Tαραμοσαλάτα με ψωμί
Υλικά
8 φέτες μπαγιάτικο ψωμί χωρίς την κόρα
4 κ.σ. λευκός ταραμάς
1/4 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3/4 φλιτζ. ελαιόλαδο
5 κ.σ. χυμός λεμονιού
Ελιές Καλαμάτας προαιρετικά
Διαδικασία
Στο μπλέντερ ή το μούλτι βάζουμε τον λευκό ταραμά μαζί με το κρεμμύδι και πολτοποιούμε για ένα λεπτό. Προσθέτουμε το ψωμί στο μπλέντερ και ρίχνουμε σιγά σιγά το ελαιόλαδο, με ροή κλωστής όσο το μπλέντερ δουλεύει, μέχρι να σχηματιστεί μια ωραία κρέμα. Στο τέλος ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και λίγο πιπέρι. Μπορούμε να αφήσουμε την ταραμοσαλάτα στο ψυγείο για 2 ώρες για να δέσουν τα υλικά και να βγάλει τα αρώματά της. Σερβίρουμε συνοδεύοντας με φρέσκια λαγάνα και ελιές (προαιρετικά).
Γιουβέτσι με χταπόδι για την Καθαρά Δευτέρα
Υλικά
500 γρ. κριθαράκι χονδρό
500 γρ. χταπόδι ολόκληρο
700 ml κρασί ή τόσο ώστε να καλύψει το χταπόδι στην κατσαρόλα
1-2 κ.σ. ξύδι
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
1 συσκευασία ντομάτα κονκασέ
1 κ.σ. πελτές ντομάτας
Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Ξεπλένουμε το χταπόδι με νερό. Αφαιρούμε το στόμα του χταποδιού. Κατόπιν βράζουμε το χταπόδι σε μεγάλη κατσαρόλα με κρασί και ξύδι, σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά. Αν απορροφήσει το κρασί, προσθέτουμε επιπλέον νερό. Βράζουμε μέχρι το χταπόδι να μαλακώσει καλά και να τρυπιέται με το πιρούνι.
Στη συνέχεια το αποσύρουμε από το σκεύος. Κόβουμε τα πλοκάμια και την κουκούλα σε ισομεγέθη κομμάτια. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε ελαιόλαδο. Σοτάρουμε το κρεμμύδι και σκόρδο για λίγα λεπτά. Όταν ροδίσουν, προσθέτουμε το χταπόδι και το ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά. Ρίχνουμε την ντομάτα κονκασέ και τον πελτέ ντομάτας. Προσθέτουμε νερό στην κατσαρόλα και αφήνουμε να πάρει βράση. Αφού βράσει, ρίχνουμε το κριθαράκι. Αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε το κριθαράκι να βράσει μέχρι να μαλακώσει και να χυλώσει η σάλτσα. Πρέπει το γιουβέτσι να έχει απορροφήσει όλα τα υγρά και να έχει μείνει μόνο με τη σάλτσα του.
Ειδήσεις σήμερα
The Voice: Η Σοφία Χριστοφορίδου είναι μεγάλη νικήτρια του μουσικού σόου [βίντεο]