Χθες, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε και τηλεδιάσκεψη -με θέμα την προετοιμασία της άρσης των περιοριστικών μέτρων στην εστίαση- υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργών, υφυπουργών, γενικών γραμματέων, δημάρχων κ.λπ. Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει στα σκαριά… πακέτο μέτρων για τη στήριξη του κλάδου.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εσωτερικών, ετοιμάζεται τροπολογία η οποία θα προβλέπει την επέκταση του υπαίθριου χώρου τοποθέτησης τραπεζοκαθισμάτων μέχρι του αριθμού που είχαν πριν από την υγειονομική κρίση. Πρακτικά, δηλαδή, κάποιος που είχε 80 τραπεζοκαθίσματα θα μπορεί να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό και στο μεταβατικό στάδιο επανεκκίνησης της εστίασης, με τους κανόνες ασφαλείας που προβλέπονται.
Σε περίπτωση που δεν υπάρχει ο απαιτούμενος δημόσιος χώρος, τότε θα μειώνονται έως και 50% τα δημοτικά τέλη. Η ρύθμιση θα έχει διάρκεια έως το τέλος του έτους και η εφαρμογή της θα γίνεται με απόφαση δημάρχου.
Συγκεκριμένα, μιλώντας για τα παραπάνω σε τηλεοπτικό σταθμό, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης υπογράμμισε τη σημασία της εστίασης για την πραγματική επιστροφή στην οικονομική κανονικότητα, αναφέροντας πως ακόμη και μία μέρα νωρίτερα να εκκινήσει ο συγκεκριμένος κλάδος, είναι κέρδος. «Εμείς στο υπουργείο Ανάπτυξης έχουμε θέσει στην επιτροπή του κ. Τσιόδρα αυτό το ζήτημα. Εχουμε καθημερινές συζητήσεις μαζί τους. Αν δούμε ότι ο κόσμος πειθαρχεί και τα κρούσματα δεν αυξάνονται και είμαστε εντός των στόχων που έχει θέσει η επιτροπή των ειδικών, θα μπορέσουμε, ενδεχομένως, να πάμε σε ταχύτερη επανεκκίνηση διάφορων κλάδων, και της εστίασης», δήλωσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει -και συγκεκριμένα όλοι οι συναρμόδιοι υπουργοί- πακέτο μέτρων για την εστίαση. «Το ξεκαθαρίζω και θέλω να γίνει σαφές, κυρίως στους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτόν τον μεγάλο κλάδο για την ελληνική οικονομία. Εχουμε συναίσθηση του προβλήματος. Θα κάνουμε ως κυβέρνηση αυτό που πρέπει για να βοηθήσουμε», είπε χαρακτηριστικά.
Ταυτόχρονα, άφησε ανοικτό «παράθυρο» και για μείωση του ΦΠΑ, προκειμένου να βοηθηθεί περαιτέρω ο κλάδος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση: «Ολα τα μέτρα που είναι δημοσιονομικά εφικτό να ληφθούν θα ληφθούν. Δεν έχουμε εδώ πέρα δισταγμούς. Αυτό που μπορεί το κράτος να κάνει θα το κάνει».
Κεφαλογιάννης για τον ελληνικό «Iron Dome»: Θα είναι έτοιμος εντός του 2026
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, επισήμανε, μιλώντας σε έτερη τηλεοπτική εκπομπή: «Εχει ξεκινήσει μια συζήτηση για την εστίαση, αλλά δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση να ξεκινήσει νωρίτερα. Εκείνο το οποίο θα πρέπει να δούμε κατ’ αρχάς -που έχει πρωταρχικό ρόλο και αξία- είναι η δημόσια υγεία». Επομένως, τόνισε πως θα πρέπει να γίνουν μετρήσεις όσον αφορά στην πρώτη φάση άρσης των περιοριστικών μέτρων (4/5), στη δεύτερη φάση (11/5) και στη συνέχεια «να αποφασιστεί από τους ειδικούς επιστήμονες αν μπορούμε να φέρουμε το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης νωρίτερα».
Κατά τον κ. Παπαθανάση, «οι αποφάσεις θα ληφθούν (σ.σ.: για την εστίαση) μετά τις 18 Μαΐου. Κι αυτό αφού οι ειδικοί επιστήμονες διαβεβαιώσουν ότι δεν υφίσταται θέμα και ότι μπορούμε να προχωρήσουμε στο ρυθμό που είχαμε πει και μπορούμε να επιταχύνουμε. Εμείς παραμένουμε στο πρόγραμμα», δηλαδή άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης την 1η Ιουνίου. «Δεν θέλουμε να πούμε κάτι που δεν έχει συμφωνηθεί. Σαφώς θέλουμε ως υπουργείο Ανάπτυξης να ξεκινήσουν νωρίτερα τα βήματα, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει σε συνεννόηση με τους επιδημιολόγους, λοιμωξιολόγους, που έχουν τον πρώτο λόγο», πρόσθεσε. Αναφερόμενος στη σημασία της εστίασης, μάλιστα, τόνισε πως στον συγκεκριμένο κλάδο υπάγεται περίπου το 35% από τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή.
Σχετικά με τους όρους λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης, κυβερνητικά στελέχη βρίσκονται σε συνεννόηση με την ΚΕΔΕ και με εκπροσώπους μεγάλων δήμων της χώρας ώστε να δοθούν παραπάνω τετραγωνικά σε δημόσιους χώρους, χωρίς έξτρα χρέωση. Με άλλα λόγια, να δοθούν χώροι και στα πεζοδρόμια, διατηρώντας το περιθώριο του 1,50 μ. που είναι υποχρεωτικό για να περνούν οι πεζοί. Επίσης, εξετάζεται να παραχωρηθεί χώρος ακόμα και στο οδόστρωμα, όπως συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Αλλωστε, και ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, από την πλευρά του, έχει αναφερθεί στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη διευκόλυνση του κλάδου. Ο ίδιος έχει δηλώσει, χαρακτηριστικά, σε τηλεοπτικό σταθμό: «Ο στόχος μας από κοινού με την ΚΕΔΕ -ετοιμάζουμε την πρόταση προκειμένου να τη νομοθετήσουμε- είναι να υπάρχει δυνατότητα επέκτασης του κοινόχρηστου χώρου που χρησιμοποιούν αυτά τα καταστήματα, όπου αυτό είναι εφικτό, προκειμένου να έχουν την ίδια δυναμικότητα που είχαν πριν από την εφαρμογή των μέτρων». Οπως έχει διευκρινίσει, οι επαγγελματίες που θα κάνουν χρήση αυτής της δυνατότητας δεν θα επιβαρυνθούν με επιπλέον τέλη, ενώ για εκείνους που δεν είναι εφικτή η χρήση αυτού του πλεονεκτήματος θα υπάρξει μείωση τελών, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω.
Εμπορικά κέντρα
Αναφορικά με το πότε θα ανεβάσουν… ρολά τα εμπορικά κέντρα, ο κ. Παπαθανάσης υποστήριξε πως και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει συζήτηση μήπως ανοίξουν νωρίτερα από την 1η Ιουνίου, «καθότι θα λειτουργήσουν με κανόνες». Ξεκαθάρισε πως είναι κάτι το οποίο θα κριθεί επίσης μετά τις 18 Μαΐου, οπότε και θα έχουν στη διάθεσή τους πολλά δείγματα για την επίδραση από το άνοιγμα των καταστημάτων -με τους κανόνες που έχει θέσει η κυβέρνηση- στα επιδημιολογικά δεδομένα.
Σε κάθε περίπτωση, διευκρίνισε πως καταστήματα τα οποία έχουν ανεξάρτητη είσοδο στα εμπορικά κέντρα, ήδη, λειτουργούν, π.χ. κουρεία, κομμωτήρια κ.λπ. Πρόκειται γι’ αυτά που εμπίπτουν στους ΚΑΔ (Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας) για τους οποίους επετράπη η επανεκκίνηση την 4η Μαΐου και, βέβαια, τα καταστήματα που δεν έκλεισαν καθόλου εν μέσω υγειονομικής κρίσης, π.χ. σούπερ μάρκετ και φαρμακεία.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου