Την θέση του υπουργού αναλαμβάνει ο βουλευτής Χίου Παναγιώτης Μηταράκης. Όπως είπε ο κ Πέτσας η ίδρυση του νέου υπουργείου έγινε κατόπιν απόφασης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Αναπληρωτής υπουργός στο νέο υπουργείο αναλαμβάνει ο Γιώργος Κουμουτσάκος. Τις αρμοδιότητες του κυρίου Μηταράκη στο υπουργείο εργασίας αναλαμβάνει ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης.
Η ορκωμοσία θα γίνει σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο.
Στην δήλωσή του ο κ. Πέτσας ανέφερε σε ό,τι αφορά την πολιτική της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό/ προσφυγικό: «Η Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, ακολούθησε διαφορετική πολιτική στο Προσφυγικό-Μεταναστευτικό ζήτημα. Με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που βασίζεται σε τέσσερις άξονες:
Φύλαξη των συνόρων μας
Επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου
Αυξημένες επιστροφές
Κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα
Και όλα αυτά, προωθώντας παράλληλα την αποσυμφόρηση των νησιών που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος στην υποδοχή προσφύγων και μεταναστών, αλλά και με τη διεθνοποίηση του προβλήματος σε όλα τα διεθνή fora. Αυτό που απαιτείται είναι η ταχύτερη υλοποίηση αυτού του σχεδίου.Με απόφαση του Πρωθυπουργού δημιουργείται Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, με Υπουργό τον βουλευτή Χίου κ. Παναγιώτη Μηταράκη. Ο κ. Μηταράκης, μέχρι σήμερα Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης,
ολοκλήρωσε έναν κύκλο προετοιμασίας του νέου ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες.
Τις μέχρι σήμερα αρμοδιότητές του, αναλαμβάνει ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννης Βρούτσης.
Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τοποθετείται ο βουλευτής B1 Βόρειου Τομέα Αθηνών και μέχρι σήμερα Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος.
Στο Λονδίνο στις 29 Μαρτίου η νέα εκδήλωση «REBRAIN GREECE» - Πρόσκληση συμμετοχής στις επιχειρήσεις
Η ορκωμοσία του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου και του Αναπληρωτή Υπουργού, θα πραγματοποιηθεί εντός της ημέρας στο Προεδρικό Μέγαρο».
Όπως αναφέρει το σημερινό ρεπορτάζ της Αναστασίας Βαμβακά στον Ελεύθερο Τύπο στη δυσκολότερη αλλά τελική φάση φαίνεται πως βρίσκεται το κυβερνητικό σχέδιο για τη διαχείριση ενός από τα μεγαλύτερα και πιο δύσκολα μέτωπα αυτή τη στιγμή στην κοινωνία: την απομάκρυνση της πλειοψηφίας των 42.000 μεταναστών από τα νησιά του Αιγαίου, είτε με μεταφορά στην ενδοχώρα είτε με επαναπροωθήσεις, τον έλεγχο των αφίξεων και την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας για το άσυλο που η ίδια η κυβέρνηση συνέταξε. Μετά από ένα νέο κύκλο συζητήσεων με βουλευτές, δημάρχους και περιφερειάρχες την προηγούμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση ξεκινά την εφαρμογή των πρωτοβουλιών που είχε ανακοινώσει διά στόματος Στέλιου Πέτσα και Αλκιβιάδη Στεφανή πριν ένα μήνα. Tην κατασκευή δηλαδή των κλειστών κέντρων στα νησιά και την κατασκευή των ελεγχόμενων κέντρων στην ενδοχώρα, καθώς η δημιουργία αυτών των δομών είναι το κλειδί για την ανακούφιση των νησιών.
Απομάκρυνση 11.000 μεταναστών
Οπως τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, «σε λίγες μέρες θα ξεκινήσει η κατασκευή εκεί που δεν έχει ξεκινήσει» ενώ ανέφερε ότι σύντομα θα απομακρυνθούν 11.000 μετανάστες από τα νησιά.
Ο ρυθμός των επιστροφών είναι απογοητευτικός μέχρι και αυτή τη στιγμή (από τον Αύγουστο έχουν επιστραφεί 116 κυρίως Πακιστανοί στην Τουρκία), αφού ο νέος νόμος για το άσυλο δεν εφαρμόζεται πλήρως λόγω της μη κατασκευής των δομών που εκεί θα γίνεται πρώτος διαχωρισμός των νέων αφιχθέντων προσφύγων ή μεταναστών. Στα νησιά όμως πλέον τίποτα δεν μπορεί να κατευνάσει την οργή που έχει ξεχειλίσει, καθώς αναζητούνται άμεσες λύσεις.
Ωστόσο ήδη οι έντονες αντιδράσεις των νησιωτών φαίνεται πως ακούστηκαν και το βράδυ της Δευτέρας ο πρώην υφυπουργός Εργασίας Νότης Μηταράκης εν μέσω θυελλώδους έκτακτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της Χίου είπε ότι το νέο κλειστό κέντρο θα έχει τελική χωρητικότητα 4.000 θέσεων, εισακούοντας ένα αίτημα της δημοτικής αρχής και των κατοίκων όταν οι επίσημοι σχεδιασμοί έκαναν λόγο για 5.000 θέσεις συν 2.000 ανάλογα με τον ρυθμό αφίξεων. «Ο τελικός σχεδιασμός της κυβέρνησης περιορίζει τον τελικό αριθμό διαμενόντων στη νέα δομή σε 4.000 άτομα από 7.000 άτομα», ανέφερε στην τοποθέτησή του, ενώ διαβεβαίωσε ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης παραμένει το κλείσιμο του Κ.Υ.Τ. του Χαλκειού (ΒΙ.ΑΛ), κάτι για το οποίο, όπως είπε, έχει δεσμευθεί προσωπικά ο ίδιος, με τους κατοίκους της νότιας Χίου να τον καταχειροκροτούν. «Στο Αίπος (σ.σ. η τοποθεσία που θα κατασκευαστεί η νέα δομή) το πρώτο σπίτι απέχει από το σημείο του νέου κέντρου περί τα 10 χιλιόμετρα ενώ στον Χαλκειό τα πρώτα σπίτια απέχουν μόλις 200 μέτρα», ανέφερε ο κ. Μηταράκης.
Αντιδράσεις
Ωστόσο κάτοικοι από το χωριό Βροντάδος μέσα στην αίθουσα φώναζαν και αποδοκίμαζαν τον υφυπουργό. Λίγη ώρα νωρίτερα τον είχαν προπηλακίσει, με τις αστυνομικές δυνάμεις να προλαμβάνουν τα χειρότερα. Σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως το Περιφερειακό Συμβούλιο του Βορειανατολικού Αιγαίου για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των αρχών και κατοίκων.
Στην ανακούφιση των νησιωτών και κατοίκων της ενδοχώρας αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Εχουμε πει ότι θα δημιουργηθεί ένα ταμείο, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, που θα υλοποιήσει το πρόγραμμα “Αλληλεγγύη”, σε συνεργασία με τους Δήμους, για να μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες τους, Ταυτόχρονα, προχωρούμε στην ενίσχυση των δομών Υγείας, Παιδείας και οποιασδήποτε άλλης πρόνοιας χρειάζεται, σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες. Αρα, προχωρούμε αυτά τα δύο, τις κλειστές δομές και την αποσυμφόρηση των νησιών και πιστεύουμε ότι τους πρώτους μήνες του 2020 θα μπορέσετε να δείτε και εσείς και οι τοπικές κοινωνίες απτά αποτελέσματα. Και από τις επιστροφές σε πρώτο στάδιο και από τη φύλαξη των συνόρων μας για τη μείωση των ροών που έρχονται προς την Πατρίδα μας. Είναι ένα συνολικό σχέδιο. Είναι ένα δύσκολο θέμα και έχουμε πει ότι θέλουμε αυτό τον χρόνο μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2020 για να αποδώσει συνολικά το σχέδιό μας καρπούς».