«Η χώρα μας περιμένει πολλά από τον επιχειρηματικό κόσμο. Περιμένει να επενδύσετε στο μέλλον του τόπου μας. Να βάλετε τα κεφάλαια που διαθέτετε, εντός κι εκτός Ελλάδος, να δουλέψουν προς όφελος και δικό σας, αλλά και της χώρας. Να είστε οι πρώτοι που θα αδράξετε τις νέες ευκαιρίες που προσφέρουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας. Και οι πρώτοι που θα δώσετε ώθηση στον ενάρετο κύκλο της ανάπτυξης… Με υψηλό αίσθημα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι υπό προϋποθέσεις η ανηφόρα μπορεί να τελειώσει: «Και στην ομαλότητα, όλοι όσοι πέρασαν την ανηφόρα θα μπορέσουν να τρέξουν πιο γρήγορα, πιο αποτελεσματικά. Η δική μας δουλειά – των πολιτικών – είναι να διασφαλίσουμε αυτές τις προϋποθέσεις το συντομότερο δυνατόν. Να διασφαλίσουμε την ομαλότητα, την κανονικότητα. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε. Να διαμορφώσουμε όλες τις απαραίτητες συνθήκες που θα ανταμείβουν την προσπάθεια, τη δημιουργικότητα, την καινοτομία, τη συνέπεια, την αριστεία».
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «πληρώσαμε ακριβά ιδεοληψίες και αναχρονιστικές εμμονές» και συμπλήρωσε: «Ωστόσο, σήμερα, αποτελεί πλέον κοινό τόπο ότι δεν γίνεται να έχουμε ανάπτυξη χωρίς υγιείς ιδιωτικές επιχειρήσεις, χωρίς επενδύσεις. Και έχουμε καταλάβει ότι χρειάζονται τολμηρές μεταρρυθμίσεις στο κράτος για να δημιουργηθεί πρόσφορο έδαφος για την επιχειρηματικότητα. Ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να έχουμε υγιείς επιχειρήσεις χωρίς υγιές τραπεζικό σύστημα που να μπορεί να υποστηρίζει τη δράση τους. Ξέρουμε ότι καμία επιχείρηση δεν μπορεί να λειτουργήσει σε περιβάλλον υπερφορολόγησης, υπερβολικών ασφαλιστικών επιβαρύνσεων και σχεδόν παραλυτικής γραφειοκρατίας».
Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Προτιμάμε συζήτηση - «πακέτο» για όλα τα θέματα και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης λέγοντας ότι η επιχειρηματική δράση στην Ελλάδα είναι περίπου υπό διωγμόν: «Το συνολικό οικονομικό κλίμα είναι εξαιρετικά αρνητικό. Παρά τη βαθιά εσωτερική υποτίμηση, η οποία μείωσε σημαντικά το κόστος εργασίας, η ανταγωνιστικότητα της χώρας μας τα τελευταία δύο χρόνια επιδεινώθηκε … Επενδυτές, όχι μόνον δεν έρχονται, αλλά φεύγουν από τη χώρα. Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων προωθείται αλλά με μεγάλες δυσκολίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το ναυάγιο της πώλησης του ΔΕΣΦΑ, από το οποίο το Ελληνικό Δημόσιο θα απολέσει περί τα 190.000.000 ευρώ».
Τόνισε ακόμη ότι η σημερινή κυβέρνηση υποβάλλει τις επιχειρήσεις σε «εξοντωτική φορολογία», «αυξημένες εισφορές», «μεγάλη γραφειοκρατία» και «έλλειψη ρευστότητας» και υπογράμμισε την προτεραιότητα της Ν.Δ. για σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών με παράλληλο περιορισμό της δημόσιας σπατάλης και του κομματικού – πελατειακού κράτους: «Η αποκλιμάκωση της φορολογίας αφορά πρώτον τη μείωση του συντελεστή στα κέρδη των επιχειρήσεων από το 29% στο 20% εντός δύο ετών. Τον πρώτο χρόνο η φορολογία θα διαμορφωθεί στο 24% και τον δεύτερο στο 20%. Η δε φορολόγηση στα μερίσματα θα περιοριστεί αμέσως από το 15% στο 5%. Και δεύτερον αφορά στη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός δύο ετών. Τον πρώτο χρόνο θα μειωθεί κατά 20% ενώ τον δεύτερο χρόνο θα μειωθεί επιπλέον κατά 10%». Και επισήμανε την ανάγκη τολμηρών μεταρρυθμίσεων αλλά και ενίσχυσης της ρευστότητας στην οικονομία.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΑΒΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου