Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει «μέγιστη πρόκληση» την επιλογή του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «να δίνει συμβουλές στην Ελλάδα για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα τη στιγμή που έχει επιλέξει το δρόμο της παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου και των μονομερών παράνομων ενεργειών» και σημειώνει πως «η Ελλάδα του 21ου αιώνα δεν πρόκειται να ακολουθήσει τη γείτονα στην επιστροφή της σε λογικές του 20ού – όπου οι εξελίξεις στην περιοχή μας αποτελούν παιχνίδι».
Επιμένει, ωστόσο, να μιλά για σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης για την απουσία της Ελλάδας στη Λιβύη, ενώ διαφωνεί με την απειλή βέτο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αν και αναγκάστηκε να χαρακτηρίσει «θετικά βήματα» τόσο την επίσκεψη του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ στην Ελλάδα όσο και την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να μιλήσει τηλεφωνικά με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ πριν από τη Διάσκεψη του Βερολίνου, σε ό,τι αφορά την απειλή βέτο, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι «δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα, 40 χρόνια μέλος της Ε.Ε., να βάζει τον πήχη τόσο χαμηλά, απειλώντας την Ε.Ε. να μην πάρει αποφάσεις μαζί με την Τουρκία και κατά των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» και υποστηρίζει ότι «αν γίνει αυτό, οι ευθύνες του κ. Μητσοτάκη θα είναι βαρύτατες και δεν θα αρκεί το βέτο για να τις κρύψει».
Βεβαίως αυτά αφορούν το προσκήνιο και τις ανάγκες της αντιπολιτευτικής γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία εντάσσονται και εθνικά θέματα, ελλείψει αποτελεσματικότητας στους άλλους τομείς διακυβέρνησης. Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, είτε επειδή κυβέρνησαν είτε επειδή έχουν καλή πληροφόρηση εντός και εκτός Ελλάδας, αναγνωρίζουν ότι η ελληνική διπλωματία, μετά την παράνομη συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες της Αγκυρας και του Λίβυου Φαγέζ αλ Σάρατζ, έδειξε αντανακλαστικά και ξέφυγε από την παθητική στάση που καταγγέλλει επισήμως ο ΣΥΡΙΖΑ για αντιπολιτευτικούς λόγους. Στο ρεπορτάζ του ΤτΚ, αναφέραμε αναλυτικά ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχονται -και έχουν μεταφέρει στον Αλέξη Τσίπρα ότι αυτό που έπρεπε να πει ο πρωθυπουργός στην Ουάσιγκτον- δηλαδή να καταγγείλει τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη – το είπε και μάλιστα διακόπτοντας τον Αμερικανό πρόεδρο όταν έκανε δηλώσεις για το Ιράν.
Το παρασκήνιο πίσω από τη νέα πρόκληση της Τουρκίας για ΑΟΖ με Συρία
Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καταλαβαίνουν ότι με τα τελευταία βήματα η κυβέρνηση έθεσε σε κίνηση την ενεργητική και επιθετική διπλωματία. Καταλαβαίνουν ότι η επίσκεψη του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών στο Κάιρο, ο συντονισμός της ελληνικής διπλωματίας με Γαλλία και Ιταλία, η επίσκεψη Χαφτάρ στην Αθήνα που αιφνιδίασε τους μεγάλους και μικρούς «παίκτες» της ευρύτερης περιοχής ήταν κινήσεις άμεσες και θετικές. Οπως θετική και από ό,τι φάνηκε και αποτελεσματική ήταν η πρωτοβουλία του Ελληνα πρωθυπουργού να μιλήσει τηλεφωνικά με τη Γερμανίδα καγκελάριο πριν από τη Διάσκεψη. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας κ. Μάας ανακοίνωσε χθες ότι στην επόμενη συνάντηση για τη Λιβύη θα κληθούν να εκπροσωπηθούν χώρες που δεν εκπροσωπήθηκαν χθες, εννοώντας την Ελλάδα.
Στην Κουμουνδούρου αντιλαμβάνονται ακόμα ότι η χθεσινή Διάσκεψη του Βερολίνου ήταν ένα πρώτο βήμα για την ειρήνη στη Λιβύη. Τα αντιλαμβάνονται όλα αυτά, αλλά υπερισχύει ο αντιπολιτευτικός οίστρος. Γι’ αυτό συντονίζουν διαρροές περί αποστολής ελληνικών δυνάμεων στη Λιβύη και υιοθετούν δημοσιεύματα περί αποστολής ελληνικών πυραύλων Patriοt στη Σαουδική Αραβία, αν και γνωρίζουν ότι η Ελλάδα είναι χώρα που οι διεθνείς παρεμβάσεις της και πρακτικές της στοχεύουν στην ειρήνη και στη συνεννόηση και αποτελούν μέρος επίσημων πρωτοβουλιών διεθνών οργανισμών στις οποίες συμμετέχει.
Πάντως μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, αργά χθες το βράδυ και ενώ στο Βερολίνο είχαν τελειώσει τόσο η Διάσκεψη όσο και οι δηλώσεις, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν είχε σχολιάσει επισήμως ή ανεπισήμως τα αποτελέσματά της.
Από την έντυπη έκδοση