Ερωτήσεις, οι οποίες όμως συνοδεύονταν από τοποθετήσεις και διαπιστώσεις που όλες είχαν ένα κοινό σημείο: την τραγική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και της χώρας, που βάζει φρένο στη επενδυτική και την εξαγωγική τους δραστηριότητα. Μάλιστα, αρκετά από τα στελέχη των ελληνικών επιχειρήσεων μίλησαν με ιδιαιτέρως σκληρά λόγια για την κυβέρνηση Τσίπρα, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τον πρόεδρο της Ν.Δ., ο οποίος, απαντώντας πολιτικά, τόνισε την ανάγκη για πολιτική αλλαγή και ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος ακολουθεί τη στρατηγική της αλήθειας.
Το ίδιο σκηνικό επικράτησε και την επόμενη μέρα στο ξενοδοχείο «Metropol» στο Βελιγράδι, όπου συναντήθηκε με τους Ελληνες επιχειρηματίες του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Σερβίας, ο οποίος αριθμεί περισσότερα από 80 μέλη, με επενδεδυμένο κεφάλαιο πάνω από 2,5 δισ. ευρώ και 15.000 εργασίας.
Νίκος Δένδιας: Κάλαντα «εν πλω» από το πλήρωμα της φρεγάτας «Ψαρά» [βίντεο]
«Η ανάταξη της ελληνικής οικονομίας θα έρθει μέσα από υγιείς και εύρωστες επιχειρήσεις, ικανές να επενδύουν στην Ελλάδα αλλά και να επεκτείνονται εκτός των συνόρων της χώρας. Στο επίκεντρο του προγράμματος της Ν.Δ. βρίσκεται η απαραίτητη μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις τους», είπε, μεταξύ άλλων, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που προχώρησε σε διάκριση ανάμεσα «στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις χώρες αυτές με τρόπο ουσιαστικό, προσφέροντας σημαντική προστιθέμενη αξία και σε εκείνες τις εταιρίες-φακέλους που επιλέγουν να εγγραφούν σε κάποιο ξένο μητρώο για λόγους φοροαποφυγής».
Παράπονα
Ωστόσο, η δυσαρέσκεια που εισέπραξε ο κ. Μητσοτάκης για τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του δεν προήλθε μόνο από την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα, αλλά και από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών των Βαλκανίων. Μάλιστα, κορυφαίος παράγοντας της σερβικής κυβέρνησης εξέφρασε ευθέως παράπονα στον πρόεδρο της Ν.Δ. για το γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν παγώσει τελείως οι διμερείς σχέσεις, σε μια περίοδο μάλιστα που στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει μεγάλη αστάθεια και η Τουρκία, αλλά και η Αλβανία συναγωνίζονται στις αλυτρωτικές δηλώσεις.
Την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης επιβιβαζόταν στην πτήση της γραμμής Σόφια-Βελιγράδι της Air Serbia, για να μεταβεί από τη Βουλγαρία στη Σερβία, το κυβερνητικό Golf Stream 3 πετούσε για την Αβάνα, μεταφέροντας τον Αλέξη Τσίπρα στην Κούβα για να παραστεί μαζί με άλλους 12 αρχηγούς κρατών, όπως της Βενεζουέλας, της Κολομβίας, της Βολιβίας, της Νικαράγουα, αλλά και της Ζιμπάμπουε, της Ναμίμπια και της Νότιας Αφρικής, στην κηδεία του Φιντέλ Κάστρο.
Γιώργος Δ. Ευθυμίου
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής