Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τέσσερις φορές αποκάλεσε «Αλέξη» τον Τσίπρα ο Ομπάμα σύμφωνα με το Μαξίμου

Θετικά αποτιμά η ελληνική κυβέρνηση την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, η οποία μάλιστα μέσω «non paper» που εξέδωσε, τονίζει τον φιλικό τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε ο Μπάράκ Ομπάμα τον Αλέξη Τσίπρα.

Κυβερνητική πηγή υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η σημαντικότερη αλλαγή στην αμερικανική πολιτική μπορεί να συμπυκνωθεί στη φράση: «κάνατε μεταρρυθμίσεις, ώρα να δούμε το χρέος», αντί της προηγούμενης θέσης, «κάντε μεταρρυθμίσεις, για να ξεκινήσει και η ρύθμιση για το χρέος».

Σύμφωνα μάλιστα με μια εκδοχή, η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ ενδεχομένως ωφέλησε στο ζήτημα αυτό, καθώς φαίνεται ότι επέσπευσε τις αλλαγές.

Από εκεί και πέρα, η ελληνική πλευρά συνάντησε την πλήρη στήριξη του αμερικανικού παράγοντα στο προσφυγικό. Η αμερικανική κυβέρνηση, δε, δεν άσκησε καμία πίεση προς την αντίστοιχη ελληνική για το θέμα του Κυπριακού.

Την ίδια ώρα, με «non paper» για την επίσκεψη Ομπάμα, η κυβέρνηση δεν χάνει και πάλι την ευκαιρία να επιτεθεί στην αντιπολίτευση, λέγοντας ότι «περιορίζεται στο να ζητά συνεχώς εκλογές, ενώ σήμερα προσπαθεί να μειώσει την αξία της επίσκεψης Ομπάμα».

Εστιάζοντας, μάλιστα, σε ζητήματα ήσσονος σημασίας, το κυβερνητικό «non paper» επιχειρεί να αναδείξει το πόσο… φιλικός με τον πρωθυπουργό ήταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, καθώς «τέσσερις φορές τον αποκάλεσε στις επίσημες δηλώσεις του “Αλέξη”».

Αυτούσιο το «non paper»

Τελικά η κυβέρνηση δεν έχει την αντιπολίτευση που τις ταιριάζει. Αδυνατεί να αρθρώσει σοβαρό πολιτικό λόγο, περιορίζεται στο να ζητά συνεχώς εκλογές, ενώ σήμερα προσπαθεί να μειώσει την αξία της επίσκεψης Ομπάμα.

Εγκλωβισμένη στη γραμμή των Σαμαρά / Βενιζέλου για το χρέος [το θεωρούσαν βιώσιμο!…] η ηγεσία της ΝΔ δεν μπορεί να καταλάβει ότι «το χρέος είναι το κλειδί της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας», όπως είπε και ο αμερικανός Πρόεδρος. Ακόμα δεν έφυγε από τη χώρα μας ο Πρόεδρος Ομπάμα και η ΝΔ σπεύδει να μιλήσει απαξιωτικά για τις πρωτοβουλίες Ομπάμα για το χρέος. «Και οι Δημοκρατικοί να κέρδιζαν στις εκλογές ο Ομπάμα δεν πρόκειται να ρυθμίσει και να λύσει το χρέος», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή στελέχους της ΝΔ. Πιθανόν, στη ΝΔ να θεωρούν τον αμερικανό Πρόεδρο σε ρόλο… μπακαλόγατου που βγάζει το τεφτέρι του και σβήνει χρέη ή αλλιώς, τον θεωρούν ψεύτη. Εκεί στα γραφεία στην Πειραιώς να γνωρίζουν ότι και μόνο η επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ σε μια χώρα είναι πολιτική πράξη.

Η παρέμβαση του για τη ρύθμιση του χρέους και οι δηλώσεις του ότι «η λιτότητα δεν μπορεί να είναι συνταγή ανάπτυξης» απευθύνεται και στο Βερολίνο.

Ο Μπ. Ομπάμα ήταν φιλικός προς τον Πρωθυπουργό –4 φορές τον αποκάλεσε στις επίσημες δηλώσεις του «Αλέξη»- ενώ στο δείπνο που παρέθεσε η Προεδρία της Δημοκρατίας οι δύο άνδρες βρήκαν την ευκαιρία να αναφερθούν και σε πολύ προσωπικά ζητήματα.

Ο Μπ. Ομπάμα αποκάλυψε ότι θα παραμείνει για άλλα δύο χρόνια ως πολίτης στην Ουάσιγκτον προκειμένου να μην αλλάξει σχολείο η μικρότερη κόρη του, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η θητεία του Προέδρου των ΗΠΑ ήταν αρκετά δύσκολη. «Δεν είμαι μόνο Πρόεδρος των ΗΠΑ», φέρεται να είπε σε μια αποστροφή του λόγου ο Μπαράκ Ομπάμα, εννοώντας ότι έχει στο κεφάλι του αρκετά προβλήματα που δεν αφορούν, κατ’ ανάγκη, τους πολίτες των ΗΠΑ.

Οι αναφορές στην οικογένειά του ήταν συχνές και δεν παρέλειπε να τονίσει την σημασία που έπαιξε η σύζυγος του Μισέλ στα δύσκολα αυτά 8 χρόνια της προεδρίας των ΗΠΑ.

Ο Μπαράκ Ομπάμα έδειξε γνώστης του βιογραφικού του Αλέξη Τσίπρα και τον ρώτησε πως και ασχολήθηκε από τα μαθητικά του χρόνια με την πολιτική και πόσο άλλαξε η ζωή του από τη μέρα που έγινε Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και Πρωθυπουργός. Ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε για την οικογένειά του και τους δύο του γιούς.

Ο αμερικανός Πρόεδρος δεν παρέλειψε να εκφράσει τον θαυμασμό του για την Ελλάδα και αποδέχτηκε την πρόσκληση του Πρωθυπουργού να επισκεφτεί τη χώρα μας μαζί με την οικογένεια του, το ερχόμενο καλοκαίρι. Ακολούθησε μάλιστα ο διάλογος μεταξύ των δύο ανδρών για το ποια μέρη της Ελλάδας θα πρέπει να επισκεφθεί ο Μπαράκ Ομπάμα, για τα οποία κανείς από τους δύο ηγέτες δεν αποκάλυψε.

Στο αεροδρόμιο ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ για τη βοήθεια προς τη χώρα μας με τον Μπαράκ Ομπάμα να εκτιμά ότι όλα θα πάνε καλά, η Ελλάδα γρήγορα θα ξεπεράσει την κρίση ενώ τόνισε στον Αλέξη Τσίπρα ότι θα κρατήσουν προσωπική επαφή, όπως επαφή θα κρατήσουν και τα επιτελεία τους.

Ο Πρωθυπουργός είπε στον Μπαράκ Ομπάμα ότι ήταν και ιστορική και πολύ σημαντική η ομιλία του και τον ευχαρίστησε για την παρέμβαση του προκειμένου η Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση και να υπάρξει σύντομα ρύθμιση του χρέους.