Την ομιλία του στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος παρακολούθησαν 1.000 άτομα: πολιτικοί, επιχειρηματίες, εκδότες, άνθρωποι του καλλιτεχνικού κόσμου. Όλοι τους είχαν προσωπικές προσκλήσεις και μπήκαν στο χώρο της ομιλίας αφού πέρασαν από αυστηρούς ελέγχους, τύπου «αεροδρομίου».
Επανέλαβε ότι ήθελε πολύ το τελευταίο του ταξίδι να είναι στην Ελλάδα κάνοντας αναφορά στη λέξη «φουστανέλα» και τους ετήσιους εορτασμούς για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Η επόμενη ελληνική αναφορά του κ. Ομπάμα ήταν ο… Γιάννης Αντετοκούνμπο για τον οποίο είπε ότι βελτιώνεται κάθε χρόνο και αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα της αποφασιστικότητας.
Στην αρχή της ομιλίας του τόνισε ότι: «Καλησπέρα Ελλάδα! Γειά σας! Καλησπέρα! Σας ευχαριστω για την γενναιόδωρη υποδοχή! Ηθελα πολύ να έρθω στην Ελλάδα, γιατί άκουσα για την φιλοξενία του ελληνικού λαού. Ακουσα και έμαθα για την θρυλική φιλοξενία της Ελλάδας. Θέλω να σας ευχαριστήσω την ευγνωμοσύνη μου για όσα προσφέρατε στην ανθρωπότητα Έπρεπε να δω την Ακρόπολη αλλά έπρεπε να εκφράσω και την ευγνωμοσύνη μου για όσα η Ελλάδα προσέφερε στην ανθρωπότητα ανά τους αιώνες. Ο νους μας καλλιεργήθηκε χάρη στις ιστορίες του Ηροδότου και του Θουκιδίδη. Οι ΗΠΑ ευγνωμονούν τους Έλληνες για τη φιλία τους».
Επειτα ακολούθησε η αναφορά του στον Αντετοκούνμπο: «Ζητωκραυγάζουμε για τον Γιάννη Αντετοκούμπο, είπε ο Ομπάμα. Μην πάτε μακριά γυρίστε το βλέμμα σας στο Σημείο Μηδέν. Εχουμε χρέος στην Ελλάδα για ένα πολύτιμο δώρο. Την αλήθεια και την πίστη ότι εχουμε ελεύθερη βούληση. Εδω ακριβώς πριν από 25 αιώνες στους βραχώδεις λόφους αυτής της πόλης γεννήθηκε η Δημοκρατία. Το Κράτος (πάλι στα ελληνικά.) ».
Αποθέωση στην ελληνική δημοκρατία
Στην συνέχεια μίλησε για την Ελληνική Δημοκρατία: «Έχουμε χρέος στην Ελλάδα, για την αλήθεια, την πίστη… Εδώ πριν από 25 αιώνες, στους βράχους αυτής της πόλης δημιουργήθηκε μια νεα ιδέα, η Δημοκρατρία και το κράτος. Οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να διαχειριστουν την δημοκρατία στο 100%. Υπήρχε μια διαφορετική έννοια της διακυβέρνησης ανα τους αιώνες. Υπήρχε ένα πιστεύω ότι λόγω φυλετικής καταγωγής κάποιοι ήταν ανώτεροι. Αυτά ήταν και τα κύρια θέματα πολέμων. Ομως η φλόγα άναψε για πρώτη φορά στην Αθήνα και ποτέ δεν έσβησε. Ο μεγάλος διαφωτισμός έγινε εδώ. Οι μεγάλοι ποροπάτορες του έθνους βάσισαν την δημοκρατία μας στην ελληνική δημοκρατία. Οι γυναίκες δεν είχαν δικαιώματα αλλά ο Περικλής δημιούργησε το Συνταγμα για όλους του πολίτες. Ο κάθε πολίτης είχε δικαίωμα να ψηφίσει με την ανάταση της χειρός. Οι νόμοι ήταν γραμμένοι σε πέτρες για να μπορούν όλοι να τους δουν. Βέβαια υπήρχε και ο εξοστρακισμός, αλλά μέσα στις χιλιετηρίδες υπήρχαν και άλλες μορφές πολιτευμάτων. ».
Στην συνέχεια πρόσθεσε: «Κάποιοι μας είπαν ότι προτιμούν τα απολυταρχικά καθεστώτα όμως μπορώ να πω οτι μετά από 8 χρόνια στην προεδρία κάθε χώρα ακολουθεί το δικό της μονοπάτι. Αυό που πιστεύω είναι ότι η ζωή δια της αξιοπρέπειας, η επιθυμία να έχει κάποιος τον έλεγχο της δικής του ζωής να είναι μέλος μια ευρυτερης κοινότητας αυτά είναι παγκόσμια. είναι κάτι που καιει σε κάθε παγκόσμια καρδια. Γι αυτο κάποτε ένας έλληνας ιερέας σήκωσε το λάβαρο της επανάστασης. Σε κάποιες χωρες υπάρχουν εκλογές αλλά δεν υπάρχει δημοκρατικό πολίτευμα. Ωστόσο η δική μας τροχιά ως χώρα είναι να στηρίξουμε όσους διακυβερνούν με δημοκρατικό τρόπο. Δεν είναι κάτι που αφορά μόνο στον ιδεαλισμό είναι ότι οι ΗΠΑ θέλουν να στηρίζουν τα δημοκρατικά καθεστώτα. Οι χώρες με δημοκρατία είναι πιο δίκαιες. Οι δημοκρατικές χώρες σημαίνουν ευημερία».
Στην συνέχεια μίλησε για την νίκη της δημοκρατίας απέναντι στην τρομοκρατία αλλά και την βοήθεια που δίνουν όσες χώρες είναι δημοκρατικές στους πρόφυγες αποθεώνοντας την Ελλάδα: «Η ιστορία των τελευταίων 2 αιώνων δείχνουν ότι περισσόρες δημοκρατίες σημαίνουν καλό για τον κόσμο. Στο ΝΑΤΟ ειμαστε μια συμμαχία δημοκρατιών. Το ΝΑΤΟ είναι μια συμμαχία πιο ισχυρή παρα ποτε. Και ξέρω ότι οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες στο ΝΑΤΟ. Η δημοκρατία μας έδειξε ότι είμαστε ισχυρότεροι από τους τρομοκράτες. Εκείνοι προσπάθησαν να αλλάξουν τον τρόπο ζωής των ανθρώπων μέσω της βιας. Ηθελαν να μας κάνουν να παρεκκλίνουμε από τις δικές μας αξίες. Η δημοκρατία είναι πιο ισχυρή από τον ISIS. Οι δημοκρατίες βιηθούν τους πρόσφυγες. Πουθενά αλλού στον κόσμο δεν έχουμε διαπιστώσει μεγαλύτερη συμπόνοια απ’ ότι στην Ελλάδα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφεθείτε μόνοι σας. Η Ελλάδα δεν μπορεί να επωμιστεί μόνη της το βάρος. Οι δημοκρατίες βασίζονται στις ειρηνικές αποφάσεις. Είναι δική μου πεποίθηση ότι οι δημοκρατίες μπορούν να λύνουν διαφορές μεταξύ εθνών».
Αμερική και Κούβα
Ο Δένδιας ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και τον θόλο
Αναφέρθηκε στην συμφωνια με την Κούβα αλλά και στην συμφωνία για την κλιματική αλλαγή. Αναφερόμενος σε αυτή την συμφωνία είπε ότι «δεν προχωρούμε με προκαταλήψεις αλλά πιστεύω ότι σε μια εποχή που ο κόσμος γίνεται ολοένα και πιο μικρός η παρουσίαση ενός δημοκρατικού διαλόγου επιτρέπει στην επιστήμη να ανθίσει».
Ο Ομπάμα είπε ακόμα ότι η δημοκρατία μας επιτρεπει να διορθώνουμε τα δικά μας λάθη. Όλα μπορουν να διορθωθουν. Κατα την διάρκεια της ιστορίας μας είδαμε ότι όλοι είναι ίσοι απέναντι στο νόμο. Διευρυναμε τα ανθρώπινα δικαιώματα για τους αφροαμερικανούς και τις γυναίκες και τους ομοφυλόφιλους και τα άτομα με αναπηρίες.
Χρησιμοποιώντας μία ρήση του Τσώρτσιλ δήλωσε: «Η Δημοκρατία, όπως και όλοι οι θεσμοί είναι ατελείς, μπορεί να είναι αργοί – Οι πολιτικοί είναι αντιδημοφιλείς στις δημοκρατίες, γιατί εξ ορισμού οι δημοκρατίες απαιτούν συμβιβασμούς – Σε μια πολυφυλετική κοινωνία, όπως οι ΗΠΑ, η δημοκρατία μπορεί να είναι μια περίεργη ιστορία – Ωστόσο είναι καλύτερη από οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική».
Αναφορά στον Τραμπ
Αναφερόμενος στην εκλογή του Τραμπ δήλωσε: «εγω και ο επόμενος Πρόεδρος έχουμε διαφορές και άλλες απόψεις αλλά η δημοκρατία είναι ισχυρότερη από κάθε άτομο. Θα κάνουμε ό,τι μπορουμε για να διασφαλίσουμε την ομαλότερη μετάβαση. Κάποιες φορές μπορεί να χρειαστεί να γίνουν βήματα πίσω αλλά όσο κραταμε την πίστη μας στην δημοκρατία, τότε το δικό μας μέλλον θα είναι όπως το ονειρευόμαστε. Η δημοκρατία είναι το σοφότερο πολίτευμα».
Μάχη κατα της ανισότητας
Αναφερόμενος στα προβλήματα που υπάρχουν αυτή την στιγμή είπε: «Τα τελευταια χρόνια έχουμε δει δημοκρατίες που αντιμετωπίζουν προκλήσεις. Η πρώτη εμπλέκει το παραδοξο μιας σύγχρονης παγκόσμιας οικονομίας. Οι δυνάμεις της τεχνολογίας που δημιούργησαν πλούτο εμφάνισαν και ελαττώματα. Οι άνθρωποι βγήκαν από την φτώχεια και έχουμε μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. Ο κόσμος τώρα είναι πιο εύρωστος και υγιής από ποτέ. Η ανισότητα αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις και με αυτή μπορεί να οδηγηθούμε στην ύφεση».
Αναφέρθηκε στην τεράστια πηγή πληροφόρησης που υπάρχει αυτή την στιγμή και πως οι αδικίες μαθαίνοντια αμέσς: ««Υπάρχουν χαμηλά ηερομίσθια και τις απολύσεις. Για τα σωματεία που δεν μπορούν να διαπραγματευθούν. Επιπλέον υπάρχουν οικογένειες που εργάζονται ακομα και τα παιδια. Αυτό που είδαμε είναι οτι η παγκοσμιοποιημένη άποψη ενισχύει τις ανισότητες. Οι παγκόσμιες ελιτ ζουν σε διαφορετικό κοσμο, δεν πληρωνουν φόρους και χειραγωγουν τους ανθρωπους. Αυτοί συλλεγουν μεγαλο πλούτο ενω η μεσαια ταξη παλευει καθημερινά. αυτη η ανισότητα αποτελει μια απο τις μεγαλύτερες προκλήσεις. Τωρα, όμως κατι τετοιο δεν μπορεί να είναι ανεκτο. Ακόμα και το πιο φτωχο παιδί μπορεί να έχει μια αίσθηση για το πως ζουν οι άλλοι. Η ανισότητα είναι ένα από τα κύρια πεδία ενασχόλησης της πολιτικής μας. Θέλουμε οι άνθρωποι να ανταμοίβονται για τα επιτεύγματά τους. Σε προηγμένες οικονομίες υπάρχουν εποχές όπου ακούγονται φωνες κατα της τεχνολογίας. Κάποιοι θέλουν να επαναφέρουν τις θέσεις εργασίας που έχουν χαθεί. Καποιοι αισθάνονται ότι χάνουν τον έλεγχο του μέλλοντός τους. Το είδαμε και με το Brexit. Όμως έχοντας κατα νου την τεχνολογία δεν είναι δυνατόν να αποκοπούμε ο ένας από τον αλλο. Δεν μπορουμε να κοιταζουμε προς τα πισω. Να κινούμαστε σε συγκρούσεις μεταξύ χωρών. Το τρέχον μονοπάτι της παγκοσμιποποίησης απαιτεί κάποιες διορθώσεις. Ο αρνητικός αντίκτυπος και οι συνέπειες θα αφορουν ολοένα και λιγότερους. Γνωρίζουμε το μονοπάτι χωρίς αποκλεισμούς. Πρέπει όμως να έχουμε την θέληση να το πράξουμε».
Ο απολογισμός της θητείας του
Κάνοντας τον απολογισμό της θητείας του δήλωσε: «Ανέλαβα τα καθήκοντα μου σε μια πολύ δύσκολη εποχή. Ολοι κάναμε ότι καλύτερο μπορούσαμε. Ζητήσαμε από τους πιο πλούσιους να πληρώσουν περισσότερους φόρους. Δεν θέλαμε κάτι τέτοιο να πλήξει την Wall Street. Ειχαμε πέρυσι την μεγαλύτερη αύξηση μισθών. Μειώσαμε το χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Η υγεία είναι ένα δικαίωμα για όλους. Διπλασιάσαμε την δική μας παραγωγή φιλική προς το περιβάλλον. Τα λέω όλα αυτα όχι γιατί επιλύσαμε όλα τα προβλήματα. Η δική μας ργασία κρίνεται ατελής. Υπάρχουν άνθρωποι στις ΗΠΑ που ανησυχούν για το μέλλον τους που δεν έχουν καλές απολαβές. Όμως οι πολιτικές που σας περιέγραψα δείχνουν το μονοπάτι. Όταν οι άνθρωποι είναι αισιόδοξοι για το μέλλον δεν θα στραφουν σε σκοτεινες δυνάμεις».
Ελλάδα και μεταρρυθμίσεις
Στην συνέχεια έκανε λόγο και για την Ελλάδα και για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που έγινε και που πρέπει να γίνουν αλλά αναφέρθηκε και στο ελληνικό χρέος : «Είμαι βέβαιος πως παρά τις δυσκολίες η Ελλάδα θα δει καλύτερες ημέρες. Εδω στην Ελλάδα ξέρω ότι είναι δύσκολα. Αν είμαστε τίμιοι μπορουμε να πούμε ότι υπήρχε ένα μείγμα εξωτερικών και εσωτερικών δυνάμεων. Υπήρχε πρόβλημα με το χρέος, με τις θέσεις εργασίας. Ο κόσμος δεν κατανοεί τον πόνο που προκαλούν οι μεταρρυθμίσεις και τις θυσίες που κάνατε εσείς οι έλληνες. Εγω το κατανοώ. Ενα μερος της επίσκεψής μου είναι να καταδείξω τα βήματα που εγιναν. Θα ήθελα να συγχαρώ τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα για τις μεταρρυθμίσεις που έκανε η κυβέρνησή του. Θα συνεχίσετε να έχετε την υποστηριξη των ΗΠΑ και θα συνεχίσω να λεω στους πιστωτές ότι πρέπει να ληφθουν μέτρα για να βοηθηθεί η οικονομία. Το χρεος είναι το κλειδί για να ανακάμψε η Ελλάδα. Ολοι πρέπει να ξέρουν ότι υπάρχει μέλλον. Δεν πρέπει να μεταναστεύετε αλλου. Οι νέοι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει ένα μέλλον. Να μείνετε εδώ και να ευημερήσετε. Σε όλη σας την ιστορία πολεμήσατε κατά των πιθανοτήτων. Η οικονομία είναι βασικό συστατικό της δημοκρατίας».
Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης
«Στον κόσμο μας βλέπουμε αυτό το μείγμα δυνάμεων που είναι δύναμη αλλά και αντικείμενο συγκρουσεων. Η ανταλλαγή πληροφοριών μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τον τρόπο ζωής μας. Τώρα όλοι γνωρίζουν τα πάντα για το πως ζουν οι αλλοι και αισθάνονται απειλουμενοι αν καποιοι δεν ακολουθουν την πεπατημένη. Είμαστε σε μια πραγματικότητα που οι πολιτισμοι συγκρουονται και καποιοι θα βρουν καταφυγιο στον εθνικισμο. Σε χώρες που εχουν μπει τα σύνορα από την αποικιοκρατία υπάρχει καχυποψία και κάποιες ελιτ εχουν απομακρυνθεί από την καθημερινότητα των πολιτων. Ανθρωποι αισθάνονται αποκομμένοι από τις κυβερνησεις τους. Εμείς οφείλουμε να έχουμε πιο ανοικτή, πιο αποτελεσματική διακυβέρνηση. Πρέπει να υπάρχουν ευήκοα ώτα. Εδω στην Ευρωπη η πρόοδος που έχει συντελεστεί είναι σημαντική. Η ΕΕ είναι από τα πιο σημαντικά επιτευγματα στην ανθρώπινη ιστορία. Ο κόσμος χρειάζεται μια ευημερούσα Ευρώπη. Αλλά πως μπορουμε να διαπιστώσουμε ότι ακούγεται η φωνη όλων; Πως μπορουν να είναι σίγουροι ότι οι αποφασεις που λαμβάνονται εχουν αντίκτυπο στην ζωη τους; Ως πρόεδρος των ΗΠΑ έλαβα πρωτοβουλιες για λογοδοσία και διαφάνεια. Λάβαμε μέτρα κατά της διαφθοράς. οι κυβερνήσεις συνεργάζονται και εμείς αρχίσαμε το έργο της κοινωνίας των πολιτών».
Οι νέοι θα φέρουν τις αλλαγές
«Πολλές φορές άνθρωποι είναι πιο κυνικοι γιατί πιστεύουν ότι οι κυβερνήσεις δεν νοιάζονται γι’ αυτούς. Οι αλλαγές θα αρχίσουν με την φωνή των νέων. Πιστευω ότι ο κόσμος μας διέρχεται μια περίοδο αλλαγής. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον. Τα δικαιώματα του πολίτη στις ΗΠΑ δεν ακολούθησαν μια ευθεία γραμμή. Η πρόοδος δεν είναι κατι που το εγγυάται κανείς. Κερδίζεται από κάθε γενιά. 25 αιώνες μετα την διδαχή από την Αθήνα η πίστη μου και η δική μου ματια. Η βεβαιότητα μου στα δημοκρατικα ιδεώδη αποτελούν αταλάντευτες αξίες. Φυσικά η δικαιοσύνη είναι το κλειδί».
Το φιλότιμο μου δίνει ελπίδα
«Εδώ λοιπόν άκουσα πολλές φορές για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Γυναίκες και άνδρες όπως αυτοί που φτάνουν στην Ελλάδα μου δίνουν ελπίδα. Ζουμε και ονειρευόμαστε κάτω από τον ίδιο ήλιο. Μίλησε για φιλότιμο (παλι ελληνικα). Φιλότιμο. Το βλέπω κάθε μέρα και μου δίνει ελπίδα. Στο τέλος τα πάντα έχουν να κάνουν μ’ εμας».