκεκριμένη παράγραφο και επεσήμανε ότι: «Οι προβλέψεις εκτιμούν ότι θα επιστρέψουμε σε πλεόνασμα το 2021 αλλά επιβεβαιώνουμε ότι αυτός ο κανόνας δεν θα ισχύσει αν υπάρχει ανάγκη. Ψεύδεστε για ακόμη μια φορά. Ψεύτη σας λέει και ο κ. Κοτζιάς. Και οι δικοί σας ψεύτη σας λένε. Ντροπή σας κ. Τσίπρα. Ή θα πρέπει να απολύσετε τους συνεργάτες σας σας ή για ακόμη μια φορά θα πρέπει να παραδεχθείτε ότι απλά διαστρεβλώνετε τα πράγματα και παραπλανάται τον ελληνικό λαό».
Για τις εκλογές είπε ότι δεν θα γίνουν εκλογές πριν το τέλος της τετραετίας: «Ηρεμήστε και μπορείτε να πάτε διακοπές το καλοκαίρι», είπε στον κ. Τσίπρα.
Τσίπρας: Ο κορωνοϊός μάλλον σας βόλεψε σε σχέση με τις εξελίξεις στην οικονομία
Σε υψηλούς τόνους ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλεξη Τσίπρα να λέει ότι η Ελλάδα είναι με αρνητικό πρόσημο στην οικονομία.
«Παραλάβετε τον Ιούλιο του 2019 μια οικονομία που έτρεχε με 2,8% ρυθμό ανάπτυξης και πετύχατε ύφεση μέσα σε 4 μήνες Αυτό δεν είναι επίτευγμα κοροναϊού, είναι δικό σας. Ο κορωνοϊός μάλλον σας βόλεψε σε σχέση με τις εξελίξεις στην οικονομία, και τώρα θα τα ρίξετε όλα σε αυτόν. Να παραλάβεις μια οικονομία με ανάπτυξη και να της πας σε ύφεση σας χρειάζονται συγχαρητήρια», είπε χαρακτηριστικά
Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «αφήσατε τις τράπεζες ανεξέλεγκτες» και πρόσθεσε ότι μειώθηκαν 9,4%τα δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. «Η αποτυχία σας στην οικονομία είναι καθολική και προηγείται του κορωνοϊού», είπε.
Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι στήριξε την όλη προσπάθεια για τον κορωνοϊό αλλά αναρωτήθηκε «πού είναι τα 24 δισ.. ευρώ με τα οποία εσείς λέτε ότι έχετε στηρίξει στην αγορά»; Πρότεινε τη γενναία στήριξη των επιχειρήσεων με την προϋπόθεση να μην απολυθεί ούτε ένας εργαζόμενος, τονίζοντας ότι «από Σεπτέμβρη θα αρχίσει το μαύρο κλάμα χιλιάδων εργαζομένων».
«Παραλάβατε οικονομία που έτρεχε με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2,8%, μια οικονομία που είχε ανορθωθεί από τα συντρίμμια και τα ερείπια δικών σας παλιότερων επιλογών που μας βύθισαν στα μνημόνια, μια οικονομία που ήταν για 12 συνεχόμενα τρίμηνα με θετικούς αναπτυξιακούς ρυθμούς και ενώ λέγατε στις εκλογές το 2,8% είναι πολύ χαμηλός ρυθμός, εσείς μέσα σε μόλις 4 μήνες, πολύ πριν έρθει η πανδημία, βυθίσατε την οικονομία στην ύφεση», παρατήρησε ο κ. Τσίπρας.
Παραπέμποντας στα στοιχεία της Eurostat, σημείωσε ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2019 η Ελλάδα είναι η χώρα με τη χειρότερη απόδοση απ’ όλες τις χώρες της ΕΕ των 27, με -0,7%, και πως στο πρώτο τρίμηνο του 2020 αυτό έγινε -1,6%. «”Ο κορονοϊός φταίει”, αλλά το lockdown έγινε το τελευταίο δεκαήμερο του πρώτου τριμήνου του 2020», τόνισε και πρόσθεσε: «Αυτό δεν είναι “κατόρθωμα” του κορονοϊού, είναι δική σας “επιτυχία”, των ανθρώπων που τα προηγούμενα χρόνια γνώριζαν πώς να βυθίσουν μια οικονομία στην ύφεση γιατί το είχαν ξανακάνει».
«Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες είναι στην πλειοψηφία τους σε απόγνωση, βλέπουν ότι οι περισσότεροι καταναλωτές δεν έχουν χρήματα να καταναλώσουν. Σε αυτούς να απαντήσετε», είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Επίσης τόνισε ότι πρέπει να δοθούν πολύ περισσότερα χρήματα για να ενισχυθεί ο εσωτερικός τουρισμός και μάλιστα ανάφερε ότι θα πρέπει να είχε πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια.