Eνα βήμα πίσω για την κυβέρνηση, έστω και με μικρή παράταση χρόνου, με στόχο να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να οικοδομήσει εκ νέου εμπιστοσύνη μεταξύ των τοπικών αρχών και του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
«Μία βδομάδα προθεσμία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να υποδείξει άλλους χώρους για τις κλειστές δομές στα νησιά. Ολα έτοιμα για την υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου, ώστε να κλείσουν οι άναρχες ανοιχτές δομές και να επιταχυνθεί η πολιτική ασύλου και επιστροφών», ανέφερε ο κ. Μηταράκης. Κατά τη διάρκεια της πρωινής συνέντευξής του στην τηλεόραση της ΕΡΤ, μετά και την έντονη πίεση του περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, που επαναλάμβανε το νέο αίτημα των δημάρχων για άρση της επίταξης, ο υπουργός, παρά τις αρχικές τους ενστάσεις, είπε: «Τις παγώνω μέχρι να συζητήσουμε. Μορατόριουμ μέχρι την Παρασκευή, να κάτσουμε να το συζητήσουμε, αλλά θέλω οι δήμοι και η περιφέρεια να μας προτείνουν ρεαλιστικές τοποθεσίες και ρεαλιστικές λύσεις», με τον περιφερειάρχη να ανταπαντά στον υπουργό ότι «θεωρούμε πως έκανε ένα θετικό βήμα η κυβέρνηση που ήρε για κάποιο διάστημα τα μονομερή μέτρα που είχε λάβει και είμαι βέβαιος ότι θα καταλήξουμε σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα». Παρόμοια αντίδραση και από τους δημάρχους και τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο.
Η αιφνιδιαστική κίνηση του κ. Μηταράκη προκάλεσε την αρχική δυσαρέσκεια του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς παρουσιάστηκε μια διαστρεβλωμένη εντύπωση για πάγωμα των εργασιών. Ωστόσο ο κ. Μηταράκης συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις, δηλαδή ότι ο διάλογος θα παραταθεί μέχρι την Παρασκευή, με τον υπουργό να συνεχίζει το έργο του. Σε δεύτερη χθεσινή συνέντευξή του σημείωσε ότι «για λόγους δημοσίου συμφέροντος είναι απαραίτητο να προχωρήσει το σχέδιο των κλειστών ελεγχόμενων δομών στα νησιά. Είμαστε έτοιμοι για την υλοποίησή του. Εδωσα μια εβδομάδα προθεσμία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να υποδείξει άλλους χώρους, κατάλληλους και διαθέσιμους, για την κατασκευή αυτών των χώρων στα νησιά».
Ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι «τα ανοιχτά κέντρα θα κλείσουν» και προσέθεσε πως «το κρίσιμο είναι να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό τα κλειστά κέντρα».
Σε ερώτηση που του έγινε για το προσφυγικό προφίλ όσων έρχονται, ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι «σύμφωνα με την εικόνα που έχει από την εξέταση ασύλου στο δεύτερο βαθμό εξέτασης ασύλου, είναι γύρω στο 10% αυτοί που έχουν προσφυγικό προφίλ. Σε πρωτοβάθμιο επίπεδο είναι ισομοιρασμένοι».
Καμπάνια στο Αφγανιστάν
Την ίδια ώρα, ένα νέο «διαφορετικό» μέτρο μείωσης των ροών φαίνεται πως εξετάζει η κυβέρνηση μελετώντας τα στοιχεία των αφίξεων.
Με δεδομένο ότι τα στοιχεία καταγράφουν τις περισσότερες αφίξεις από το Αφγανιστάν, η κυβέρνηση μέσω της διπλωματικής οδού επεξεργάζεται τον τρόπο για προβολή καμπάνιας στο Αφγανιστάν με σκοπό να αποτρέψει τους Αφγανούς να έρθουν στην Ελλάδα.
ΣΥΡΙΖΑ: Παράταση μίας ώρας στις εκλογές - Στις 20:00 κλείνουν οι κάλπες
Βασικό μήνυμα στην καμπάνια θα είναι ότι στην Ελλάδα υπάρχουν κλειστά κέντρα και ότι εφαρμόζεται ο νόμος για τις επαναπροωθήσεις.
Για αδυναμία της να υλοποιήσει την ίδια της την πολιτική, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης. «Με περισσή βιασύνη η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανακοίνωσε εν μία νυκτί την επίταξη εκτάσεων στα νησιά, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ενώ το Κοινοβούλιο λειτουργεί κανονικά και χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες.
Μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα και ενώ βλέπουν ότι τα σχέδιά τους δεν μπορούν να εφαρμοστούν, παγώνουν την ΠΝΠ προφασιζόμενοι το διάλογο με τους νησιώτες, τους ίδιους που έχουν εδώ και 7 μήνες αγνοήσει και αφήσει στη μοίρα τους. Το μπάχαλο συνεχίζεται», τόνισε, επίσης, ο κ. Χαρίτσης.
«Ανάγκη για άμεση μετεγκατάσταση στην ενδοχώρα»
Με την ελληνική αντιπροσωπεία της Διεθνούς Αμνηστίας, συναντήθηκε χθες ο Νότης Μηταράκης. Ο Γαβριηλ Σακελλαρίδης, μετά το τέλος της συνάντησης, ανέφερε ότι ζήτησαν ενημέρωση τόσο για τα κλειστά όσο και τα ελεγχόμενα κέντρα και τον τρόπο λειτουργίας τους. «Ενημερώσαμε τον υπουργό για τις θέσεις με τις άθλιες και απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στα ΚΥΤ στα νησιά και γενικά στα νησιά. Από τη δική μας πλευρά το θέσαμε επιτακτικά το ζήτημα της ανάγκης που υπάρχει για μετεγκατάσταση των ανθρώπων αυτών στην ενδοχώρα άμεσα, γιατί πλέον οι κίνδυνοι είναι πολύ σοβαροί. Από την έρευνα που έχουμε κάνει όλο αυτό τον καιρό στα νησιά του Αιγαίου έχουν ενισχυθεί οι ανησυχίες που είχαμε από την ψήφιση του προηγούμενου νόμου στο τέλος του Οκτώβρη σχετικά με το πόσο οι διαδικασίες αυτές είναι συμβατές με τα διεθνή πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και κατά πόσο παραβιάζεται το θεμελιώδες δικαίωμα στο άσυλο», ανέφερε.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, τα κλειστά κέντρα αποτελούν σημαντική παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Η κατάσταση που διαδραματίζεται στην Ελλάδα δεν μπορεί να επιληφθεί χωρίς ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Εμείς ως διεθνής οργάνωση θέτουμε σε όλα τα διεθνή fora επιτακτικά την ανάγκη αναθεώρησης της Συνθήκης του Δουβλίνου με έναν τρόπο έτσι ώστε να επιμερίζονται ισομερώς και υποχρεωτικά οι ευθύνες μεταξύ των χωρών -μελών της Ε.Ε. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μεταφέρουμε το πρόβλημα αποκλειστικά και μόνο στις άλλες χώρες. Την ίδια στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση έχει ευθύνη να μπορέσει να διαμορφώσει τις κατάλληλες συνθήκες στα νησιά και την ενδοχώρα», κατέληξε.
Από την έντυπη έκδοση