«Η σημερινή (σ.σ.: χθεσινή) εκδήλωση είναι ένα ανεξόφλητο χρέος στα θύματα της τρομοκρατίας», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης. Στην ίδια εκδήλωση ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τρεις πρωτοβουλίες κατά της τρομοκρατίας: Η πρώτη είναι ότι εντός τριών μηνών θα είναι έτοιμο σχέδιο εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Η δεύτερη είναι η ίδρυση Διεύθυνσης Πρόληψης της Βίας και η τρίτη μια εκστρατεία αποδόμησης των ιδεών υπέρ της τρομοκρατίας.
«Όλα αυτά τα χρόνια μαζί με τους συνεργάτες μου δώσαμε τη μάχη για την τρομοκρατία. Υπήρξε μια βιωματική σχέση που θα με σημαδεύει όλα αυτά τα χρόνια. Υπήρξαν γεγονότα που με επηρέασαν. Θυμάμαι πως κάποιοι από τα θύματα και οι συγγενείς των θυμάτων, τα παιδιά και οι γονείς, πριν από την εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη με επισκέπτονταν και μου μετέφεραν μια αγωνία με σπαρακτικά λόγια και θυμό. Θυμάμαι την απαράμιλλη αγωνιστικότητα του Μιχάλη Περατικού, που ήταν διαρκώς οργισμένος και ζητούσε την αποκατάσταση της μνήμης για το θάνατο του παιδιού του», είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. «Θυμάμαι τον Γιώργο Μομφεράτο. Τη φλόγα της Ντόρας, που έδινε αγώνα για την αποκάλυψη των ενόχων.
Εγώ ο ίδιος έζησα βιωματικά την εμπειρία με την απώλεια ενός φίλου μου, του Γιώργου Βασιλάκη. Πιο πολύ αυτό που με καθόρισε σαν άνθρωπο ψυχικά και συναισθηματικά και με επηρέασε ήταν ένας άνθρωπος που μπροστά μου φάνταζε σαν γίγαντας, με κύρια χαρακτηριστικά την καρτερία, τη σεμνότητα και την αξιοπρέπεια», πρόσθεσε, για να προλογίσει τη μητέρα του Θάνου Αξαρλιάν.
«Ορκίστηκα να παλέψω, γιατί ήξερα ότι ο γιος μου θα πρόσφερε στην κοινωνία. Εκδήλωση μνήμης. Προσπαθήσαμε να ενωθούμε σαν οικογένειες. Γίναμε μία οικογένεια. Ξέρω προσωπικά και επώνυμους και ανώνυμους ακούγοντας τα προβλήματά τους. Κάθε χρόνο δεν ξεχνάμε από το 1992 να κάνουμε ένα μνημόσυνο», είπε η Σταυρούλα Αξαρλιάν.
Η βία δεν έχει χρώμα
Για τα θύματα της τρομοκρατίας μίλησε στην εκδήλωση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Παραδέχθηκε ότι το θέμα της ομιλίας του προκαλεί ανάμικτα συναισθήματα, έχοντας τη σκέψη του στα θύματα της τρομοκρατίας, τιμώντας την ημέρα μνήμης, που αποτελεί χρέος της Πολιτείας. «Μια τέτοια οικογένεια είναι και η δική μου, γιατί η δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη, πριν από 30 χρόνια, σφράγισε όλους τους ανθρώπους γύρω του. Οσο για μένα, σήμανε το τέλος της νεότητάς μου, το τέλος της αθωότητάς μου. Ταυτόχρονα όμως χαλύβδωσε την πίστη μου στη Δημοκρατία», τόνισε. Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε, επίσης, ότι αμέσως μετά τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης «επέλεξε αμέσως να απευθυνθεί στο εθνικό Κοινοβούλιο για να απαντήσει στις σφαίρες των λίγων με την ενότητα των πολλών».
Μητσοτάκης για woke ατζέντα: Δεν έχει θέση στην Ευρώπη - Πιστεύω στα δύο φύλα, αυτό υπαγορεύει η βιολογία
«Η βία είναι μια ρωγμή στο οικοδόμημα της Δημοκρατίας και θα κλείσει. Η ασφάλεια αποτελεί το βασικό και αναφαίρετο δικαίωμα του πολίτη, χωρίς το οποίο δεν υπάρχει ούτε ελευθερία ούτε πρόοδος», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι πλήττεται κυρίως ο αδύναμος. Επισήμανε, επίσης, πως συμμετείχε στη χθεσινή εκδήλωση με την αίσθηση καθήκοντος ως εκλεγμένος πρωθυπουργός που οφείλει να προστατεύει τη δημοκρατική ζωή και να εγγυάται το κράτος δικαίου. «Την ταυτόχρονη ισχύ των ατομικών ελευθεριών από τη μία και της δημόσιας ασφάλειας από την άλλη. Αυτός ο συγκερασμός αποτυπώνει το μεγαλείο του πολιτεύματός μας. Αλλά και το διαρκές στοίχημα κάθε σύγχρονης δημοκρατίας», πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η ασφάλεια αποτελεί το βασικό αναφαίρετο δικαίωμα του πολίτη χωρίς το οποίο, τελικά, δεν υπάρχει ούτε ελευθερία ούτε κοινωνική πρόοδος και τόνισε ότι «η βία δεν έχει χρώμα και η καταδίκη της δεν μπορεί πια να γίνεται επιλεκτικά με αστερίσκους και διευκρινιστικές υποσημειώσεις».
«Για να το πω διαφορετικά, ύστερα από τόσες οδυνηρές εμπειρίες, στη σημερινή Ελλάδα δεν επιτρέπεται να έχουμε πολιτικούς που δεν συμπαρίστανται σε θύματα βομβιστικών επιθέσεων. Δεν γίνεται να ονομάζονται “ακτιβισμός” οι καταστροφές. Και, βέβαια, κανείς δεν μπορεί να μένει σιωπηλός μπροστά σε φονικά χτυπήματα εναντίον αστυνομικών σε ώρα καθήκοντος. Με την ίδια ένταση, όμως, η πολιτεία οφείλει να είναι αμείλικτη και απέναντι στη νέα βία η οποία πηγάζει από την Ακροδεξιά. Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα είναι ακόμα μια ανοιχτή πληγή στην κοινωνία μας. Το ίδιο και οι ρατσιστικές επιθέσεις. Οπως και τα χτυπήματα εναντίον της ενημέρωσης, με τελευταίο κρούσμα τον ξυλοδαρμό Γερμανού δημοσιογράφου χθες στο Σύνταγμα. Ολα αυτά δεν έχουν καμία θέση στον τόπο μας», είπε ο πρωθυπουργός.
Οσον αφορά στις πρωτοβουλίες, δεσμεύτηκε ότι σε τρεις μήνες από τώρα η χώρα θα αποκτήσει Εθνική Στρατηγική για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας και του Βίαιου Εξτρεμισμού. «Ενα θεσμικό και στρατηγικό κείμενο για να καλυφθεί ένα κενό πολιτικής που επί χρόνια σκίαζε την εικόνα της Ελλάδας στην αξιολόγησή της από διεθνείς Οργανισμούς». Επίσης, είπε ότι στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ιδρύεται Διεύθυνση Πρόληψης της Βίας και δρομολογείται μια εκστρατεία αποδόμησης αυτού που θα αποκαλούσαμε το «οπλοστάσιο ιδεών» του αίματος: «Μια καμπάνια ευαισθητοποίησης, από κοινού με τους δήμους, με τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών. Γιατί στους ταραγμένους καιρούς μας η γόνιμη νεανική αμφισβήτηση εύκολα γίνεται τάση ή μόδα της βίας».
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε ντοκιμαντέρ για τα θύματα της τρομοκρατίας, με παραγωγό και παρουσιαστή τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα. Επίσης, έλαβαν χώρα ομιλίες με θέματα «Η εξέλιξη της τρομοκρατίας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη», «Η τρομοκρατία υπό την οπτική των τεχνών και των γραμμάτων», «Ασφάλεια και ελευθερίες: Οι δημοκρατικοί θεσμοί και η απειλή της τρομοκρατίας». Στην εκδήλωση ήταν παρόντες όλοι οι αντιστράτηγοι της ΕΛ.ΑΣ., ανάμεσά τους και ο αρχηγός Μιχάλης Καραμαλάκης.
Από την έντυπη έκδοση