Ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι για την εφαρμογή αυτών των μέτρων θα πρέπει να έχει διευκρινιστεί και οριστικοποιηθεί ο απαιτούμενος, επιπλέον δημοσιονομικός χώρος. Σημείωσε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει με την ολοκλήρωση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Πολιτικής 2021-2024, που θα ολοκληρωθεί και θα ψηφιστεί μέχρι τα τέλη Απριλίου ή τις αρχές Μαΐου.
Τόνισε, μάλιστα, ότι αν υπάρξει σύντομα θετική απόφαση για την αλλαγή χρήσης των κερδών από τα ομόλογα που θα εισρέουν στην Ελλάδα μέχρι και το 2022 τα πράγματα θα είναι ακόμη πιο εύκολα. Τούτο διότι παρότι τα χρήματα αυτά (1,2 δισ. ευρώ το χρόνο, σε δύο 6μηνιες δόσεις των 600 εκατ. ευρώ) δεν συνυπολογίζονται στα έσοδα, αν διατεθούν για επενδύσεις θα αυξήσουν το ΑΕΠ και θα δημιουργήσουν πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο.
Ακίνητα
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Σκυλακάκης εκτίμησε ότι οι αναπροσαρμογές που θα γίνουν στις αντικειμενικές αξίες με στόχο να προσεγγίσουν τις εμπορικές δεν θα ακυρώσουν τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% που ετοιμάζεται να γίνει φέτος, ειδικά για τις λαϊκές περιοχές. Σχετικά με τα περιθώρια για περαιτέρω μείωση του φόρου, ανέφερε ότι θα πρέπει πρώτα θα διασφαλισθεί η μείωση κατά 8% για τη μεγάλη πλειονότητα των ιδιοκτησιών και η τακτοποίηση τυχόν στρεβλώσεων. Μετά θα αποτιμηθεί αν υπάρχουν επιπλέον περιθώρια.
Σχετικά με την εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2020 στο σκέλος των δαπανών που είναι ο ίδιος υπεύθυνος, τόνισε ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός για μεγάλες μειώσεις σε κάποια κατηγορία (είπε, μάλιστα, ότι και λειτουργικές δαπάνες που έφταναν τα 9 δισ. ευρώ έχουν περιοριστεί δραστικά), αλλά όπως είπε υπάρχουν περιθώρια μικρών παρεμβάσεων σε πολλές περιοχές δαπανών.
«Κόκκινα» δάνεια
Στο μεταξύ, ενώ το οικονομικών επιτελείο κάνει τους δικούς του σχεδιασμούς για το 2020 και αναμένει μέσα στο μήνα την έκθεση της Ε.Ε. για την πέμπτη αξιολόγηση, μέσα στην εβδομάδα θα βρεθούν στην Αθήνα εκπρόσωποι της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σήμερα το πρωί, σε εκδήλωση που διοργανώνουν το ΙΟΒΕ και το Ιδρυμα Αντενάουερ, θα βρεθεί στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ και πρώην υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς Ντε Γκίντος. Η εκδήλωση θα αφορά τις οικονομικές προοπτικές της Ε.Ε. και της Ελλάδας. Θα ακουστεί η θέση της ΕΚΤ για την πορεία της χώρας μετά την ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου και κυρίως για το βασικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, το πολύ υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Τούτο με δεδομένο ότι η ΕΚΤ περιμένει την εφαρμογή του σχεδίου Ηρακλής πριν προχωρήσει στο stress test για όλες τις τράπεζες της ευρωζώνης μέσα στο 2020.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα ακούσουμε και την άποψη της Κεντρικής Τράπεζας του Ευρώ και για τα υπόλοιπα εργαλεία που θεσπίστηκαν για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων αλλά δεν απέδωσαν όσο αναμενόταν. Πλειστηριασμοί, εξωδικαστικός μηχανισμός για τις επιχειρήσεις αλλά και το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας έχουν υπάρξει αντικείμενα κριτικής από την ΕΚΤ σε ό,τι αφορά τη λειτουργία και την απόδοσή τους.
Τα στοιχήματα
Την Πέμπτη θα βρεθεί στην Αθήνα και ο διάδοχος του κ. Μοσκοβισί, επίτροπος αρμόδιος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος έρχεται για να συζητήσει τα επόμενα βήματα οικονομικής πολιτικής που σχεδιάζει η Ελλάδα.
Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να εξηγήσει τα επιχειρήματα που πήραν μαζί τους οι θεσμοί μετά την 5η αξιολόγηση σχετικά με τις προτάσεις που κάνει η Αθήνα για τους δημοσιονομικούς στόχους των επόμενων ετών:
* Τη χρήση των 4,2 δσ. ευρώ που θα πάρει από τα κέρδη των ομολόγων για επενδύσεις.
* Τη μεταφορά υπερπλεονασμάτων από χρόνο σε χρόνο με στόχο η υπεραπόδοση των προϋπολογισμών να χρησιμοποιείται για μόνιμα μέτρα και κυρίως μειώσεις φόρων.
* Τη συζήτηση που θα αρχίσει κοντά στα μέσα του χρόνου για τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% στο 2,5% ή το 2% ώστε να υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για την επιτάχυνση της ανάπτυξης.
Στο τραπέζι
Επίσης θα συζητηθούν και τα μέτρα μείωσης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος που αναμένεται να ξεκινήσουν από φέτος αλλά και η μείωση μεσοασταθμικά κατά 8% του ΕΝΦΙΑ μαζί με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών.
Παράλληλα, τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου θέλουν να ακούσουν και τις αλλαγές των συσχετισμών μαζί με τις νέες γενικές κατευθύνσεις που θα έχει η επιτροπή της κ. Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.
Από την έντυπη έκδοση