Μετά την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, την οποία χαρακτηρίζει χρήσιμη όπως όλων των ξένων ηγετών που επισκέπτονται την Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης θα συνεχίσει τις περιοδείες του σε όλη τη χώρα για να παρουσιάσει τις προτάσεις της Ν.Δ. και τη Συμφωνία Αλήθειας με βάση το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης: Μείωση φορολογίας, μείωση δαπανών και προσέλκυση επενδύσεων.
Ενα ακόμη στοιχείο της στρατηγικής του, που εγκαινίασε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κρήτη, είναι να απευθύνεται στους πολίτες που είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ και είναι απογοητευμένοι θέλοντας να σπάσει το τείχος που υπάρχει ανάμεσα σε αυτούς και τη Ν.Δ. «Βλέπω καινούργια πρόσωπα στις συγκεντρώσεις. Εχω ήδη κάνει πολλές ρήξεις στη Ν.Δ. Αλλά, ας δούμε τη ρήξη μέσα από τη διαφύλαξη της ενότητας της παράταξης με την ταυτόχρονη αλλαγή της και τον εκσυγχρονισμό της» δήλωσε χθες ο κ. Μητσοτάκης σε μια άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχε στο webtv του iefimerida με τον φιλόσοφο Στέλιο Ράμφο.
«Δεν επιδιώκω τη σύγκρουση. Αν είναι απαραίτητη θα την κάνω. Κατήργησα την ΟΝΝΕΔ σε μια μέρα. Δεν πιστεύω όμως στη ρήξη για τη ρήξη», ανέφερε επίσης ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως στην κυβέρνησή του θα υπάρχουν οι πιο άξιοι, αλλά και πολλά στελέχη που θα είναι έξω από την πολιτική. Οπως διευκρίνισε, ο ίδιος θέλει να κρατήσει η Ν.Δ. την ιστορία και τις ρίζες της και να την προσαρμόσει στη νέα πραγματικότητα.
«Εγώ προέρχομαι από πολιτική οικογένεια, αλλά η υποψηφιότητά μου για την προεδρία της Ν.Δ. είχε αντισυστημικά χαρακτηριστικά» τόνισε, προσθέτοντας πως πρέπει να ανακαλύψουμε την ελπίδα της αλήθειας. Ταυτόχρονα σημείωσε πως ο κύκλος της μεταπολίτευσης κλείνει οριστικά, με τη σημερινή κυβέρνηση να αποτελεί το τελευταίο κομμάτι του μεταπολιτευτικού λαϊκισμού.
Όλγα Κεφαλογιάννη: Δεν έχω την πολυτέλεια για τα παιδιά μου να χάσω τον έλεγχο ούτε στιγμή
«Σκοπός δεν είναι να αποδώσουμε ευθύνες ή να τιμωρήσουμε κανέναν. Σκοπός είναι να δούμε την πραγματική μας διαδρομή. Για να κλείσει το κεφάλαιο της μεταπολίτευσης πρέπει να κρατήσουμε τα θετικά, να μάθουμε από τα λάθη μας και να προχωρήσουμε μπροστά. Αυτό έχει και ένα στοιχείο κάθαρσης και για τη Ν.Δ. αυτό πρέπει να γίνει» δήλωσε.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη τα νέα παιδιά να αυτονομηθούν από την οικογένειά τους και να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Μάλιστα, υποστήριξε πως θα πρέπει να υπάρξει υποχρεωτική θητεία στα 18 ενώ τάχθηκε κατά της λογικής του αιώνιου φοιτητή. Επίσης ξεκαθάρισε πως δεν είναι υπέρ του διαχωρισμού Κράτους-Εκκλησίας με τη συνταγματική διάσταση. Είπε όμως πως η Πολιτεία έχει περιθώρια να επαναπροσδιορίσει τη σχέση της με την Εκκλησία και η Εκκλησία να αγκαλιάσει με θάρρος τις πιο εκσυγχρονιστικές φωνές που υπάρχουν μέσα στους κόλπους της.
Σχετικά με τα θέματα της παιδείας, υπογράμμισε πως θα είναι η πρώτη προτεραιότητά του, χαρακτηρίζοντας το υπουργείο Παιδείας ως τον μεγάλο «πατερούλη» του σχολείου και τόνισε πως χρειάζεται μεγαλύτερη ελευθερία στα σχολεία, στα πανεπιστήμια καθώς και αξιολόγηση του αποτελέσματος. «Παιδεία χωρίς αξιολόγηση δεν νοείται» είπε.
Αναφερόμενος στις αμερικανικές εκλογές εκτίμησε πως θα δούμε έναν διαφορετικό Τραμπ, ως πρόεδρο των ΗΠΑ, από αυτόν που είδαμε ως υποψήφιο, επισημαίνοντας πως δεν πιστεύει πως θα υπάρχουν προβλήματα, καθώς στην Αμερική υπάρχουν θεσμοί με ιδιαίτερο βάθος. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε πως στην Αμερική εκδηλώθηκε η αντισυστημική ψήφος. Οπως όμως είπε, το αμερικανικό σύστημα παρέχει τους απαραίτητους ελέγχους στην εκτελεστική εξουσία ώστε να μην επιτρέπει να διαμορφωθεί πολιτική εις βάρος των συμφερόντων της χώρας.
ΓΙΩΡΓΟΣ Δ. ΕΥΘΥΜΙΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου