Από το βήμα της χθεσινής εκδήλωσης για τα 100 χρόνια του Λιμενικού Σώματος, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι εδώ και επτά μήνες η πολιτική της κυβέρνησης έχει αλλάξει και επανέλαβε τους βασικούς άξονες της κυβερνητικής πολιτικής, διαμηνύοντας ότι «το Κράτος Δικαίου και ο ανθρωπισμός συμβαδίζουν με την εθνική μας ασφάλεια!».
«Με αυτήν δεν θα παίξει κανείς», ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι τα σύνορα τώρα φυλάσσονται, διαβεβαίωσε ότι τα νησιά θα αποσυμφορηθούν, σε πρώτη φάση από εκείνους στους οποίους έχει ήδη χορηγηθεί καθεστώς προστασίας, και τόνισε ότι άσυλο θα έχουν μόνο όσοι το δικαιούνται «και οι παράνομοι θα γυρίζουν γρήγορα στις χώρες προέλευσης».
Το πλαίσιο του συνολικού κυβερνητικού σχεδίου περιλαμβάνει και την αναβάθμιση της φύλαξης των συνόρων, μεταξύ άλλων με τα δέκα πλωτά σκάφη που χορηγούνται από την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών μέχρι τις αρχές Απριλίου, τη λειτουργία του ολοκληρωμένου συστήματος θαλάσσιας επιτήρησης και την ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος.
Αμεσα αποτελέσματα
Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι τα πρώτα αποτελέσματα όλων αυτών των πολιτικών γίνονται ήδη ορατά, καθώς με την εφαρμογή του νέου νόμου για το άσυλο έχουν αρχίσει οι επιστροφές, με συνέπεια, ενώ σε ολόκληρο το 2019 έγιναν 391, μόνο τον Ιανουάριο του 2020 έχουν γίνει 85 επιστροφές σε επτά αποστολές και στόχος είναι να φτάσουν, εντός τριμήνου, στις 200 την εβδομάδα.
Το Μέγαρο Μαξίμου δηλώνει αποφασισμένο να βάλει τάξη και στο ζήτημα των ΜΚΟ και θεωρεί ότι μετά και την ψήφιση της τροπολογίας δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να επιτευχθεί ο στόχος να υπάρξει έλεγχος στη δράση εκατοντάδων Οργανώσεων που λειτουργούν στη χώρα μας «ώστε να υπάρχει διαφάνεια και λογοδοσία».
«Θα μπει τάξη στις δραστηριότητες των ΜΚΟ ώστε να ξεχωρίσουν αυτές, οι πολλές, που πράγματι επιτελούν το σκοπό τους, από εκείνες, τις λίγες, που φαίνεται να εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα», υπογράμμισε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ως προς το ζήτημα αυτό, λέγοντας:
«Οι πιο πολλές ΜΚΟ είναι αρωγοί στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Ομως ξέρουμε ότι υπάρχουν και κάποιες που δεν ανταποκρίνονται στο ρόλο τον οποίο επικαλούνται, και αυτό δεν θα το ανεχτούμε άλλο!».
Πιστοποίηση
Αντώνης Σαμαράς: Το παρασκήνιο πίσω από τη διαγραφή του και τα επόμενα βήματα
Στο Μητρώο Μελών ΜΚΟ προβλέπεται για πρώτη φορά ως προϋπόθεση εγγραφής των ελληνικών και ξένων ΜΚΟ στο Μητρώο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου η ανάγκη καταχώρισης και πιστοποίησης και των φυσικών προσώπων που δραστηριοποιούνται σε αυτές με ονοματεπώνυμο.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο έλεγχος από την Πολιτεία σε ατομικό επίπεδο θα είναι πιο ενδελεχής και κανένα πρόσωπο δεν θα μπορεί να δραστηριοποιείται σε δομές, ή στις ακτές, χωρίς να διαθέτει σχετική πιστοποίηση / ταυτότητα από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης τόνισε χθες ότι οι συγκεκριμένοι οργανισμοί θα έχουν «ονοματεπώνυμο». «Ολοι θα συμπεριληφθούν σε ένα ενιαίο μητρώο με γνωστούς τους στόχους, τα μέλη, την προέλευση και τους κανονισμούς λειτουργίας τους. Και θα ελέγχονται από το κράτος», πρόσθεσε.
Σημειώνεται ότι οι προηγούμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες (2016, 2018) που αφορούσαν τη σύσταση Εθνικού Μητρώου Ελληνικών και Ξένων ΜΚΟ που δραστηριοποιούνταν σε δράσεις κοινωνικού και ανθρωπιστικού χαρακτήρα και τη λειτουργία τους, δεν προέβλεπαν κανόνες διαπίστευσης / πιστοποίησης για τα φυσικά πρόσωπα.
Πολιτική Προστασία
Στο μεταξύ, με ανάρτησή του στο Twitter, ο πρωθυπουργός εξέφρασε ικανοποίηση για την υλοποίηση μίας ακόμη προεκλογικής δέσμευσης με την ψήφιση του νομοσχεδίου για την Πολιτική Προστασία. «Είχα δεσμευτεί προεκλογικά πως θα αναδιαρθρώσουμε άμεσα την Πολιτική Προστασία. Το είπαμε και το κάναμε: Διασφαλίζουμε τον συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων, βάζουμε τέλος στην αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων και δημιουργούμε μια κάθετη δομή για τη διαχείριση έκτακτων αναγκών», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «βάζουμε οριστικά τέλος σε παθογένειες δεκαετιών και στην αλληλομετάθεση ευθυνών».
Από την έντυπη έκδοση