Ο πραγματικός σκοπός του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται από το περιεχόμενο του διαβήματος που παρέδωσαν στον Αρειο Πάγο η κ. Γεροβασίλη και ο κ. Λάππας. Τι ζήτησαν εκεί; Να κηρύξει παράνομο ο Αρειος Πάγος το αίτημα της προανακριτικής για βίαιη προσαγωγή των δύο προστατευόμενων μαρτύρων στην προανακριτική. Και όταν ο Αρειος Πάγος διευκρίνισε ότι το αίτημα αυτό δεν είναι παράνομο, τότε μάθαμε ότι ο «Μάξιμος Σαράφης» -που αναζητούνταν- δεν κρύβεται αλλά τηλεφώνησε στην Αστυνομία και ζήτησε να εξεταστεί από την προανακριτική αλλά με κουκούλα και ηλεκτρονικά μέσα που θα προστατεύσουν την ταυτότητά του.
Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ άρχισε να πανηγυρίζει επειδή ο Αρειος Πάγος έδωσε το «πράσινο» φως οι προστατευόμενοι μάρτυρες να καταθέσουν όπως επιθυμούν, προσπαθώντας να πείσουν την κοινή γνώμη ότι αυτή ήταν η αρχική τους θέση, αλλά όχι η θέση της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής. Τα δύσκολα όμως τώρα αρχίζουν για τον ΣΥΡΙΖΑ. Διότι αναμένεται οι προστατευόμενοι μάρτυρες να καταθέσουν και ενδεχομένως να έρθουν και σε αντιπαράσταση με άλλους μάρτυρες, αλλά και τα άλλα αιτήματα της πλειοψηφίας, δηλαδή να έρθουν τα έγγραφα του FBI στην προανακριτική, θα ικανοποιηθούν. Είτε επειδή θα το πει ο Αρειος Πάγος τη Δευτέρα, είτε επειδή η κ. Τουλουπάκη θα στείλει τελικά τα έγγραφα του FBI στην προανακριτική, πριν αποφανθεί ο Αρειος Πάγος επί του αιτήματος της προανακριτικής, η οποία πλέον παίρνει τον δρόμο της.
Η προπαγάνδα και τα επικοινωνιακά παιχνίδια του ΣΥΡΙΖΑ πέτυχαν τον σκοπό τους, αλλά ως έναν βαθμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε χρόνο, αλλά τώρα οι εργασίες της προανακριτικής θα προχωρήσουν. Γεγονότα και πρόσωπα για το παραθεσμικό κύκλωμα που λειτούργησε στη δικαιοσύνη και αναδείχθηκε με αφορμή την υπόθεση NOVARTIS και τη δίωξη 10 πολιτικών προσώπων, θα αποκαλυφθούν. Και η διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλου, σύμφωνα με την εντολή της Βουλής, θα προχωρήσει και αυτή. Σε μία περίοδο που αυξάνονται τα εντός ΣΥΡΙΖΑ στελέχη που προτείνουν στον κ. Τσίπρα να αρχίσει να παίρνει αποστάσεις από τον κ. Παπαγγελόπουλο. Κάτι που έχει καταλάβει μάλλον ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης και στις τελευταίες του δημόσιες εμφανίσεις, πέραν των καταγγελιών του κατά πάντων (του Α. Σαμαρά, του Ευ. Βενιζέλου, της κυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, των τεσσάρων δικαστικών που έχουν καταθέσει εναντίον του κ.ά.) φροντίζει να θυμίσει ότι ο κ. Τσίπρας τον στηρίζει επειδή στηρίζει τη νομιμότητα. Που, σε ελεύθερη μετάφραση, σημαίνει ότι για τον κ. Παπαγγελόπουλο αν ο κ. Τσίπρας σταματήσει να τον στηρίζει, τότε σημαίνει ότι θα έχει σταματήσει να στηρίζει τη νομιμότητα. Ο,τι και αν σημαίνει αυτό, τη στιγμή που άποψη στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι αν ο κ. Παπαγγελόπουλος αισθανθεί ότι δεν στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα, τότε μπορεί να γίνει περισσότερο απρόβλεπτος από ό,τι είναι.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ
Στο κενό το ευκαιριακό φλερτ Τσίπρα προς τη Γεννηματά
Δυσκολεύει κατά πολύ η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να προσεγγίσει το Κίνημα Αλλαγής αφενός για να ξεφύγει από την πολιτική απομόνωση και αφετέρου για να δείξει ότι δύναται να βάλει βάσεις μελλοντικής συνεργασίας στην κυβέρνηση για να αποφύγει τις διπλές εθνικές εκλογές.
Παράλληλα με το σχέδιό του να κατακτήσει ηγεμονική θέση στον χώρο της ελληνικής Κεντροαριστεράς -αγνοώντας και τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματός του- ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να εκμεταλλευθεί το γεγονός ότι υπάρχουν στελέχη στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής που επιθυμούν την προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια στιγμή ωστόσο γνωρίζει, τόσο ο ίδιος όσο και οι επιτελείς του, ότι ταυτόχρονα εντός του Κινήματος Αλλαγής υπάρχουν στελέχη που δεν θέλουν ούτε να ακούσουν για ενδεχόμενο συμπόρευσης των δύο κομμάτων, όπως και εντός του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν πολλοί που δεν μπορούν να δεχθούν ούτε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που ο κ. Τσίπρας βάζει στο παιχνίδι ούτε την πολιτική ώσμωση με τη Χαριλάου Τρικούπη.
Ισχυρή και δημόσια αντίδραση ενάντια σε αυτό το ευκαιριακό «φλερτ» καταγράφεται και από την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά. Η απάντηση που μας δίνει στη συνέντευξη που παραχωρεί στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής είναι ενδεικτική και των πολιτικών της προθέσεων και της διάθεσής της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην ηγετική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ωστόσο, έχουν αποφασίσει να το παίξουν το παιχνίδι της προσέγγισης με το Κίνημα Αλλαγής, παρά τις δυσκολίες.
Ο Αλέξης Τσίπρας, στη συζήτηση για τον κατώτατο μισθό στη Βουλή, έκανε και πάλι άνοιγμα προς τη Φώφη Γεννηματά και παρά το ότι εισέπραξε και πάλι αρνητική στάση, αναμένεται να επανέλθει με το θέμα της πρότασης νόμου για την προστασία α’ κατοικίας, με αφορμή το γεγονός ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει πρόταση για συγκρότηση διακομματικής επιτροπής.
Στον ΣΥΡΙΖΑ υπολογίζουν ότι το πιθανότερο είναι η Ν.Δ. να αρνηθεί τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για την προστασία της α’ κατοικίας και αυτό ετοιμάζονται να εκμεταλλευτούν στην Κουμουνδούρου. «Η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής εμπίπτει στη διατυπωμένη από καιρό θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι αναγκαία η διαμόρφωση ενός μετώπου κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Ο δρόμος της διαβούλευσης και της συζήτησης είναι ανοιχτός. Η κοινή στάση όσο το δυνατόν περισσότερων δυνάμεων είναι αυτονόητη αξίωση της κοινωνίας», δήλωσε, όχι τυχαία, ο τομεάρχης Οικονομίας και στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα, Νίκος Παππάς.
«Εμείς καταθέτουμε στη Βουλή την πρότασή μας και όποιος θέλει τη δημιουργία μετώπου, ας στοιχηθεί πίσω της. Τέρμα στις διμερείς επαφές και συνεννοήσεις» απάντησε η Χαριλάου Τρικούπη, μέσω της απορριπτικής απάντησης σε αντίστοιχη πρόταση από το ΜέΡΑ 25.
Η πρόταση της κ. Γεννηματά, ωστόσο, όπως έχει πει ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, θα μετατραπεί με το άρθρο 137 του Κανονισμού της Βουλής σε επερώτηση, η οποία θα αποτελέσει ουσιαστικά συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, καθώς θα την υπερασπιστεί εισαγωγικά στη Βουλή η ίδια η Φώφη Γεννηματά, θα συμμετάσχει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συνεπώς, δεν θα μπορεί να απουσιάζει πλέον ο πρωθυπουργός.
Από την έντυπη έκδοση