Σημαντική θεωρείται ταυτόχρονα και η αναγνώριση της μεγάλης βελτίωσης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και το κλίμα ενθάρρυνσης που αυτό δημιουργεί για αμερικανικές επενδύσεις στη χώρα μας.
Το θερμό κλίμα που επικράτησε στην αίθουσα Benjamin Franklin, στον τελευταίο όροφο του State Department, όπου ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, και ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, παρέθεσαν δεξίωση προς τιμήν του κ. Μητσοτάκη, παρουσία 300 περίπου προσκεκλημένων, επισφράγισε μία πραγματικότητα που αποτυπώνεται και στη φράση του ίδιου του κ. Πενς: «Οι δεσμοί ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την Ελλάδα δεν υπήρξαν ποτέ ισχυρότεροι».
«Υποστηρίζουμε την Ελλάδα ως πυλώνα ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και θα συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την ευημερία, την ασφάλεια και τη δημοκρατία σας», ήταν το μήνυμα που έστειλε από την πλευρά του ο κ. Πομπέο, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πολύ περήφανος «που ηγούμαι της Ελλάδας σε αυτή την ιστορική στιγμή για τις σχέσεις μας, που θα γίνονται ολοένα και πιο ισχυρές», όπως είπε.
Με την εκδήλωση αυτή ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα μίας απόλυτα επιτυχημένη επίσκεψης του Ελληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε μάλιστα και στη σύνδεση που διαπίστωσε στο Οβάλ Γραφείο ότι υπάρχει ανάμεσα στον κ. Μητσοτάκη και στον κ. Τραμπ. «Βλέποντας δύο ηγέτες γεμάτους ενέργεια με ισχυρές πεποιθήσεις και πίστη στην ελευθερία και αποφασιστικότητα να κάνουν πράξη τα πιστεύω τους για να κάνουν τις ζωές των ανθρώπων καλύτερες, είναι πεποίθησή μου ότι τα καλύτερα έρχονται», σημείωσε.
Τον ενθουσιασμό της αμερικανικής κυβέρνησης για «το έργο που επιτελεί ο πρωθυπουργός και τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιεί στην ελληνική οικονομία» εξέφρασε ο κ. Πομπέο, ο οποίος ανέφερε ότι «η Ελλάδα δείχνει σε όλη την Ευρώπη το δρόμο για την οικονομική ανάπτυξη», μειώνοντας τους φόρους, όπως έκανε και η κυβέρνηση των ΗΠΑ.
«Οπως είδαμε στη χώρα μας, καθώς ο πρόεδρός μας μείωσε τους φόρους και ήρε τις περιοριστικές ρυθμίσεις, δημιουργήθηκαν ευκαιρίες για όσους αναλαμβάνουν επιχειρηματικό ρίσκο να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους. Ξέρω τι σημαίνει αυτό για κάθε πολίτη αυτής της χώρας και γνωρίζω ότι αυτό θα συμβεί και στην Ελλάδα», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.
«Ως αμερικανική κυβέρνηση θα συνεχίζουμε να σας υποστηρίζουμε ως ηγέτη στην Ευρώπη. Θα συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την ευημερία σας, την ασφάλειά σας και τη δημοκρατία σας. Το μέλλον μπορεί μόνο να γίνει πιο φωτεινό για τις δύο χώρες μας», πρόσθεσε ο κ. Πομπέο, ο οποίος ανέφερε ότι οι «σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών από καλές έχουν γίνει πλέον εξαιρετικές».
Συνοψίζοντας ο Ελληνας πρωθυπουργός τα αποτελέσματα της επίσκεψης στην αμερικανική πρωτεύουσα δεν έκρυψε την ικανοποίησή του που άκουσε «το αυτονόητο», όπως είπε χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι ο πιο αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ σε αυτή τη γωνία του κόσμου».
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε αφενός πεπεισμένος ότι οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό της Ελλάδας, καθώς υπερασπίζεται τα δικαιώματά της με το βλέμμα στο μέλλον και εστιάζοντας στην οικονομική ανάπτυξη για την ευημερία όλων των Ελλήνων», και αφετέρου σίγουρος ότι «είμαστε έτοιμοι να γράψουμε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία μας» και ότι η τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα «μπορεί να αποτελέσει τη δεκαετία της ελληνικής επιτυχίας».
Μητσοτάκης στο TikTok για Gigabit Voucher: Χτίζουμε τις υποδομές για ένα ψηφιακό μέλλον
Τα θερμά λόγια των δύο κορυφαίων Αμερικανών κυβερνητικών αξιωματούχων για την Ελλάδα και τη στενή στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών ήρθαν σε συνέχεια σειράς δηλώσεων που είχαν μάλιστα και διακομματικό χαρακτήρα, όπως φάνηκε και από την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στο Κογκρέσο και τις συναντήσεις του με επιφανή στελέχη τόσο των Ρεπουμπλικάνων όσο και των Δημοκρατικών.
Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης τόνισε, μιλώντας σε εκπροσώπους της ομογένειας, ότι τόσο στη συνάντηση με τον κ. Τραμπ όσο και κατά την επίσκεψη στο Κογκρέσο «υπήρξε συναντίληψη για τη μεγάλη σημασία που έχει η στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ».
Ο Ελληνας πρωθυπουργός απηύθυνε, παρουσία και των κ.κ. Πενς και Πομπέο, προσκλητήριο στους Αμερικανούς επενδυτές να συμμετάσχουν στη νέα σελίδα της ιστορίας της χώρας μας», υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων τη μείωση των φόρων.
«Ο κ. Πενς ανέφερε ότι όταν μειώνεις τους φόρους και όταν αφήνεις την επιχειρηματικότητα να ανθήσει, συμβαίνουν μόνο καλά πράγματα στην οικονομία. Αυτό συνέβη εδώ στις ΗΠΑ, αυτό συμβαίνει και στην Ελλάδα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
«Οταν καταπολεμάς τη γραφειοκρατία, όταν κάνεις το κράτος πιο παραγωγικό και η ενέργεια είναι προσβάσιμη στις παραγωγικές μονάδες που δημιουργούν θέσεις εργασίας, τότε οι οικονομίες ανθούν. Και αυτή τη στιγμή η Αμερική και η Ελλάδα γνωρίζουν οικονομική άνθηση», είχε αναφέρει νωρίτερα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.
Η ενέργεια, οι υποδομές, τα λιμάνια, ο τουρισμός, η αγορά ακινήτων, το χρηματοπιστωτικό σύστημα και οι νέες τεχνολογίες είναι οι τομείς που βρέθηκαν στο επίκεντρο του αμερικανικού επενδυτικού ενδιαφέροντος, όπως αυτό εκδηλώθηκε με συγκεκριμένα ερωτήματα προς τον πρωθυπουργό, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με 22 εκπροσώπους μεγάλων επιχειρήσεων και επενδυτικών σχημάτων.
Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, τις μεταρρυθμίσεις που ήδη έχει προωθήσει η κυβέρνηση, τις μειώσεις φόρων που πραγματοποιεί και το σχέδιο για την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και των μεγάλων επενδυτικών projects, ενώ οι επενδυτές στάθηκαν ιδιαίτερα στη σημασία που έχει η πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα, η προβλεψιμότητα σχετικά με το φορολογικό περιβάλλον όχι μόνο για τις επιχειρήσεις, αλλά και για τα στελέχη τους, καθώς και η ταχύτητα στην υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων.
Παρόντες στη συνάντηση ήταν και ο υπουργός Ανάπτυξης, Aδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.
«Αυτή η κυβέρνηση υποστηρίζει τις επενδύσεις των αμερικανικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και στη διάρκεια του γεύματος που παρατέθηκε προς τιμήν του από ομογενειακές οργανώσεις. Ζήτησε μάλιστα από τους Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες που βρέθηκαν στην αίθουσα της εκδήλωσης να ρωτήσουν πώς υποδέχθηκε τους τελευταίους έξι μήνες η νέα κυβέρνηση όσους θέλησαν να επενδύσουν στη χώρα.
Το μήνυμα που έστειλε ο κ. Μητσοτάκης λίγο πριν αναχωρήσει από τις ΗΠΑ ήταν πως «η Ελλάδα επέστρεψε ως μία σοβαρή και υπεύθυνη περιφερειακή δύναμη», ενώ αποτιμώντας την επίσκεψη ανέφερε χαρακτηριστικά: «Παρακολουθώ εδώ και δεκαετίες τα τεκταινόμενα στην Ουάσιγκτον και για πρώτη φορά διαπιστώνω τόσο θετικό κλίμα για την Ελλάδα. Είναι μία πολύ σημαντική ευκαιρία την οποία πρέπει να αξιοποιήσουμε».
Συναίνεση και εθνική ομοψυχία η επιδίωξη Κυριάκου
Η διαμόρφωση κλίματος εθνικής συναίνεσης και ομοψυχίας στα μεγάλα εθνικά ζητήματα της χώρας αποτελεί βασική επιδίωξη και των κατ’ ιδίαν συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς που ξεκινά σήμερα ο πρωθυπουργός στο γραφείο του στην Βουλή προκειμένου να τους ενημερώσει για τα αποτελέσματα της επίσκεψης στην Ουάσιγκτον και για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι κλείνει ένας κύκλος διπλωματικών πρωτοβουλιών στο πλαίσιο του οποίου υπήρξε, ανάμεσα στα άλλα, η υπογραφή του EastMed, η πενταμερής του Καΐρου σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Γαλλίας και της Ιταλίας, αλλά και η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, η οποία ολοκληρώθηκε όχι μόνο με θερμά λόγια κορυφαίων κυβερνητικών αξιωματούχων, αλλά εν μέσω πληροφοριών ότι η αμερικανική κυβέρνηση προσανατολίζεται στην ανάληψη διπλωματικής πρωτοβουλίας το επόμενο διάστημα για εκτόνωση της έντασης που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή λόγω της τουρκικής προκλητικότητας.
Την εκτίμηση ότι θα υπάρξει στο μέλλον ανάληψη πρωτοβουλιών από πλευράς ΗΠΑ για να πέσουν λίγο οι τόνοι, κυρίως από την Τουρκία, έκανε και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι δεν είναι απαραίτητο ο κ. Τραμπ να πάρει τηλέφωνο και να μιλήσει στον κ. Ερντογάν, υπάρχουν πάρα πολλά κανάλια επικοινωνίας που μπορούν να ενεργοποιηθούν.
Σημειώνεται ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός έθεσε με εμφατικό τρόπο τα εθνικά μας ζητήματα και κατέστησε σαφές ότι η χώρα μας δεν θα δείξει καμία ανοχή σε παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.
Η πρώτη συνάντηση θα γίνει στις 12.00 με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα και θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τη Φώφη Γεννηματά στις 13.00 και με τους Κυριάκο Βελόπουλο στις 17.00 και Γιάνη Βαρουφάκη στις 18.00, ενώ η συνάντηση με τον Δημήτρη Κουτσούμπα έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα λόγω απουσίας του γ.γ. του ΚΚΕ στο εξωτερικό.
Η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών έρχεται σε συνέχεια της ενημέρωσης που έχει προηγηθεί προς τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων από τον υπουργό Εξωτερικών, αλλά και της σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.
Στις συναντήσεις θα συζητηθεί και το ζήτημα του νέου εκλογικού νόμου που θα φέρει η κυβέρνηση, καταργώντας την απλή αναλογική που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση θα προτείνει επαναφορά μπόνους για το πρώτο κόμμα, το οποίο θα είναι κλιμακωτό και αναμένεται να ξεκινά από 25% και 20 έδρες και να φθάνει τις 50 έδρες με ποσοστό 40% και με το ποσοστό αυτοδυναμίας να προσδιορίζεται γύρω στο 37%.
Από την έντυπη έκδοση