Στο τέλος της 5ης αξιολόγησης και με τη δημοσίευση της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Φεβρουάριο αναμένεται να έχουμε τα πρώτα τεχνικά συμπεράσματα για τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις με βάση τις οποίες θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε ως χώρα τα 5,1 δισ. από τα ANFA για αναπτυξιακές δαπάνες.
Με αυτά τα δεδομένα οι προετοιμασίες στο υπουργείο Οικονομικών που παίζει παγίως το ρόλο του εθνικού διαπραγματευτή είναι πυρετώδεις αφού τα θέματα είναι και πολλά και δύσκολα. Η επόμενη αξιολόγηση θα έχει ως ένα από τα κορυφαία θέματα το νέο ιδιωτικό πτωχευτικό δίκαιο, το οποίο θα κληθεί ενώσει με βιώσιμο τρόπο τα 8 διαφορετικά σχήματα που καλύπτουν επιμέρους το θέμα.
Επίσης η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του σχεδίου Ηρακλής αλλά και τα επιμέρους σχέδια για την εκκαθάριση των αιτήσεων που εκκρεμούν για το νόμο Κατσέλη.
Παράλληλα θα πρέπει να δώσει ένα συνεκτικό σχέδιο για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, την προώθηση επενδύσεων που μένουν παγωμένες εδώ και χρόνια και των αποκρατικοποιήσεων και των απελευθερώσεων αγορών, με πρώτη αυτή της ενέργειας.
Επίσης θα πρέπει να είναι έτοιμη να παρουσιάσει τις αλλαγές που θέλει να κάνει στο ασφαλιστικό, το οποίο, εκτός από δικαιοσύνη και καλύτερες συντάξεις, θα πρέπει να διασφαλίζει και την ίδια τη βιωσιμότητά του.
Χρυσοχοΐδης: Ο Μητσοτάκης είναι από τους πιο έξυπνους πρωθυπουργούς που έχω συνεργαστεί
Λίγο πιο εύκολα θα είναι τα δημοσιονομικά καθώς το αποτέλεσμα του 2019 θα είναι κατάτι καλύτερο από την πρόβλεψη του Δεκεμβρίου ενώ και ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να ξεπεράσει το 2% του ΑΕΠ.
Όλα αυτά πρέπει να προετοιμαστούν επαρκώς για να μην έχουμε πισωγυρίσματα στις διαπραγματεύσεις ούτε με τα τεχνικά κλιμάκια που αναμένεται να καταφτάσουν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα και πολύ περισσότερο με τους επικεφαλείς των ομάδων που θα έρθουν μετά το Eurogroup στις 20 του μήνα.
Οι τεχνικές συζητήσεις για το μηχανισμό με τον οποίο θα γίνει η αλλαγή χρήσης των κερδών ομολόγων ούτως ώστε να τροφοδοτούν επενδύσεις (αντί για τη μείωση του χρέους) θα διενεργείται παράλληλα. Στόχος είναι, με βάση τον υφιστάμενο σχεδιασμό, στο τέλος Φεβρουαρίου να κοινοποιηθεί η έκθεση της Κομισιόν για την 5η αξιολόγηση και στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου να γίνει και η πολιτική επικύρωσή.
Από όλα αυτά προκύπτει ως αυτονόητο ότι δεν χωρά ούτε καθυστέρηση ούτε και αμφισβητήσεις στις συζητήσεις με τους θεσμούς, οι οποίοι δείχνουν όλο και περισσότερη εμπιστοσύνη όσο περνάει ο καιρός.
Μετά την εκταμίευση των 644,42 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, χθες ο ESM ενέκρινε και την επέκταση της κατάργησης του επιτοκιακού πέναλτι του 2% που επιβλήθηκε για δάνεια 11,3 δισ. του 2012 για επαναγορά χρέους, δημιουργώντας ένα πρόσθετο έμμεσο κέρδος ύψους 122,15 εκατ. ευρώ.
Το συγκεκριμένο μέτρο εντάσσεται στο πλαίσιο της υλοποίησης των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους και επανεξετάζεται σε εξαμηνιαία βάση, συνδεόμενο με την πορεία υλοποίησης μεταρρυθμίσεων .Το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM αποφάσισε χθες την κατάργηση του επιτοκιακού περιθωρίου του δευτέρου δανείου διάσωσης της Ελλάδας για την περίοδο μεταξύ 17 Ιουνίου και 31 Δεκεμβρίου 2019, εξέλιξη που αποφέρει στην Ελλάδα 122,15 εκατ. ευρώ. Μαζί με τα κέρδη των ομολόγων που διακρατούν η ΕΚΤ και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες (644,42 εκατ. ευρώ) που εισπράχθηκαν στις 20 Δεκεμβρίου, η Ελλάδα πήρε με τη δεύτερη δόση από τα μέτρα υπό αίρεση για την ελάφρυνση του χρέους συνολικά 766,57 εκατ. ευρώ.
Το επιτοκιακό περιθώριο (step-up margin) του 2% συνδέεται με τη δόση των 11,3 δισ. ευρώ του δεύτερου προγράμματος που δόθηκε από το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης το 2012 και αφορούσε την επαναγορά χρέους. Η τότε δανειακή σύμβαση είχε ως όρο ότι αν η Ελλάδα δεν εξοφλούσε το ποσό αυτό μέχρι το τέλος του 2016 θα είχε ένα πρόσθετο επιτοκιακό πέναλτι 2% Το ποσό δεν αποπληρώθηκε και η Ελλάδα αναγκάστηκε από το 2016 να πληρώνει επιπλέον 240 εκατ. ευρώ σε τόκο για το δάνειο αυτό του 2012.
Οπως επισήμανε χθες ο επικεφαλής του ΕSM Κλάους Ρέγκλινγκ, η χθεσινή απόφαση δείχνει ότι η ελληνική κυβέρνηση τήρησε τις δεσμεύσεις της σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που είχε αναλάβει να πραγματοποιήσει μετά την έξοδο από το Μνημόνιο τον Αύγουστου του 2018. «Η συνεχιζόμενη πρόοδος στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων έχει συμβάλει στην ανάκαμψη της χώρας», πρόσθεσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, υπενθυμίζοντας ότι τα δύο ταμεία διάσωσης της ευρωζώνης, δηλαδή ο EFSF και ο ESM, έχουν χορηγήσει στην Ελλάδα πάνω από 190 δισ. ευρώ και είναι οι μεγαλύτεροι πιστωτές της χώρας. Είναι κοινό μας συμφέρον η Ελλάδα να καταστεί μια επιτυχημένη και ακμάζουσα οικονομία, κατέληξε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας
Από την έντυπη έκδοση