Σύμφωνα με το «hellasjournal.com», ο πρωθυπουργός της Ελλάδας θα ήθελε να υπογραφεί η συμφωνία πριν πάει στην Αμερική για τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στις 7 Ιανουαρίου.
Σε αυτό το κλίμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, με τον οποίο συζήτησαν την ευρύτερη κατάσταση ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων.
Την ίδια ώρα πηγή στη Λευκωσία επιβεβαίωσε την πρόθεση των τεσσάρων χωρών να προχωρήσουν σε υπογραφή, αλλά αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την ημερομηνία της υπογραφής.
Τη διακρατική συμφωνία θα υπογράψουν οι υπουργοί Ενέργειας στην παρουσία των ηγετών. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα φιλοξενήσει στην ελληνική πρωτεύουσα τον πρόεδρο Αναστασιάδη, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Γκιουζέπε Κόντε.
Σταϊκούρας: Ο απολογισμός του 2024 και οι προτεραιότητες για το 2025 σε υποδομές και μεταφορές
Την πρώτη αποκάλυψη για την υπογραφή της συμφωνίας έκανε το κυπριακό κανάλι «Sigma».
Σύμφωνα με ρεπορτάζ, η τουρκική επιθετικότητα ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά των ηγετών των τεσσάρων χωρών, καθώς άμεσα ή έμμεσα επηρεάζονται τα συμφέροντά τους.
Το γεγονός ότι η υπογραφή θα γίνει στην Αθήνα δείχνει και την αποφασιστικότητα του Ισραήλ και της Ιταλίας να δείξουν την υποστήριξη τους προς την Ελλάδα έναντι των ακραίων επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας, η οποία αμφισβητεί πλέον και την κυριαρχία της.
Αναφορικά με τη χρηματοδότηση του έργου, όπως γράφει η «hellasjournal.com» το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να πληρώσει τη μερίδα του λέοντος. Επίσης, μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού, ανάμεσά τους και ένας αμερικανικός τραπεζικός κολοσσός, έχουν δείξει ενδιαφέρον για τη δανειοδότηση του East Med.
Το έργο υποστηρίζεται και από την Αμερική που επιδιώκει να σταματήσει τη συνεργασία της Ρωσίας με ευρωπαϊκές χώρες.
Ήδη χθες, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε νόμο που του δίνει περιθώριο 60 ημερών για να επιβάλλει κυρώσεις σε σκάφη και εταιρείες που εγκαθιστούν σωληνώσεις ή συμμετέχουν στα έργα του Nord Stream 2 και του Turkstream, του αγωγού που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Τουρκία, καθώς και σε οποιονδήποτε άλλον που κρίνεται ότι υποστηρίζει τα έργα αυτά.
Την ίδια ώρα την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στα ενεργειακά της σχέδια με βάση το διεθνές δίκαιο εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, επισημαίνοντας για τις προκλήσεις της Άγκυρας ότι «η Τουρκία είναι μεγάλη χώρα, ωστόσο θα πρέπει να καταλάβει ότι πρέπει να συμβιώσουμε και όπως είπε και ο πρωθυπουργός, υπάρχουν όρια.
«O αγωγός EastMed θα προχωρήσει ό,τι κι αν λέει ο Ερντογάν» τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Χατζηδάκης.