Χωρίς εκπλήξεις, χθες, αναθεωρήθηκαν και οι 9 συνολικά διατάξεις, για τις οποίες όλο το προηγούμενο διάστημα διαφαινόταν ότι υπήρχε ευρύτερη συναίνεση.
Τέλος πήρε και η πολιτική «εργαλειοποίηση» της εκλογής του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς «πέρασε» η πρόταση της Ν.Δ. ώστε αυτός να εκλέγεται -εάν όλες οι άλλες προσπάθειες έχουν αποβεί άκαρπες- και με σχετική πλειοψηφία.
Στις αναθεωρητέες διατάξεις περιλαμβάνονται και η πρόβλεψη να μην υπάρχει εφεξής σύντομη αποσβεστική περίοδος για τα υπουργικά ποινικά αδικήματα, ο περιορισμός του βουλευτικού ακαταδίωκτου, η συνταγματική θέσπιση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, η δυνατότητα λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας, το δικαίωμα στη μειοψηφία της Βουλής να συστήνει Εξεταστικές Επιτροπές, αλλά και ο νέος τρόπος εκλογής των διοικητικών συμβουλίων των Ανεξαρτήτων Αρχών ώστε να μη μένουν ακέφαλα, καθώς και η εξίσωση των στρατιωτικών δικαστών με τους δικαστές των πολιτικών δικαστηρίων.
«Ενα ακόμη βήμα δημοκρατίας»
Ο πρωθυπουργός από το βήμα της Ολομέλειας, στο τέλος της κορυφαίας διαδικασίας της συνταγματικής αναθεώρησης, χαρακτήρισε τη χθεσινή διαδικασία ως «ένα ακόμη βήμα δημοκρατίας», καθώς «από σήμερα η χώρα έχει ένα νέο Σύνταγμα, το Σύνταγμα του 2019, που θα φέρει τη σφραγίδα της σημερινής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και είναι προϊόν διακομματικής συναίνεσης, όπως το Σύνταγμα επιτάσσει».
Ο κ. Μητσοτάκης «έδειξε» μάλιστα χθες ότι θα παραμείνει πιστός στις προτάσεις συναίνεσης και συνεννόησης, όπως έκανε και με την ψήφο των ομογενών, ακόμα και στο θέμα της επιλογής του προσώπου που θα προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ο τρόπος εκλογής του, που προτείνουμε, δεν αναιρεί την πολιτική ευθύνη της εκάστοτε πλειοψηφίας για πρόταση προσώπου με ευρύτερη συναίνεση». Μια καταλυτική πρώτη απάντηση στο «ψάρεμα» στα θολά νερά του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, που και χθες εμμένοντας στα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα μίλησε για «στίγματα» και ότι με σχετική πλειοψηφία δεν εκλέγεται «ούτε κηπουρός για το Μέγαρο Μαξίμου, λες και είναι διοικητικής νοσοκομείου ή ΔΕΚΟ…».
«Αδιάβαστος»
Για μια όμως ακόμα φορά ο πρωθυπουργός συνέλαβε «αδιάβαστο» και στα συνταγματικά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ προσπάθησε να τον επαναφέρει στην πραγματικότητα της λαϊκής ετυμηγορίας, λέγοντάς του ότι «τις προτάσεις σας δεν τις απορρίπτει σήμερα η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας.
Τις απέρριψε ο ελληνικός λαός στις εκλογές της 7ης Ιουλίου»! Του επισήμανε δε πως «ο τόνος, κ. Τσίπρα, της ομιλίας σας ήταν εκτός κλίματος. Δεν ακούσατε κανέναν πολιτικό αρχηγό, αλλά ήταν και εκτός κλίματος σε σχέση με τη συζήτηση που έγινε στην επιτροπή […]. Εμείς, όπως είχαμε δεσμευτεί, προσεγγίσαμε τη συνταγματική αναθεώρηση με διαφορετικό τρόπο από εκείνον του ΣΥΡΙΖΑ. Η διαδικασία ξεκίνησε στο φυσικό της χώρο, στη Βουλή, και όχι ως μαζική κομματική φιέστα στο προαύλιό της…», θυμίζοντας την εκδήλωση που είχε ο ίδιος οργανώσει στον αύλειο χώρο της Βουλής.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ «η πλειοψηφία δεν αγνόησε τη θέση της μειοψηφίας. Το Κοινοβούλιο εξέτασε τις διατάξεις που έφτασαν σε αυτό από την απελθούσα Βουλή», παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδίωξε τη ματαίωση της αναθεώρησης.
Προεδρία της δημοκρατίας: Οι Σπαρτιάτες δεν θα στηρίξουν τον Κωνσταντίνο Τασούλα
Υπεύθυνος του ΣΥΡΙΖΑ
Υπενθύμισε πως εάν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είχε δεχθεί την πρόταση που του έκανε στην προηγούμενη Βουλή να ανοίξουν όλες οι προτάσεις των κομμάτων, να τις εξηγούσαμε στον ελληνικό λαό και αυτός να αποφάσιζε στις εκλογές, έτσι θα είχαμε μια ευρύτερη αναθεώρηση και όχι αυτά τα θέματα που δεν ήταν προς αναθεώρηση να πάνε μια δεκαετία με αποκλειστική ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο συνολικός όμως, έστω και έτσι, απολογισμός, είπε ο πρωθυπουργός, είναι θετικός.
Συνέλαβε όμως για μια ακόμα φορά τον κ. Τσίπρα να βαφτίζει το άσπρο μαύρο ακόμα και για γνωστά και καταφανή πράγματα, όπως ότι δήθεν η Ν.Δ. ήταν υπέρ της απλής αναλογικής! Χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός του είπε «πού ακούσατε ποτέ σας ότι εμείς είχαμε προτείνει την απλή αναλογική ως μόνιμο σύστημα. Ποιος σας τα λέει αυτά; Δεν γνωρίζετε την πάγια αντίθεσή μας; Είναι άλλο η συνταγματική καθιέρωση σταθερού εκλογικού συστήματος από αυτό που λέτε εσείς, ότι εμείς προτείναμε ποτέ την απλή αναλογική…».
Στο, δε, εύρημα εάν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Κωνσταντίνος Τσάτσος, που είναι οι πατέρες του μεταπολιτευτικού Συντάγματος της χώρας, θα δεχόντουσαν ποτέ τη σχετική πλειοψηφία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας που πρόταξε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τού θύμισε πως «ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εκλέχθηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 153 ψήφους από τη Βουλή το 1990. Και η σχετική πλειοψηφία ήταν η διάταξη που υπήρχε στο αρχικό Σύνταγμα που γράφτηκε από τον Καραμανλή και τον Τσάτσο. Πάλι αδιάβαστος, κύριε Τσίπρα. Και σε αυτό αδιάβαστος;». Να υπενθυμίσουμε ότι και στη διάταξη του Συντάγματος που αναθεωρήθηκε χθες προβλεπόταν η σχετική πλειοψηφία στη δεύτερη ψηφοφορία που γινόταν εάν μετά τις εκλογές στην πρώτη ψηφοφορία δεν συγκεντρωνόταν το 151.
Καταστροφολογία
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του χαρακτήρισε τις προτάσεις της Ν.Δ. ως μια αμήχανη και άτολμη συρραφή βερμπαλισμού, χωρίς άξονες και έρμα. Υποστήριξε πως η Ν.Δ. απέδειξε ότι κινείται χωρίς πυξίδα και σχέδιο, οι προτάσεις της είναι ένα ποτ-πουρί ασύνδετων πραγμάτων για την ικανοποίηση του κοματικού της ακροατηρίου, ενώ προσπαθούν να συγκαλύψουν τη συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού και της συντήρησης.
Το ΚΙΝ.ΑΛ.
Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. Φώφη Γεννηματά από τη δική της πλευρά είπε πως αυτή η αναθεώρηση «δεν είναι μια χαμένη ευκαιρία όπως εκείνη του 2008, το εγχείρημα έχει θετικό πρόσημο, φυσικά δεν συμφωνήσαμε σε όλα…» και επεσήμανε πως η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι αναγκαία αλλά όχι και ικανή συνθήκη. Ναι, έχει κορυφαία σημασία για τη λειτουργία του πολιτεύματός μας και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων μας. Αλλά δεν ζούμε σε συνθήκες νομικού και συνταγματικού εργαστηρίου. Η ζωή είναι εκεί έξω! Στην κοινωνία, την οικονομία, τη νέα γενιά.
Στον κόσμο της εργασίας και της παραγωγής. Στις πολύπαθες κοινότητες των Ελλήνων, στο μέτωπο του προσφυγικού, εκεί που δοκιμάζεται ο ανθρωπισμός μας».
Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, παρά τις συμφωνίες, μίλησε για κάλπικες προοδευτικές προτάσεις από το πολιτικό κατεστημένο.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος μίλησε για μια άτολμη αναθεώρηση χωρίς να απαντά στα μεγάλα ζητήματα και τις προκλήσεις που έχει μπροστά της η χώρα, ενώ ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης χαρακτήρισε τη διαδικασία ως «χαμένη ευκαιρία», υποστηρίζοντας ότι με ευθύνη των «μεγάλων μνημονιακών κομμάτων» πραγματοποιούνται εργαλειακές αλλαγές και όχι μια «συστημική αναθεώρηση» που ήθελε το κόμμα του.
Από την έντυπη έκδοση