Την ανάγκη αυτή υπογράμμισε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντηση που είχε χθες με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, τον οποίο παρότρυνε να τηρήσει εποικοδομητική στάση στη Διάσκεψη του Βερολίνου.
Η επιλογή του στρατάρχη Χαφτάρ να έρθει στην Αθήνα λίγο πριν τη Διάσκεψη του Βερολίνου θεωρείται δεδομένο πως έχει ιδιαίτερη σημασία και σε κάθε περίπτωση αποδεικνύεται ο πολύ ενεργός ρόλος της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Χαφτάρ τόνισε ότι αμφότερα τα μνημόνια Σάρατζ – Τουρκίας είναι άκυρα, επειδή αντιβαίνουν στο Διεθνές Δίκαιο αλλά και επειδή έχουν υπογραφεί από κυβέρνηση που δεν έχει την προς τούτο νομιμοποίηση.
Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή, διήρκεσε περίπου 45 λεπτά, κάλυψε σε βάθος όλα τα θέματα για το ευρύτερο περιβάλλον ασφαλείας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και όπως τονίζεται από κυβερνητικής πλευράς εκείνο που συγκρατείται είναι η ξεκάθαρη τοποθέτηση του κ. Χαφτάρ για την ακυρότητα του μνημονίου Σάρατζ – Τουρκίας και η δέσμευσή του για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο κ. Χαφτάρ ανέπτυξε αναλυτικά τον αντιπαραγωγικό ρόλο που διαδραματίζουν οι έξωθεν παρεμβάσεις στη χώρα του, στο στρατιωτικό αλλά και στο πολιτικό επίπεδο και κατήγγειλε ειδικότερα τον αρνητικό παρεμβατικό ρόλο της Τουρκίας.
Σκέρτσος: Η μάχη για τη στήριξη των εισοδημάτων είναι διαρκής και σε πολλά μέτωπα
Εκτίμησε εξάλλου ότι ο λιβυκός λαός θα πρέπει να αφεθεί να αποφασίσει για το μέλλον του μέσω μιας πανεθνικής συνέλευσης, χωρίς αποκλεισμός.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε από την πλευρά του ότι η κατάπαυση του πυρός είναι το αναγκαίο πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της ασφάλειας και την απομάκρυνση των μισθοφόρων, πράγμα που θα επιτρέψει την έναρξη της πολιτικής διαδικασίας επίλυσης.
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε τονίσει, μετά τη συνάντηση με τον κ. Χαφτάρ, ότι η ελληνική πλευρά τον ενθάρρυνε «να μετάσχει με εποικοδομητικό πνεύμα στη διαδικασία του Βερολίνου και να επιχειρήσει, μέσα στο πλαίσιο των συνθηκών, να πετύχει και την κατάπαυση του πυρός και την αποκατάσταση της ασφάλειας στη Λιβύη, την απομάκρυνση των μισθοφόρων, την αναγνώριση της ακυρότητας των παράνομων μνημονίων ανάμεσα στην Τουρκία και στην κυβέρνηση Σάρατζ».
Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, ο κ. Χαφτάρ συμφώνησε σε όλες αυτές τις παρατηρήσεις, ενώ παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη μέρα στη Λιβύη, είτε με τη συμμετοχή στις δυνάμεις εκείνες που χρειάζονται για να υπάρξει η ανακωχή -όπως διευκρινίστηκε από το ΥΠΕΞ αφορά αποκλειστικά σε παρατηρητές στο πλαίσιο ενός ενδεχόμενου διεθνούς μηχανισμού επιτήρησης εκεχειρίας- είτε με τη συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων στην ευρωπαϊκή επιχείρηση επιβολής του εμπάργκο των όπλων και της μεταφοράς μισθοφόρων στη Λιβύη.
Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε και από τη δική του πλευρά τη δυσαρέσκεια της χώρας μας για τη μη πρόσκλησή της στη διαδικασία του Βερολίνου, εξηγώντας ότι μπορεί η Ελλάδα να μην συμμετείχε σε αυτήν από το 2015 που ξεκίνησε, «αλλά οι παρούσες συνθήκες ήταν αυτές που θα οδηγούσαν στο να θεωρηθεί από την οικοδέσποινα Γερμανία η συμμετοχή μας σαν κάτι το θετικό». Διευκρίνισε πάντως ότι η χώρα μας βοηθά τις διαδικασίες των Ηνωμένων Εθνών, ο ίδιος συναντήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, με τον Ειδικό Διαπραγματευτή κ. Salame και «προσπαθούμε με όποιο τρόπο μπορούμε να βοηθήσουμε αυτή τη διαδικασία».
Ο κ. Δένδιας κατέστησε τέλος σαφή την ελληνική επιθυμία η Λιβύη να είναι μια σύγχρονη δημοκρατική χώρα, στην οποία θα επιτραπεί στους κατοίκους της να εκφράσουν τη θέλησή τους και να αποτελέσουν μέρος της συνολικής αρχιτεκτονικής σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. «Εμείς θέλουμε να συμμετάσχουμε εποικοδομητικά στο να πετύχει η διαδικασία του Βερολίνου».
Στο πλαίσιο των ελληνικών πρωτοβουλιών, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί στις 29 Ιανουαρίου το Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με τον Εμανουέλ Μακρόν. Η Γαλλία έχει πάρει ξεκάθαρη θέση για το ζήτημα του άκυρου μνημονίου τονίζοντας ότι δεν είναι σύμφωνο με το Δίκαιο της Θάλασσας.
Από την έντυπη έκδοση