Σύμφωνα με πληροφορίες, κατήγγειλε ότι αισθάνθηκε πως υπήρξε συμβόλαιο θανάτου εναντίον όταν αρνήθηκε να συνεργαστεί με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο: «Αισθάνθηκα διωκόμενη και θεσμικά απροστάτευτη», τόνισε χαρακτηριστικά.
Περιγράφοντας την έρευνα που έγινε για την υπόθεση της Novartis φέρεται να σημείωσε: «Άνοιξαν και 36 λογαριασμούς. “Δεν πηγαίναμε σπίτια μας ούτε τα Σαββατοκύριακα” . Τον Φεβρουάριο 2017 με επισκέφθηκε η δημοσιογράφος Παπαδάκου και ρωτούσε αν υπάρχουν στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα. Άλλοι δημοσιογράφοι δεν είχαν ρωτήσει κάτι τέτοιο καθώς η έρευνα ήταν σε αρχικό στάδιο.
Η Παπαδάκου μου είπε όμως πως …υπάρχουν. Μετά με πήρε κι ο Παπαγγελόπουλος. Ρωτούσε τα ίδια. Η Παπαδάκου με ξαναπήρε τον Μάρτιο. Ρωτούσε τα ίδια. Όταν της είπα πως δεν υπάρχει κάτι μου είπε πως “για Βενιζέλο και Πικραμμένο δεν βγαίνει κάτι”; κι άρχισε να μιλά για off shore Παναγιωτάκη και Βενιζέλου . Εξεπλάγην και της ζήτησα τα στοιχεία. Αν τα έχει να τα φέρει. ” φεύγω τώρα να στα φέρω”. Απέφυγε να φέρει οτιδήποτε».
Παράλληλα, κατονόμασε έτερο δημοσιογράφο από το Documento, ο οποίος υποστήριξε ότι της τηλεφώνησε για την πει πως κατηγορείται για απόκρυψη στοιχείων από την ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς Ηλιάννα Ζαμανίκα.
Σχετικά με την έναρξη της έρευνας ανέφερε πως ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής διαβίβασε στην εισαγγελία Διαφθοράς τον σχετικό φάκελο που περιελάμβανε καταγγελίες προς τις αμερικανικές αρχές δύο υπαλλήλων της Novartis για αθέμιτες πρακτικές και χρηματισμούς προκειμένου να διευκολυνθεί η εταιρεία.
Σύμφωνα πάντα με την κυρία Ράικου οι αμερικανικές αρχές απέστειλαν δύο έγγραφα που αφορούσαν συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο και συμμετείχαν 11-12 υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας καθώς και εταιρείες προσώπων όπως οι Εμ. Βουλκίδης και Γ. Μαυρίκος.
Όλγα Κεφαλογιάννη: Δεν έχω την πολυτέλεια για τα παιδιά μου να χάσω τον έλεγχο ούτε στιγμή
«Στο πλαίσιο της εντολής συγκροτήθηκε κλιμάκιο ελέγχου που πραγματοποίησε κατ οίκων έρευνες σε 33 νομικά και φυσικά πρόσωπα. Κατασχέσαμε πλήθος εγγράφων και υπολογιστών. Όλα πήγαν στις υπηρεσίες μας. Έγινε κι εργαστηριακή εξέταση σε βάθος. Τον Φεβρουάριο 2017 μας επισκέφτηκαν δυο Αμερικανοί εισαγγελεις και τρεις βοηθοί τους. Η συνάντηση έγινε στο γραφείο εισαγγελέας εγκλημάτων κατά διαφθοράς. Προτείναμε να γίνει κοινή ομάδα εργασίας αλλά οι Αμερικάνοι αρνήθηκαν» είπε.
Διαβάστε επίσης: Παπαγγελόπουλος για Ράικου: Εκτίθεται και βουλιάζει στο βούρκο της
Στο μεταξύ, για απόπειρα παρακώλυσης και αποπροσανατολισμού του έργου της προανακριτικής επιτροπής κατηγορούν την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη οι βουλευτές της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης για τη Novartis.
Και αυτό γιατί η κυρία Τουλουπάκη, λίγο πριν την κατάθεση της κυρίας Ελένης Ράικου, έσπευσε να στείλει στην επιτροπή στοιχεία για 3 εμβάσματα συνολικού ύψους 5.000 ευρώ απο την εταιρεία Novartis προς τραπεζικό λογαριασμό του συζύγου της κυρίας Ράικου, χωρίς ωστόσο να αναφέρει τι αφορά η συγκεκριμένη πληρωμή.
Επίσης διαβίβασε και το αίτημα δικαστικής συνδρομής προς τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ με ημερομηνία 28.1.2019 προκειμένου να την ενημερώσουν για τραπεζικό λογαρτιασμό του υιού του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου.
Απο την πλευρά της επιτροπής ο πρόεδρος της Προανακριτικής Γιάννης Μπούγας μίλησε για προσβλητική συμπεριφορά και ανέλαβε την σύνταξη επιστολής διαμαρτυρίας προς τον Άρειο Πάγο ενώ ο Θανάσης Πλεύρης τόνισε: «Η κα Τουλουπάκη πρόλαβε από την Παρασκευή που ο κ.Λάπας ζήτησε ορισμένα έγγραφα να τα βρει και να τα αποστείλει σήμερα στην Επιτροπή μας αλλά όλων των υπολοίπων τα αιτήματα τα αφήνει να εκκρεμούν εδώ και εβδομάδες. Γιατί; Γίνεται επιλεκτική μεταχείριση. Προτείνω να εκφράσουμε διαμαρτυρία και πιθανόν να ασκήσουμε και κάθε νόμιμο δικαίωμά μας ως Επιτροπή».
Ανάλγογο ήταν και το σχόλιο του Βασίλη Κεγκέρογλου: «Νομίζω οτι δεν πρόκειται ούτε για απλή αμέλεια ούτε για αδιαφορία. Είναι συνέχεια της όλης μεταχείρισης της υπόθεσης. Το πρόβλημα είναι σύνθετο. Γιατί η κυρία Τουλουπάκη επιλέγει τί θα στείλει και τί όχι; Παίρνει από κάπου εντολές είναι σε συνεννόηση με κάποιον; Πρέπει ως Επιτροπή να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα».