Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο Σεργκέι Λαβρόφ, αναφερόμενος στις «αναθεωρητικές» θέσεις Ερντογάν για τη συνθήκη της Λωζάννης, δήλωσε κατηγορηματικά ότι «πρέπει να σεβόμαστε το Διεθνές Δίκαιο», ενώ ο Νίκος Κοτζιάς, αφού τόνισε ότι «στην περιοχή μας υπάρχουν πολλοί πολιτικοί που σκέφτονται με παλαιούς τρόπους» και έκανε λόγο για «παλαιούς εθνικισμούς που εκδηλώνονται με νέο τρόπο», υπογράμμισε πως ναι μεν «η Ιστορία της ελληνικής καρδιάς μας φτάνει μέχρι την Ινδία, αλλά ο σεβασμός των συνόρων είναι υποχρεωτικός».
Επικεντρώνοντας στις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προ εβδομάδων, αναπολώντας την Οθωμανική Αυτοκρατορία, είχε κάνει λόγο για την «Τουρκία της καρδιάς» του, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «τα σύνορα της καρδιάς μας δεν είναι τα σύνορα του Διεθνούς Δικαίου». Επιπλέον, αφήνοντας αιχμές προς τις κατευθύνσεις τόσο του Τούρκου προέδρου όσο και του Αλβανού πρωθυπουργού, Εντι Ράμα, παρατήρησε τα εξής: «Τελευταία, όλοι στην περιοχή μας ασχολούνται με την Ιστορία. Λέω και υπογραμμίζω: Η Ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή. Την Ιστορία πρέπει να την αντιμετωπίζει κανείς με σεβασμό και όχι με ασέβεια. Πρέπει να την αντιμετωπίζει έτσι όπως είναι στην πραγματικότητα και όχι με μια εκ των υστέρων μυθολογία».
Ο κ. Κοτζιάς, επίσης, ευχαρίστησε τη Ρωσία «για τη σταθερή στάση που κρατάει από την αρχή της εκδήλωσης του κυπριακού προβλήματος, μια στάση στήριξης της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας». Από τη μεριά του, ο κ. Λαβρόφ υπογράμμισε ότι πρέπει να υλοποιηθούν οι αποφάσεις του ΟΗΕ, καθώς μόνο αυτό είναι το πλαίσιο διευθέτησης για μία σταθερή και αποδεκτή λύση για Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους. Μάλιστα, σημείωσε με έμφαση ότι «η Μόσχα δεν δέχεται τις προσπάθειες άσκησης πιέσεων έξωθεν ή τις προσπάθειες να οριστούν προθεσμίες». Να σημειωθεί ότι προχθές ο κ. Κοτζιάς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον οποίον, σύμφωνα με πληροφορίες, συζήτησαν, εκτός των Ελληνοτουρκικών, τις σημαντικές εξελίξεις που αναμένονται στο Κυπριακό, τον Νοέμβριο. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, δεν αποκλείεται ο Ελληνας υπουργός να επισκεφθεί τη γείτονα το αμέσως επόμενο διάστημα.
Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Προτιμάμε συζήτηση - «πακέτο» για όλα τα θέματα και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας
Τόσο στις συναντήσεις του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών, ο κ. Λαβρόφ εξήρε το καλό επίπεδο των ελληνορωσικών σχέσεων, «με σεβασμό -όπως είπε- στις θέσεις των δύο πλευρών». Ψηλά στην ατζέντα των επαφών, ως ήταν αναμενόμενο, ήταν η εύφλεκτη κατάσταση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική. Ενδιαφέρον είχε η επισήμανση του κ. Κοτζιά ότι «υπάρχει ανάγκη να ακολουθείται πολιτική σταθερότητας για την Αίγυπτο, που θα λαμβάνει υπ’ όψιν ότι μια τυφλή αποσταθεροποίηση κρατών, όπως η Αίγυπτος, θα προκαλέσει μεγάλα προσφυγικά και μεταναστευτικά ρεύματα που θα υπερβαίνουν αυτά που έχουμε δει μέχρι σήμερα».
Οσον αφορά το κρίσιμο θέμα των σχέσεων Δύσης-Ρωσίας, ο Ελληνας υπουργός, αφού επισήμανε ότι «θεμέλιο της πολιτικής μας είναι ότι πρέπει να βρούμε το δρόμο για να φτιάξουμε μια ενιαία αρχιτεκτονική ασφαλείας και σταθερότητας», χαρακτήρισε τη «συμπεριφορά -και της αμερικανικής κυβέρνησης- συμπεριφορά πραγματισμού», για να καταλήξει ότι «πρέπει να παραμένουν ανοιχτά τα κανάλια συνεννόησης και συζήτησης» ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία. Ο κ. Λαβρόφ, πάντως, με κατηγορηματικό τρόπο δήλωσε ότι η Ρωσία επ’ ουδενί δέχεται τη θέση που εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος ότι «οι ΗΠΑ είναι που βάζουν τους κανόνες» διεθνώς.
Τέλος, ο ίδιος δώρισε στον κ. Κοτζιά δύο έγγραφα από τα ρωσικά ιστορικά αρχεία για τα «Ορλωφικά» και την Επανάσταση του 1821.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου