Αυτό υπογράμμισε στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και ύπατος εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική, Ασφάλεια και Αμυνα, Ζοζέπ Μπορέλ, απαντώντας στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.
Ο Ελληνας υπουργός είχε χαρακτηρίσει στην παρέμβασή του τη Διάσκεψη του Βερολίνου ως ένα πρώτο βήμα για την προοπτική επίλυσης του ζητήματος, ωστόσο εξέφρασε στο Συμβούλιο την ενόχληση της χώρας μας όχι μόνο γιατί δεν προσκλήθηκε στην προχθεσινή συνάντηση στη γερμανική πρωτεύουσα, αλλά επίσης γιατί δεν συμπεριελήφθησαν στα Συμπεράσματα στοιχεία από την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου της Ε.Ε. – του Δεκεμβρίου. Με την εν λόγω απόφαση του Συμβουλίου, που είχαν επαναλάβει και οι Ευρωπαίοι ηγέτες, υπογραμμιζόταν η πλήρης αλληλεγγύη της Ε.Ε. στην Ελλάδα, ενώ χαρακτηρίζονταν άκυρα και κενού περιεχομένου τα μνημόνια Τουρκίας-Λιβύης.
Στο σημείο αυτό πήρε το λόγο ο κ. Μπορέλ, ο οποίος διαβεβαίωσε τον υπουργό Εξωτερικών πως η θέση της Ε.Ε. παραμένει η ίδια και ότι τα μνημόνια είναι παράνομα και κενά περιεχομένου. Τη θέση αυτή μετέφεραν στον κ. Δένδια και άλλοι εταίροι, κυρίως η γερμανική πλευρά, η οποία δικαιολογήθηκε για τη μη πρόσκληση της Ελλάδας με το ότι τα μνημόνια Τουρκίας-Λιβύης δεν ήταν αντικείμενο της διάσκεψης.
Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε επίσης ότι τα θετικά στοιχεία της Διάσκεψης του Βερολίνου, που είναι η διάθεση εξεύρεσης πολιτικής λύσης και η τήρηση της εφαρμογής του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη, θα κριθούν από τη συνέχεια, ενώ σε κάθε περίπτωση είπε ότι η Ελλάδα αναμένει να συμπεριληφθεί στα επόμενα στάδια της διαδικασίας.
Συνάντηση με Ντριάν
Στο περιθώριο, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε και συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, ο οποίος από την πρώτη στιγμή έχει πάρει σαφέστατη θέση υπέρ της χώρας μας στο ζήτημα των μνημονίων Τουρκίας-Λιβύης.
Προεδρία της Δημοκρατίας: Η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση Μητσοτάκη και τα δύο φαβορί
Στη χθεσινή συνεδρίαση συζητήθηκε η επανενεργοποίηση της θαλάσσιας και αεροπορικής επιχείρησης «Σοφία», η οποία θα αλλάξει όνομα και θα έχει ως ρόλο την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Οι υπουργοί δεν έλαβαν οριστική απόφαση, ωστόσο δεν εκφράστηκαν αντιρρήσεις για την επανενεργοποίησή της. Υπενθυμίζεται ότι η «Σοφία» αφορούσε στην επιτήρηση των προσφυγικών ροών από την Αφρική στην Κεντρική Μεσόγειο και κυρίως στη Λιβύη.
Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές στη νέα επιχείρηση, εφόσον αποφασιστεί, θα συμμετάσχει και η χώρα μας με πλοία και αεροπλάνα.
Βήμα προς τα εμπρός
Αναφορικά με τη Διάσκεψη του Βερολίνου, έτυχε θετικής υποδοχής στη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών, ως ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Τονίστηκε πάντως ότι τα αποτελέσματα θα κριθούν στην πράξη με την αποφυγή ενεργειών που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την εκεχειρία.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με δική του δήλωση, θέτει μια σειρά μακροπρόθεσμων στόχων, όπως η διοργάνωση μιας εθνικής διάσκεψης στη Λιβύη, η διοργάνωση εκλογών, οικονομικές δράσεις επικεντρωμένες σε συμφωνίες με εθνικούς θεσμούς, μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Ασφάλειας και προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Εν τω μεταξύ, πιθανότατα τον επόμενο μήνα θα αποφασιστούν και οι ευρωπαϊκές κυρώσεις που θα επιβληθούν σε τουρκικές και ξένες επιχειρήσεις, καθώς και φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν εμπλοκή στις παράνομες γεωτρήσεις της Αγκυρας εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Η απόφαση είχε ληφθεί από το Συμβούλιο της Ε.Ε., ενώ η κυπριακή πλευρά υπέβαλε τον κατάλογο με τα φυσικά πρόσωπα και τις εταιρίες που εμπλέκονται στις γεωτρήσεις. Απομένει πλέον η έγκριση σε επίπεδο διπλωματών και η τυπική επικύρωση χωρίς συζήτηση από τους υπουργούς της Ε.Ε., προκειμένου να τεθούν σε ισχύ.
Για το θέμα αυτό ο κ. Μπορέλ δήλωσε χθες ότι μετά από σχετική εισήγηση του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκου Χροστοδουλίδη, ζητήθηκε από την ομάδα RELEX του Συμβουλίου να εγκρίνει τον εν λόγω κατάλογο, ώστε να επικυρωθεί από το Συμβούλιο και να τεθεί σε ισχύ.
Από την έντυπη έκδοση