Υπέρ της κ. Σακελλαροπούλου, όπως αναμενόταν, εκτός από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ψήφισαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ.
Παρών, επίσης όπως είχαν προεξοφλήσει, ψήφισαν οι βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25.
Συνολικά ψήφισαν 261 βουλευτές υπέρ, 33 ψήφισαν παρών και 6 ήταν απόντες.
Η ορκωμοσία της κ. Σακελλαροπούλου θα πραγματοποιηθεί στις 13 Μαρτίου 2020, μία ημέρα μετά την λήξη της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου.
Η εκλογή της σηματοδοτεί για την κυβέρνηση την ενότητα και την οριστική έξοδο από την δεκαετή κρίση που βίωσε η χώρα, ενώ, η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να προτείνει την μέχρι πρότινος Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας για την Προεδρία της Δημοκρατίας περιείχε πολλαπλά μηνύματα και ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα.
Σακελλαροπούλου: Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για την εκπλήρωση του συνταγματικού μου ρόλου
Λίγο πριν τις 12.30 έφτασαν στο ΣτΕ τα μέλη της αντιπροσωπείας της Βουλής με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Κωνσταντίνου Τασούλα, προκειμένου να ανακοινώσουν στην Αικατερίνη Σακελλαροπούλου την απόφαση του Σώματος να την εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου εξελέγη από τη Βουλή, με 261 ψήφους, Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Την υποψηφιότητα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, που πρότεινε για τη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα, στήριξαν, εκτός από τη ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ. Η υποψηφιότητα της κυρίας Σακελλαροπούλου συγκέντρωσε 261 ψήφους.
«Τα νέα είναι πανηγυρικά» είπε ο κ. Τασούλας στην κ. Σακελλαροπούλου η οποία στη συνέχεια ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των κομμάτων που την συνεχάρησαν για την εκλογή της.
Στη συνέχεια ο κ. Τασούλας διάβασε ενώπιων της κ. Σακελλαροπούλου την απόφαση της Βουλής.
Ο κ. Τασούλας αναφέρθηκε στο ήθος με το οποίο η κ. Σακελλαροπούλου υπηρέτησε την Δικαιοσύνη, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε στο γεγονός ότι για πρώτη φορά εκλέγεται γυναίκα στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.
Παίρνοντας τον λόγο η κ. Σακελλαροπούλου ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Βουλής και το σύνολο των βουλευτών.
Δεσμεύτηκε ότι με βάση το Σύνταγμα θα επιδιώξει την μέγιστη συνεργασία με την κυβέρνηση και την Βουλή για την εξυπηρέτηση των σκοπών της πατρίδας.
Αναφέρθηκε στην διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, στην οικονομική κρίση, την κλιματική αλλαγή, το προσφυγικό-μεταναστευτικό.
Ως βασικούς στόχους έθεσε την προστασία αδυνάμων, της ανάπτυξη της εκπαίδευση, της υγείας, την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και την αξιοποίηση πολιτιστικού πλούτου.
Καταλήγοντας επισήμανε ότι «θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για την εκπλήρωση του συνταγματικού μου ρόλου».
Μητσοτάκης για εκλογή Σακελλαροπούλου: Αποδείξαμε ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε στα μεγάλα
Σπουδαία μέρα για την ελληνική Δημοκρατία, χαρακτήρισε την σημερινή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξερχόμενος από την Βουλή μετά την εκλογή της κ. Σακελλαροπούλου ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην πολύ μεγάλη πλειοψηφία με την οποία η Βουλή εξέλεξε την κ. Σακελλαροπούλου, ως πρώτη γυναίκα ΠτΔ, την οποία χαρακτήρισε σπουδαία νομικό και προσωπικότητα που ενώνει.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για την επιδίωξη του να προτείνει ένα πρόσωπο που θα συμβολίζει την ενότητα του ελληνικού έθνους, ενώ σημείωσε πώς με τη σημερινή ψηφοφορία δείξαμε πως στα μεγάλα μπορούμε να συμφωνήσουμε.
Η εκλογής της πρώτης γυναίκας στο αξίωμα του Προέδρους της Δημοκρατίας, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη αποτελεί ένα παράθυρο στο μέλλον την ώρα που η Ελλάδα εισέρχεται σε μια νέα εποχή, την Τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα.
Ο πρωθυπουργός ευχήθηκε καλή επιτυχία στην κ. Σακελλαροπούλου και εξέφρασε την σιγουριά ότι με οδηγό το Σύνταγμα θα συνεργαστεί μαζί της αποτελεσματικά προς όφελος της χώρας.
Τα συγχαρητήρια του πολιτικού κόσμου στην Αικατερίνη Σακελλαροπούλου
Τηλεφωνική επικοινωνία με την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.
Όπως μετέδωσε το Open, ο κ. Παυλόπουλος συνεχάρη την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για την εκλογή της ως νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η κα Σακελλαροπούλου εξελέγη με 261 ψήφος από την Βουλή.
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, επικοινώνησε τηλεφωνικώς με την εκλεγείσα Πρόεδρο της Δημοκρατίας κα Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και της εξέφρασε τα ειλικρινή του συγχαρητήρια καθώς και τις θερμές ευχές του για κάθε επιτυχία κατά την άσκηση των καθηκόντων της», αναφέρει η ανακοίνωση της Προεδρίας.
Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου θα ορκιστεί στη Βουλή στις 13 Μαρτίου, μια ημέρα μετά τη λήξη της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η σχετική τελετή παράδοσης-παραλαβής στο Προεδρικό Μέγαρο.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με την νεοεκλεγείσα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, την οποία συνεχάρη για την εκλογή της.
Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί η εκλογή της έγινε με την πρώτη ψηφοφορία με τόσο ευρεία πλειοψηφία.
Συγχαρητήριο μήνυμα στο Twitter προς την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου απέστειλε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Μέσω Twitter, η πρόεδρος της Κομισιόν συνεχάρη την κυρία Σακελλαροπούλου για την εκλογή της στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Υπογράμμισε, δε, ότι η Ελλάδα προχωρά σε μια νέα εποχή ισότητας.
Το tweet της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου
«Συγχαρητήρια στην Αικατερίνη Σακελλαροπούλου – την πρώτη γυναίκα πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας που εξελέγη με πολύ μεγάλη πλειοψηφία σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων. Η Ελλάδα προχωρά σε μια νέα εποχή ισότητας», έγραψε στο Twitter με hashtag #europeisawoman.
Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου εξελέγη με 261 ψήφους από τη Βουλή. Η ορκωμοσία της θα πραγματοποιηθεί στις 13 Μαρτίου.
Congratulations to Aikaterini Sakellaropoulou – the first female President of the Hellenic Republic elected with a very large majority today in the Hellenic Parliament.
🇬🇷 is moving ahead into a new era of equality. #europeisawoman— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) January 22, 2020
Η Μαρία Δαμανάκη της οποίας το όνομα ακούστηκε επαρκώς ως υποψήφιας για την Προεδρία της Δημοκρατίας, με ανάρτηση της στο Facebook συγχαίρει την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για την εκλογή της στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας και εξαίρει τον συμβολισμό της επιλογής της.
«Εύχομαι και έχω την πεποίθηση ότι θα ανταποκριθεί με τον καλύτερο τρόπο στα καθήκοντά της και επιπλέον πώς θα αποδείξει έμπρακτα ότι οι γυναίκες αξίζουν να βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας και έχουν όλες τις ικανότητες να προσφέρουν αξιόλογο έργο προς το συμφέρον της κοινωνίας και της πατρίδας μας», έγραψε.
https://www.facebook.com/damanaki/posts/10216952224902226
Ποια είναι η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Είναι ένας άνθρωπος πολυσχιδής και πολυπράγμων. Προσπαθεί να κάνει καλύτερο τον κόσμο γύρω της, σε όλες τις δραστηριότητές της. Έτσι περιγράφουν την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου οι άνθρωποι που τη γνωρίζουν, υπογραμμίζοντας πως είναι ένας πράος και χαμηλών τόνων άνθρωπος, ταυτόχρονα με μία καταρτισμένη επιστήμονα διεθνούς κύρους.
Οι παρεμβάσεις της σε οργανωτικό επίπεδο άλλαξαν κατά γενική ομολογία προς το καλύτερο τη λειτουργία του Δικαστηρίου, ειδικά σε ό,τι αφορά τον χρόνο εκδίκασης των υποθέσεων, αλλά και για τη θεσμική επικοινωνία του δικαστηρίου με τους δικαστικούς συντάκτες, που επίσης θεμελιώθηκε επί των ημερών της, παρά τις «δυσκολίες» των ευρωπαϊκών νόμων περί προσωπικών δεδομένων.
Η Αικ. Σακελλαροπούλου όμως χρησιμοποίησε τη «φωνή» της από τη θέση της προέδρου του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου όποτε το έκρινε σκόπιμο, όχι με τη μορφή παρεμβάσεων, αλλά παραινέσεων και συμβουλών. Όπως κατά την πρόσφατη συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία διεξήχθη σε τεταμένο κλίμα, λόγω της δημόσιας αντιπαράθεσης δικαστικών λειτουργών που είχε προηγηθεί. Η κ. Σακελλαροπούλου, σε μία πολύ συνοπτική τοποθέτηση, εξέφρασε την άποψη πως «είναι αναγκαίο ο δημόσιος λόγος των δικαστών να διέπεται από αυτοσυγκράτηση», κάνοντας μάλιστα ειδική μνεία στους ασχολουμένους με τον συνδικαλισμό συναδέλφους της, αφού σε διαφορετική περίπτωση «το κύρος της Δικαιοσύνης πλήττεται», ενώ, με αφορμή την πολιτική αντιπαράθεση που έχει προκύψει για χειρισμούς δικαστικών λειτουργών σε σειρά υποθέσεων, υπενθύμισε την αναγκαιότητα «διαφύλαξης της ανεξαρτησίας και της αμεροληψίας μας».
Η επόμενη κάτοικος του Προεδρικού Μεγάρου, άλλωστε, γνωρίζει πολύ καλά από συνδικαλισμό, αφού διετέλεσε δύο φορές πρόεδρος της Ενωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, και μάλιστα σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους (1993-1995 και 2000-2001), με τους συναδέλφους της να την τιμούν, παρόλο που κατά την πρώτη θητεία της ήταν ακόμη στον βαθμό της παρέδρου. Η Αικ. Σακελλαροπούλου χαίρει μεγάλης εκτίμησης στον νομικό και τον δικαστικό κόσμο, με τη συνδικαλιστική ένωση δικαστών του ΣτΕ να εκφράζει τον ενθουσιασμό της για την πρόταση του πρωθυπουργού. Κι αυτό παρά το γεγονός πως η πρόεδρος του ΣτΕ είχε παραιτηθεί από μέλος της Ενωσης, λόγω της ανακοίνωσης που είχε βγάλει μετά την αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης του νόμου Παππά περί τηλεοπτικών αδειών και είχε προηγηθεί δημόσια αντιπαράθεση με τον προκάτοχό της στην προεδρία του δικαστηρίου, Νίκο Σακελλαρίου. Είναι εμφανές, ωστόσο, πως παρά τυχόν επιμέρους διαφωνίες, η κ. Σακελλαροπούλου εκτιμάται για το ποιόν του χαρακτήρα της, το θάρρος της γνώμης της και φυσικά για την επιστημονική της κατάρτιση.
Προοδευτική, απλή και προσιτή στα όρια του αντισυμβατικού
Οι συνάδελφοί της περιγράφουν έναν ουσιαστικά προοδευτικό άνθρωπο, με ιδιαίτερες ικανότητες, που όμως είναι απλή και προσιτή, ακόμη και στα όρια του αντισυμβατικού. Διατηρεί λογαριασμό στο facebook, με πλήθος φωτογραφιών από την προσωπική της ζωή, από ημέρες χαλάρωσης και διακοπών, πολιτιστικές εκδηλώσεις, επισκέψεις σε μουσεία, εικόνες με την οικογένειά της, αλλά και με τον αείμνηστο πατέρα της, που ήταν αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου.
Για τη δικαστική και την επιστημονική της πορεία οι συνάδελφοί της έχουν μόνο καλά λόγια να πουν, τονίζοντας πως ποτέ δεν επαναπαύθηκε: Από το 2015 είναι πρόεδρος στην Ελληνική Εταιρία Δικαίου του Περιβάλλοντος, στο οποίο έχει υψηλή κατάρτιση, με προτάσεις και εκτεταμένη βιβλιογραφία, για δύσκολα θέματα, όπως η αυθαίρετη δόμηση, ο χωροταξικός σχεδιασμός, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος εν μέσω οικονομικής κρίσης κ.λπ. Ταυτόχρονα, έχει καταφέρει να «παντρέψει» την αγάπη της για το περιβάλλον και τον πολιτισμό με την επαγγελματική της πορεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το βιβλίο «Από τα προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας στα διατηρητέα της Διονυσίου Αρεοπαγίτου: Η μνήμη που αντιστέκεται», που περιλαμβάνεται στον τιμητικό τόμο προς τον πρώην πρόεδρο του ΣτΕ, Κων/νο Μενουδάκο, το οποίο συνέγραψε μετά την ενασχόλησή της, ως εισηγήτρια στο Ανώτατο Ακυρωτικό, με πληθώρα σχετικών ζητημάτων (ειδικά για τα «προσφυγικά», ήταν η εισηγήτρια δικαστής στη δίκη στο ΣτΕ, με το δικαστήριο να κάνει δεκτή την πρότασή της κρίνοντας το οίκημα διατηρητέο).
Οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας που εκλέχθηκαν με ευρεία συναίνεση
Ο πρώτος Πρόεδρος
Σε μια δύσκολη για τη χώρα συγκυρία (πτώση της 7χρονης δικτατορίας και εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο), και μετά το δημοψήφισμα για τη μορφή του πολιτεύματος (αβασίλευτη ή βασιλευομένη), ο Μιχαήλ Στασινόπουλος, μετά από πρόταση της κυβέρνησης Καραμανλή, εκλέγεται στις 18 Δεκεμβρίου 1974 πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Μεταπολιτευτικής Δημοκρατίας, με 206 ψήφους χωρίς κάποιον αντίπαλο. Ας σημειωθεί ότι ο Μιχαήλ Στασινόπουλος είχε διατελέσει πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπως, δηλαδή, και η κυρία Σακελλαροπούλου.
Κωνσταντίνος Τσάτσος
Στις 19 Ιουνίου 1975 η Βουλή των Ελλήνων εκλέγει ως Πρώτο Πολίτη της χώρας τον ακαδημαϊκό Κωνσταντίνο Τσάτσο με 210 ψήφους (στην πρώτη ψηφοφορία). Ήταν η τελευταία φορά που ο προτεινόμενος από την πλειοψηφία υποψήφιος εκλεγόταν με περισσότερες από 200 ψήφους με τη στήριξη του πρώτου κόμματος και μόνον, απόρροια των συντριπτικών ποσοστών του Κωνσταντίνου Καραμανλή στις εθνικές εκλογές που προηγήθηκαν. Ανθυποψήφιός του ήταν ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ως προτεινόμενος από την Ένωση Κέντρου – Νέες Δυνάμεις, και πήρε 65 ψήφους.
Το πρώτο ρεκόρ Στεφανόπουλου…
Με το ΠΑΣΟΚ να έχει επανέλθει στην κυβέρνηση το 1993, το κυβερνών κόμμα από κοινού με την Πολιτική Άνοιξη, εκλέγουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Κωστή Στεφανόπουλο. Τον Μάρτιο του 1995, και στις τρεις ψηφοφορίες, απέσπασε 181 ψήφους, όταν ο Αθανάσιος Τσαλδάρης της ΝΔ ήλθε δεύτερος με 109.
Πέντε χρόνια μετά, ο Πατρινός πολιτικός επανεξελέγεται με ρεκόρ ψήφων (ως εκείνη τη στιγμή): 269 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έδωσαν την ψήφο τους σε εκείνον από την πρώτη ψηφοφορία, με τον ιστορικό ηγέτη της ανανεωτικής Αριστεράς, Λεωνίδα Κύρκο, να παίρνει 10.
…μέχρι να το ξεπεράσει ο Παπούλιας
Το ρεκόρ όμως του Κωστή Στεφανόπουλου επρόκειτο να καταρριφθεί από το διάδοχό του στο Προεδρικό Μέγαρο: στον πρώτο εκλογικό γύρο 279 βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, μετά από πρόταση του Κώστα Καραμανλή, ψηφίζουν τον Κάρολο Παπούλια. Ένα ρεκόρ που παραμένει ακατάρριπτο μέχρι σήμερα.
Πανηγυρική η επανεκλογή του Γιαννιώτη πολιτικού και το 2010: 266 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού λένε «ναι» σε μια δεύτερη θητεία του Καρ. Παπούλια, όταν 32 βουλευτές προτιμούν το «παρών».
Προκόπης Παυλόπουλος
Τον Δεκέμβριο του 2014 ήταν η τελευταία φορά που η κοινοβουλευτική πλειοψηφία αδυνατεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την προσφυγή στις κάλπες. Ο διατελέσας Επίτροπος της Κομισιόν, Σταύρος Δήμας προτείνεται από τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο για Πρόεδρος, ωστόσο οι 168 ψήφοι των δύο κομμάτων (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) δεν επαρκούν.
Ακολουθούν βουλευτικές εκλογές, η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και, εν τέλει, η εκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου, μετά από πρόταση του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα: 233 βουλευτές από το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τη ΝΔ, και τους Ανεξάρτητους Έλληνες εκλέγουν στην τέταρτη ψηφοφορία το σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας (συνυπολογίζοντας τις τρεις προ των βουλευτικών εκλογών). Ο Νίκος Αλιβιζάτος προτιμάται από 30 βουλευτές του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ, ενώ άλλοι 32 βουλευτές (ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή) δηλώνουν «παρών».