«Οι κεντρώοι λένε να μετακινηθούμε στα δεξιά για να πείσουμε τους ψηφοφόρους του Τραμπ. Ο Σάντερς και η Γουόρεν λένε ότι οι κεντρώες λύσεις δεν έχουν αποδώσει. Aλλωστε ο κεντρώος Ομπάμα οδήγησε στον Τραμπ. Επιπλέον, λένε ότι δεν αρκεί να πείσεις τους ψηφοφόρους του Τραμπ. Πρέπει επίσης να φέρεις στις κάλπες και αυτούς που απέχουν, ιδιαίτερα τους νέους, γιατί πιστεύουν ότι η πολιτική δεν μπορεί να φέρει αλλαγές. Προσωπικά είμαι πολύ πιο κοντά στις απόψεις του Σάντερς και της Γουόρεν», είπε σε συνέντευξή του στο cnn.gr ο πρώην υπουργός Οικονομικών και καταλήγει: «Οι κεντρώες λύσεις δεν κερδίζουν τη συναίνεση πλατιών λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων».
Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, επισημαίνει στη συνέντευξή του στην kontranews: «Παγκοσμίως -και στη χώρα μας- ζούμε μια περίοδο ιδεολογικής ηγεμονίας του νεοσυντηρητισμού. Στη ριζοσπαστική Δεξιά μπορεί να απαντήσει μόνο μια ριζοσπαστική Αριστερά, στη βάση προγράμματος, με ιδεολογικό μήνυμα».
Κώστας Καραμανλής: Τέλος σε κάθε κουβέντα για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Αντίθετος στη διαγραφή Σαμαρά
Αμφότεροι οι δύο πρώην υπουργοί, ο ένας άτυπος επικεφαλής των 53+ και ο άλλος συνοδοιπόρος τους στο εσωκομματικό παιχνίδι, επιχειρούν, μετά την επίδειξη πυγμής του Τσίπρα, ακόμα και στην εκδήλωση του Τάε Κβο Ντο, που υποτίθεται ότι θα είχε ενωτικό χαρακτήρα, να διατυπώσουν ενστάσεις χωρίς να κατηγορηθούν από το επικοινωνιακό επιτελείο του κ. Τσίπρα για υπονόμευση.
«Κανένας στον ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει ότι πρέπει να στραφούμε προς το Κέντρο», λέει χαρακτηριστικά ο Τσακαλώτος, λες και δεν έχει ακούσει τον αρχηγό του στις συνεντεύξεις και στις ομιλίες του το τελευταίο διάστημα, ενώ προσπαθεί να ψελλίσει και κάτι περί έλλειψης εσωκομματικής δημοκρατίας: «Υπάρχουν συμπεριφορές και πρακτικές που δεν μας τιμούν. Δεν το θεωρώ όμως αυτό το κυρίαρχο. Αυτές οι συμπεριφορές δεν θα καθορίσουν την πορεία του συνεδρίου. Το κείμενο του απολογισμού αποτέλεσε την καλύτερη απάντηση για το πώς μπορείς να κάνεις κριτική και αυτοκριτική χωρίς ανθρωποφαγία. Μερικά από αυτά τα φαινόμενα υπάρχουν από τότε που άρχισα να ασχολούμαι με τον Συνασπισμό».
Ο κ. Φίλης προσπαθεί να στείλει το δικά του μηνύματα με τη μέθοδο της …εις άτοπον απαγωγής, δηλαδή με τη μέθοδο κατά την οποία η αλήθεια μίας πρότασης αποδεικνύεται με βάση το ότι η αντίθετή της είναι λανθασμένη: «Στα κόμματα του παλαιοκομματισμού, τα μέλη έχουν μετατραπεί σε χειροκροτητές του αρχηγού ή των επίδοξων αρχηγών και στελέχωναν πελατειακά δίκτυα, που ενεργοποιούνταν μόνο στη μάχη του σταυρού. Αυτό δεν αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, που έχει συγκροτηθεί ως ένα νέο κόμμα με δημοκρατικές διαδικασίες και πολιτικό ήθος. Ούτε θα γίνουμε ποτέ κόμμα προσωπικής ανέλιξης και εξυπηρετήσεων», επισημαίνει.
Από την έντυπη έκδοση