Οι καταγγελίες Μιωνή έπεσαν σαν «βόμβα» στην Κουμουνδούρου, καθώς μετά την κατάθεση του «Μάξιμου Σαράφη», το κλίμα είχε αρχίσει ήδη να επιδεινώνεται και πολλά στελέχη έβαζαν ανεπισήμως το ερώτημα «τι κάνουμε με τον Παπαγγελόπουλο».
Επίθεση…
«Η κυνική ομολογία του κ. Παπαγγελόπουλου, σε συνδυασμό με όσα περιγράφονται στη μήνυση που κατέθεσε σήμερα ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας ενισχύει την πεποίθηση περί ύπαρξης παραδικαστικού -παρακρατικού κυκλώματος που λειτουργούσε στη διάρκεια της κυβέρνησης Τσίπρα. Δηλαδή, τον πυρήνα της έρευνας που διεξάγει η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας και χαρακτήρισε αδιανόητο δύο υπουργοί να συζητούσαν με επιχειρηματία για εκκρεμείς δικές του υποθέσεις. Οπως ήταν αυτονόητο, ο κ. Πέτσας -μετά και την επιβεβαίωση της συνάντησης από τον κ. Παπαγγελόπουλο- είπε ότι η κυβέρνηση αναμένει την αντίδραση του Νίκου Παππά, τότε Νο2 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. και σήμερα στενού συνεργάτη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Απαντήσεις
Ο κ. Παππάς δεν μίλησε για την «ταμπακέρα» της συνάντησης και έριξε την μπάλα στη εξέδρα απαντώντας: «Οι προστατευμένοι μάρτυρες έσκασαν τη φούσκα της σκευωρίας στην υπόθεση Novartis. Οι κύριοι Μητσοτάκης και Πέτσας προσπαθούν τώρα να φουσκώσουν μια αναφορά σε μια υπόθεση που έχει τις ρίζες της στο 2013. Ας μας πει ευθέως ο κ. Μητσοτάκης αν καταγγέλλει τον κ. Σαμαρά για “παραδικαστικό”».
Για ώρες στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έλεγαν λέξη, ενώ με αφορμή το γεγονός πως ο κ. Παπαγγελόπουλος στη δήλωσή του είπε ότι τον κάλεσε ο κ. Παππάς στο Μαξίμου για να συναντηθούν με τον κ. Μιωνή επειδή δεχόταν πιέσεις από την ισραηλινή πρεσβεία, κάποιοι έριξαν την ιδέα να προφασιστούν ότι δεν υπάρχει πολιτικό θέμα ή ζήτημα διαπλοκής αλλά διπλωματικό! Στο χρόνο που μεσολάβησε, το πολιτικό παραλήρημα επιβεβαιώθηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε… πλάτη στην ανακοίνωση του εκδότη κ. Φιλιππάκη, ο οποίος επιτέθηκε με δήλωσή του κατά του κ. Μιωνή και ισχυρίστηκε ότι και επί κυβέρνησης Σαμαρά υπήρξε συνάντηση με τον κ. Μιωνή και μεσολαβητή τον τότε στενό συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Σταύρο Παπασταύρου.
Ο Δένδιας ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και τον θόλο
Παραδοχή…
Με τίτλο «ανεπανόρθωτα εκτεθειμένος ο κ. Μητσοτάκης – Καταγγέλλει τον κ. Σαμαρά για “παραδικαστικό”;» η άτυπη ενημέρωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφού δεν μπορεί να πείσει κανέναν ότι το σκάνδαλο Novartis είναι δήθεν σκευωρία, ειδικά μετά τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων που επιβεβαίωσαν μέχρι κεραίας όσα έχουν πει για δωροδοκία υπουργών της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛ., προσπαθεί τώρα να πιαστεί από τον κ. Μιωνή. Εφόσον στην κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζουν να έχουν απορία για την προσπάθεια εξωδικαστικού συμβιβασμού της διαμάχης του κ. Μιωνή με γνωστό εκδότη το 2016, κατόπιν αιτήματος της ισραηλινής κυβέρνησης, τότε μπορούν κάλλιστα να απευθυνθούν στον κ. Σαμαρά. Διότι ο κ. Μιωνή παραδέχθηκε πριν από λίγο ότι «το αδιανόητο» κατά τον κ. Πέτσα συνέβη επί πρωθυπουργίας Σαμαρά: Ο κ. Σαμαράς ήδη από το 2013 παρενέβη για την ίδια ιδιωτική διαμάχη οδηγώντας μάλιστα σε αρχική διευθέτηση της διαφοράς του με τον συγκεκριμένο εκδότη. Εκτός εάν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καταγγέλλει και τον κ. Σαμαρά για «παραδικαστικό». Ας σταματήσει λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης να ψάχνει δήθεν παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στη Δικαιοσύνη για να διασωθούν. Οι μόνες παρεμβάσεις που υπάρχουν είναι αυτές που επιχειρούν Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛ. για τη συγκάλυψη του σκανδάλου Novartis μέσα από μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας της Προανακριτικής».
Με την άτυπη ενημέρωση, ο ΣΥΡΙΖΑ παραδέχεται -όπως και ο κ. Παπαγγελόπουλος- τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Πριν από αυτήν, υπήρξαν και κάποιες άλλες διαρροές από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στην Προανακριτική ότι η συνάντηση έγινε στο γραφείο του κ. Παππά στο Μαξίμου αλλά την είχε ζητήσει ο κ. Φιλιππάκης και ο κ. Παππάς δεν είχε παρέμβει και άλλα τέτοια.
Επί της ουσίας, το θέμα που έχει προκύψει αφορά ευθέως παλαιότερες καταγγελίες και πληροφορίες περί σχέσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. με τη διαπλοκή και περί ύπαρξης και δράσης παραδικαστικού κυκλώματος με επικεφαλής τον κ. Παπαγγελόπουλο, όπως κατήγγειλε ο κ. Μιωνή, που μεταξύ άλλων είπε ότι του ζητήθηκαν και χρήματα από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης.
Το… κουβάρι
Το πρόβλημα για τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλο καθώς τώρα βγαίνουν στο προσκήνιο οι λόγοι για τους οποίους το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. εξαπέλυσε ανελέητο κυνηγητό κατά του στενού συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Σταύρου Παπασταύρου, γιατί κατόπιν από το ίδιο σύστημα επιχειρήθηκε να συνδεθεί ο κ. Παπασταύρου με τη Μαρέβα Μητσοτάκη κ.λπ.
Το πρόβλημα όμως είναι μεγάλο και για άλλους λόγους. Οσοι εντός ΣΥΡΙΖΑ έχουν πάρει αποστάσεις από τον κ. Παπαγγελόπουλο και εισηγούνταν να πάρει αποστάσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να αντιδράσουν. Αναμένεται να αντιδράσουν όχι μόνο επειδή αισθάνονται δικαίωση, αλλά επειδή διαπιστώνουν ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. λειτουργούσε ένα ολόκληρο σύστημα στο σκοτάδι των σχέσεων εξουσίας – διαπλοκής. Επιπροσθέτως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που ανησυχούν για την τακτική που θα ακολουθήσει ο κ. Παπαγγελόπουλος αν αισθανθεί ότι χάνει την πολιτική στήριξη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η επιβεβαίωση της συνάντησης με τον επιχειρηματία Σάμπι Μιωνί στο Μέγαρο Μαξίμου στο γραφείο του κ. Παππά εκλαμβάνεται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ως μήνυμα προς την Κουμουνδούρου.
Από την έντυπη έκδοση