Αυτή είναι η εκτίμηση που κυριαρχεί τις τελευταίες μέρες στις Βρυξέλλες τόσο σε επίπεδο θεσμικών οργάνων όσο και διπλωματικών αντιπροσωπιών. Εκτίμηση που επιβεβαιώνεται καθημερινά από τις δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων της Ε.Ε. και της ευρωζώνης.
Ο αρχικός στόχος που είχε τεθεί στο προηγούμενο Εurogroup (7 Νοεμβρίου) ήταν να υπάρξει συνολική συμφωνία στην αυριανή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Στόχος που εξαρχής φάνταζε υπερβολικά αισιόδοξος και μάλλον αποσκοπούσε στο να κινητοποιήσει την κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των δανειστών να επιταχύνουν τη διαπραγμάτευση.
Δεν είναι τα εργασιακά θέματα της δεύτερης αξιολόγησης που δημιουργούν πρόβλημα ούτε η κυβέρνηση δίνει κάποια μάχη για αυτά. Τα εργασιακά θα κλείσουν εύκολα, χωρίς ακραίες επιλογές, όταν βρεθεί λύση στα άλλο πρόβλημα που έχει να κάνει με το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται, το ΠΑΣΟΚ αεροβατεί
Η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι η δεύτερη αξιολόγηση απαιτεί συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών, και το ΔΝΤ έχει πρόβλημα με το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος. Ολα αυτά επηρεάζουν τη συζήτηση και τις αποφάσεις για το δημόσιο χρέος. Η δεύτερη αξιολόγηση και η ελάφρυνση του χρέους έχουν γίνει συγκοινωνούντα δοχεία και θα συμφωνηθούν «πακέτο».
Ειδικότερα, ο διεθνής οργανισμός λέει ότι οι αριθμοί του προγράμματος δεν βγαίνουν, ώστε η Ελλάδα να έχει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ ετησίως μετά το 2018 και για αρκετά χρόνια. Η λύση είναι είτε να μειωθούν είτε να γίνει γενναία ελάφρυνση του χρέους είτε να παραμείνουν στο 3,5% αλλά να μη ζητηθεί τώρα από την κυβέρνηση να εγκρίνει εφεδρικά μέτρα, φορτώνοντάς τα στην ουσία στην επόμενη.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής