Επισημαίνει παράλληλα ότι «η Ευρώπη, αν επιδιώκει να επιβιώσει, οπωσδήποτε θα βοηθήσει την Ελλάδα», ενώ υπογραμμίζει ότι «το “τραγικό λάθος” της κυβέρνησης της Ν.Δ., σύμφωνα με την οπτική του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι υπερασπίζεται την πατρίδα και όχι ξεπερασμένες και τοξικές ιδεοληψίες».
Κυρία Ράπτη, πού οφείλεται, κατά τη γνώμη σας, αυτή η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα σύνορα με την Τουρκία; Πρόκειται περί «ασύμμετρης απειλής»;
Σαφέστατα πρόκειται περί ασύμμετρης απειλής. Ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας έχει παραδεχθεί σε δημόσια τοποθέτησή του, ήδη από τον Οκτώβριο του 2019, ότι, αν η Ε.Ε. χαρακτηρίσει εισβολή την… εισβολή που πραγματοποιεί στο έδαφος της Συρίας, τότε εκείνος θα ανοίξει τα σύνορα της χώρας του και θα στείλει προς την Ευρώπη 3,6 εκατομμύρια μετανάστες. Οταν οι άοπλοι χρησιμοποιούνται σαν εργαλείο εκβιασμού και πολεμικό όπλο συνάμα, τότε οφείλουμε να μιλάμε για ασύμμετρη απειλή. Πρέπει, επίσης, να σημειώσω ότι υπάρχει άφθονο φωτογραφικό και τηλεοπτικό υλικό που αποδεικνύει την άμεση εμπλοκή του τουρκικού κράτους στην απόπειρα της κατάλυσης του δικού μας κράτους με την απόπειρα εισβολής πλημμυρίδας λαθρομεταναστών, τους οποίους ελέγχει η Αγκυρα.
Η Ε.Ε. έχει δείξει μέχρι τώρα αργά αντανακλαστικά στη διαχείριση του προσφυγικού, ενώ η αλληλεγγύη δεν ήταν πάντα δεδομένη από όλα τα κράτη-μέλη. Είστε αισιόδοξη ότι αυτό θα αλλάξει μετά την επίσκεψη της ευρωπαϊκής ηγεσίας στον Εβρο;
Η αισιοδοξία δεν είναι πολιτική στάση αλλά ψυχολογική τοποθέτηση. Εκτιμώ ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι αναπόφευκτο να επιδειχθεί στην υπόθεση της Ελλάδας. Οι αξιωματούχοι των θεσμών είδαν εκ του σύνεγγυς τα ευρωπαϊκά σύνορα να απειλούνται από την Τουρκία. Γνωρίζουν τους αριθμούς, τους συσχετισμούς δυνάμεων και τους κινδύνους για το σύνολο της Ε.Ε., αν καμφθεί η ελληνική αντίσταση. Η Ευρώπη, αν επιδιώκει να επιβιώσει, οπωσδήποτε θα βοηθήσει την Ελλάδα.
Αν και είπε ότι ορθώς η κυβέρνηση έκλεισε τα σύνορα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σας κατηγόρησε για «επικοινωνιακή φιέστα» στον Εβρο. Και γενικά ο ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζει στη Ν.Δ. «τραγικά λάθη» που επιδείνωσαν την κατάσταση στο μεταναστευτικό. Τι απαντάτε;
Τι να πρωτοαπαντήσει κάποιος/α στις αστειότητες του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες έφεραν την πατρίδα μας σε τραγική κατάσταση; Να θυμίσω μήπως ότι ο κ. Τσίπρας έλεγε ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα; Να θυμίσω ότι η κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου ειρωνευόταν τους Ελληνες και τις αγωνίες τους δηλώνοντας ότι οι μετανάστες «λιάζονται στην Ομόνοια»; Να θυμίσω την περίπτωση του κ. Μπαλάφα, που δήλωνε ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε μονομερή παύση των εξοπλισμών και «να το ρισκάρουμε» με την Τουρκία; Μήπως να θυμίσω τη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ και μια σειρά από στελέχη που ακόμη και τώρα καλούν την κυβέρνησή μας να ανοίξει τα σύνορα; Το «τραγικό λάθος» της κυβέρνησης της Ν.Δ., σύμφωνα με την οπτική του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι υπερασπίζεται την πατρίδα και όχι ξεπερασμένες και τοξικές ιδεοληψίες.
Κυριάκος Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο: Η Ελλάδα χώρα σταθερότητας σε έναν ασταθή κόσμο
Μπροστά σε μία τέτοια κατάσταση δεν θα ήταν χρήσιμο και ένα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, όπως ζητά η αντιπολίτευση;
Σίγουρα απαιτούνται εθνική σύμπνοια και συνεννόηση για την αντιμετώπιση κρίσεων τέτοιου είδους. Αυτό, ωστόσο, δεν έχει ως προαπαιτούμενο την πραγματοποίηση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Πρώτα απ’ όλα, χρειάζεται να συμφωνούν οι πολιτικές δυνάμεις τουλάχιστον στα στοιχειώδη: Π.χ. ότι αποστολή μας είναι η προστασία της Ελλάδας και όχι η προσαρμογή στις απαιτήσεις της Αγκυρας, οι οποίες παρουσιάζονται σαν «ανθρωπισμός».
Μεγάλο ζητούμενο εξακολουθεί να παραμένει η αποσυμφόρηση των νησιών. Γιατί δεν έχει προχωρήσει περισσότερο;
Τα κλειστά κέντρα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για κάτι τέτοιο. Η προώθηση των μεταναστών στην ενδοχώρα δεν είναι κάτι που ενδείκνυται, μιας και αν φύγουν οι μετανάστες από τα νησιά, τότε η Τουρκία, βάσει της συμφωνίας με την Ε.Ε., που έχει υπογράψει ο κ. Τσίπρας, δεν θα τους δέχεται πίσω σε περίπτωση που κριθεί ότι δεν πληρούν τα κριτήρια της χορήγησης ασύλου.
Η κυβέρνηση πρέπει, κατά τη γνώμη σας, να επιμείνει, παρά τις αντιδράσεις, στις αποφάσεις της για τους χώρους δημιουργίας των κλειστών κέντρων ή να ξανασυζητήσει με τους τοπικούς φορείς ενδεχόμενες άλλες επιλογές;
Και οι κάτοικοι των νησιών τώρα σίγουρα έχουν διαπιστώσει πόσο επικίνδυνο είναι να υπάρχουν ανεξέλεγκτοι πληθυσμοί δίπλα στις πόλεις. Τα κλειστά κέντρα αποτελούν εγγύηση ασφαλείας για τους κατοίκους, αλλά και για τους μετανάστες. Ο πρωθυπουργός, στην πρόσφατη συνάντηση με τους δημάρχους των νησιών, τους ζήτησε και πάλι να υποδείξουν οι ίδιοι χώρους που μπορούν αυτές οι δομές να δημιουργηθούν.
Έχει γίνει η κατάλληλη προετοιμασία για την αντιμετώπιση του κορονοϊού
Η κυβέρνηση καλείται αυτήν την περίοδο να διαχειριστεί και ένα πολύ σημαντικό ζήτημα δημόσιας Υγείας. Πολιτεία και κοινωνία αντιμετωπίζουν, πιστεύετε, με την απαραίτητη ψυχραιμία την κατάσταση με τον κορονοϊό;
Υπάρχει ψυχραιμία, υπάρχει συντονισμός των δομών Υγείας, δημόσιων και ιδιωτικών, από το υπουργείο, έχει γίνει η κατάλληλη προετοιμασία για το απευκταίο ενδεχόμενο της αντιμετώπισης μιας επιδείνωσης της επιδημίας και οι πολίτες έχουν ενημερωθεί για τους τρόπους με τους οποίους πρέπει να αντιδράσουν αν προσβληθούν οι ίδιοι ή οικείο τους πρόσωπο από τον κορονοϊό. Και αυτό το εμπόδιο μπορούμε να το ξεπεράσουμε.
Από την έντυπη έκδοση