Επιβεβαιώνοντας την αμήχανη θέση στην οποία βρίσκεται η αξιωματική αντιπολίτευση μεσούσης της κρίσης του κορονοϊού, ο κ. Τσίπρας κινήθηκε ανάμεσα στην υπεύθυνη και την ακραία αντιπολίτευση, πότε συναινετικός και πότε αδικαιολόγητα επικριτικός.
Εφευρίσκοντας ιδεολογικό και ταξικό πρόσημο σε μέτρα που έχουν ληφθεί στην Ελλάδα και σε όλη την Ε.Ε., ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την κρίση για να επιβάλει μέτρα κατά των πολλών και κυρίως κατά των εργαζομένων και για άλλη μία φορά αορίστως και γενικώς υποστήριξε ότι αν ήταν ο ίδιος στην κυβέρνηση θα τα έκανε καλύτερα.
«Είναι εξαιρετικά αμήχανο να μιλά κανείς σε άδεια έδρανα αλλά η κοινοβουλευτική διαδικασία παρά την έκτακτη περίσταση που βιώνουμε δεν μπορεί και δεν πρέπει να ανασταλεί. Εχουμε χρέος να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία, να εμποδίσουμε την εξάπλωση του ιού, αλλά οφείλουμε να προστατέψουμε και τη δημοκρατική λειτουργία», ξεκίνησε την ομιλία του ο κ. Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι γιατροί και νοσηλευτές παλεύουν χωρίς τα απαραίτητα τον κορονοϊό.
Επικοινωνιακό κρεσέντο
«Οφείλουμε να στηρίξουμε γιατρούς και νοσηλευτές, για να προστατεύσουν και να σώσουν άλλες ανθρώπινες ζωές. Δεν είναι η ώρα τώρα για κομματικά οφέλη, για παιγνίδια εντυπώσεων, για εμπόριο του δράματος. Ούτε πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει η ώρα των λύκων, που στην αναμπουμπούλα χαίρονται, κλείνοντας τα μάτια ή και ευνοώντας συμφέροντα και ομάδες που βλέπουν την κρίση ως ευκαιρία», είπε μιλώντας για κερδοσκοπία και σχέδια παλινόρθωσης φθαρμένων πρακτικών.
«Η κρίση είναι ευκαιρία να δούμε ποιος είναι ποιος. Να δούμε ποιος στέκεται με σοβαρότητα και ευθύνη στο πλευρό του λαού που δοκιμάζεται. Και ποιος δοκιμάζει τις αντοχές του λαού, αποβλέποντας σε πολιτικό, κομματικό, προσωπικό ή οικονομικό κέρδος», είπε ο κ. Τσίπρας, επαναλαμβάνοντας ότι «η κρίση είναι επίσης ευκαιρία να δούμε πόσο πολύτιμο και αναντικατάστατο είναι το ΕΣΥ και το κοινωνικό κράτος, που τόσες επιθέσεις δέχτηκαν τα τελευταία χρόνια» και επιμένοντας στα περί ιδεοληψίας ότι ακόμα και η υγεία μπορεί να ρυθμίζεται από την αγορά.
«Μακάρι το 1/10 της υπευθυνότητας που υποδεικνύει η αντιπολίτευση να το κάνατε κι εσείς σε κρίσιμα εθνικά θέματα», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «στηρίζουμε δεν σημαίνει ότι σιωπούμε όταν οι νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες μεταφράζονται εν μέσω κρίσης σε παροχές προς οικονομικά ισχυρές ομάδες, αλλά ότι ασκούμε κριτική στα κακώς κείμενα, σε ολιγωρίες, λάθη, αδικίες, ταξικές πολιτικές εύνοιας στους έχοντες».
Διασπορά… φόβου
«Πράσινος» ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ
Ο κ. Τσίπρας αναπαρήγαγε από το βήμα της Βουλής φήμες περί περικοπών στις συντάξεις και τους μισθούς του Δημοσίου, επανέλαβε τους φόβους του ότι κινδυνεύουν να χαθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού «μέσα σε λίγους μήνες» και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση είπε ότι «η προσέγγιση που γίνεται από πλευράς σας ότι δεν πρέπει τώρα να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, γιατί θα υπάρξουν ανάγκες και στην εποχή της ανάκαμψης είναι λάθος, είναι σαν την ανοσία αγέλης και αν κατά τη διάρκεια των 2-3 μηνών κλείσουν επιχειρήσεις, μετά δεν θα μπορέσουν να ξεκινήσουν».
«Τα 800 ευρώ είναι για 45 μέρες, στον μήνα είναι κατώτερο του βασικού μισθού. Τα 600 ευρώ για τους επιστήμονες είναι λάθος. Είναι μήνυμα για το πώς υλοποιούμε fake προγράμματα. Τους υποτιμούμε», συνέχισε και κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε παράταση της μη άρσης της προστασίας της πρώτης κατοικίας τουλάχιστον έως το τέλους του έτους.
Στη σωστή πλευρά για το ευρω-ομόλογο η κυβέρνηση
Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ είπε ακόμα στη Βουλή ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στη σωστή πλευρά στο θέμα της έκδοσης του ευρωομολόγου, για το οποίο έγραψε άρθρο στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.
Ο κ. Τσίπρας χαρακτηρίζει άμεση και επιτακτική την αναγκαιότητα για συμφωνία και έμπρακτη αλληλεγγύη της Ε.Ε. με ευρωομόλογο και καλεί μέρος της ευρωπαϊκής ηγεσίας που εμφανίζεται αδιάλλακτη να αλλάξει στάση. Εξηγεί ότι υπάρχουν λύσεις «αν το πρόβλημα είναι ο συμβολισμός του ευρωομολόγου» και προτείνει αν η Ανγκελα Μέρκελ δεν κάνει την «ηγετική υπέρβαση για την ενότητα της ευρωζώνης» – όπως ο ίδιος γράφει – τα 9 κράτη-μέλη που συνυπέγραψαν την επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να επιβάλουν μια ευρωπαϊκή λύση, ένα ευρωομόλογο, δηλαδή, χωρίς τη Γερμανία και την Ολλανδία, καθώς τα υπόλοιπα κράτη-μέλη μαζί αντιπροσωπεύουν άνω των 2/3 του ΑΕΠ της Ε.Ε.
Το άρθρο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη «Le Monde» έχει τίτλο «Για ποιον χτυπά η καμπάνα 2», καθώς ο κ. Τσίπρας είχε αρθρογραφήσει ξανά στην ίδια εφημερίδα και το 2015 – όταν διαπραγματευόταν με τους εταίρους ως πρωθυπουργός με τη γνωστή, οδυνηρή κατάληξη του δημοψηφίσματος του Ιουλίου – με τίτλο: «Για ποιον χτυπάει η καμπάνα».
Από την έντυπη έκδοση