Με κάζουαλ ντύσιμο, πολύ καλή διάθεση και χαλαρός μετά τις επίσημες συναντήσεις που είχε την πρώτη μέρα της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο Αμερικανός πρόεδρος έφτασε στον Ιερό Βράχο γύρω στις 11.30 το πρωί. Στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου, εκεί όπου βρίσκονται τα εκδοτήρια των εισιτηρίων, τον περίμενε η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών, Ελένη Μπάνου. Με σπουδές στην Ελλάδα και μεταπτυχιακές σπουδές στην Αμερική, η δραστήρια αρχαιολόγος είχε επιφορτιστεί με το καθήκον της κατ’ ιδίαν ξενάγησης του Αμερικανού προέδρου στα μνημεία του Ιερού Βράχου. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο και όπως έδειξαν σε όλο τον κόσμο τα τηλεοπτικά πλάνα, η ξενάγηση ήταν αυστηρώς προσωπική.
Σε απόσταση ακολουθούσαν τα στελέχη της συνοδείας του κ. Ομπάμα που ξεναγήθηκαν στα μνημεία από δύο αρχαιολόγους της Εφορείας Αθηνών. Μάλιστα, σε ανταπόδοση της φιλοξενίας μοίρασαν σοκολατάκια στους φύλακες του χώρου.
Ανηφορίζοντας προς τα μνημεία, η έφορος Αθηνών δεν έχασε την ευκαιρία να δείξει στον πρόεδρο Ομπάμα το Ηρώδειο. Το Ρωμαϊκό Ωδείο απλώνεται με τρόπο εντυπωσιακό στη νότια κλιτύ του Ιερού Βράχου.
Η έφορος Αθηνών ξενάγησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ στα μνημεία της Ακρόπολης παραθέτοντάς του συνοπτικά στοιχεία της ιστορίας τους. Για τα Προπύλαια, το Ναό της Αθηνάς Νίκης, το Ερέχθειο και φυσικά τον Παρθενώνα.
Η όψη του μνημείου που πρωτοαντικρίζουν οι επισκέπτες της Ακρόπολης είναι η δυτική, όπου αυτή τη στιγμή επικεντρώνεται το αναστηλωτικό έργο που ξεκίνησε το 1984. «Ο κ. Ομπάμα γνώριζε πάρα πολλά πράγματα για τα μνημεία και την ιστορία τους», σημειώνει στον «Ε.Τ.» η κ. Μπάνου. Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος εξομολογήθηκε την επιθυμία που είχε πάντα να αντικρίσει μπροστά του τα μνημεία της Ακρόπολης.
Νίκος Δένδιας: Κάλαντα «εν πλω» από το πλήρωμα της φρεγάτας «Ψαρά» [βίντεο]
«Προσηνής, γήινος, γλυκός άνθρωπος» είναι η εντύπωση που αποκόμισε η διευθύντρια της Εφορείας Αθηνών από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, η οποία κράτησε περίπου σαράντα λεπτά. «Οι ερωτήσεις του κ. Ομπάμα δεν ήταν πολλές. Με ρώτησε, για παράδειγμα, πώς χρηματοδοτήθηκε η δημιουργία των μνημείων στην αρχαιότητα και πόσους αιώνες διήρκεσε η λατρεία της θεάς Αθηνάς εκεί». Στην αρχή ο πρόεδρος Ομπάμα νόμιζε πως η ξεναγός του είναι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο. Οταν έμαθε την ιδιότητά της ζήτησε περισσότερες πληροφορίες για τον τρόπο που διαρθρώνεται η Αρχαιολογική Υπηρεσία. Αν κρίνουμε, πάντως, από την τηλεοπτική εικόνα που έκανε το γύρο του κόσμου, η κ. Μπάνου εκτός από κομψή φάνηκε πως ήταν η πιο σωστή επιλογή για το δύσκολο έργο της ξενάγησης ενός πλανητάρχη!
Μπροστά στον Παρθενώνα η έφορος Αθηνών μίλησε στον Αμερικανό πρόεδρο για τη λεηλασία των Γλυπτών του μνημείου από τον περιβόητο Λόρδο Ελγιν και το πάγιο αίτημα της χώρας μας να επιστραφούν τα Μάρμαρα στην Ελλάδα. Ενα ζήτημα που ο πρόεδρος Ομπάμα γνωρίζει καλά, όπως μας είπαν τόσο η κ. Μπάνου όσο και ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμαλής, ο οποίος ξενάγησε στη συνέχεια τον υψηλό προσκεκλημένο στο Μουσείο. «Κατανόησε τον παραλογισμό της Ιστορίας και κούνησε με νόημα το κεφάλι του», σημειώνει στον «Ε.Τ.» ο κ. Παντερμαλής. Δήλωση επί του θέματος δεν υπήρξε, ίσως γιατί οι διπλωματικές ισορροπίες είναι πολύ λεπτές.
Στο Μουσείο
Στην είσοδο του Μουσείο της Ακρόπολης τον Αμερικανό πρόεδρο υποδέχτηκαν η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου και η γενική γραμματέας του υπουργείου Μαρία Βλαζάκη. Πρόλαβαν, μάλιστα, να έχουν μια σύντομη κουβέντα μαζί του, με την κ. Κονιόρδου να αναφέρεται «στην αξία της Δημοκρατίας και τη σημασία του διαλόγου» και την κ. Βλαζάκη στην «ανάγκη να χτυπηθεί το παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων». Ο κ. Ομπάμα, ο οποίος στο μεταξύ είχε προλάβει να αλλάξει την κάζουαλ ενδυμασία του με κοστούμι και γραβάτα, ξεναγήθηκε από τον κ. Παντερμαλή σε όλες τις αίθουσες του Μουσείου. «Ηταν ένας ευχάριστος πολιτιστικός περίπατος στο Μουσείο», λέει ο κ. Παντερμαλής. Η ξενάγηση διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα, πολύ περισσότερο από το προγραμματισμένο, καθώς ο κ. Ομπάμα ήταν ενθουσιασμένος και ήθελε να δει όλα τα εκθέματα. Σε ορισμένα από αυτά, όπως είναι ο περίφημος «Μοσχοφόρος», που παρουσιάζει έναν γεροδεμένο νεαρό να μεταφέρει στον ώμο του ζωντανό μοσχαράκι, στάθηκε περισσότερη ώρα. Μπροστά στο συγκεκριμένο γλυπτό κάθισε στα γόνατα για να διαβάσει την επιγραφή του [«(Ρ)ΟΜΒΟΣ ΑΝΕΘΕΚΕΝ ΠΑΛΟΥ ΥΙΟΣ», δηλαδή το έργο αφιέρωσε ο Ρόμβος, ο γιος του Πάλου]. «Ο πρόεδρος Ομπάμα εντυπωσιάστηκε από το γεγονός ότι χρησιμοποιούμε την ίδια γραφή με τους αρχαίους, το ίδιο αλφάβητο», λέει ο πρόεδρος του Μουσείου. Επίσης, «έδειξε πραγματικό ενδιαφέρον για τον αρχαίο κόσμο, την αρχαία πολιτική και την αρχαία τέχνη».
Στα εκθέματα της «αίθουσας της αρχαϊκής Ακρόπολης» ο Αμερικανός πρόεδρος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ίχνη των χρωμάτων που σώζονται πάνω σε αρχιτεκτονικές επιφάνειες και σε γλυπτά του 6ου αιώνα π.Χ. Στάθηκε, επίσης, αρκετή ώρα μπροστά από το ανάγλυφο της «Σκεπτόμενης Αθηνάς». Ενα αντίγραφο του διάσημου αγάλματος μαζί με ένα αντίγραφο αργυρού τετραδράχμου ήταν τα δώρα του κ. Παντερμαλή προς τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Η ξενάγηση συνεχίστηκε στην αίθουσα του Παρθενώνα, όπου τα διαμελισμένα Γλυπτά αφηγούνται τη μεγάλη περιπέτειά τους.
«Η περιήγηση ολοκληρώθηκε με την Κενταυρομαχία στη νοτιοδυτική μετόπη», σημειώνει ο πρόεδρος του Μουσείου. «Ο πρόεδρος Ομπάμα κάθισε και απόλαυσε τις μορφές του Λαπίθη και του Κενταύρου. Του εξήγησα πως η μάχη τους συμβολίζει την πάλη ανάμεσα στον πολιτισμό και τη βαρβαρότητα…».
ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου