Οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν επί 49 συνολικά προτάσεων που έχουν καταθέσει ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και αφορούν 28 διατάξεις του συντάγματος.
Τα ζητήματα στα οποία επικεντρώνεται το πολιτικό ενδιαφέρον στη σημερινή συζήτηση και ψήφιση και πιθανότατα θα αναφερθούν στις ομιλίες τους ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των υπολοίπων πολιτικών κομμάτων είναι τρία: Η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας , η κατοχύρωση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού και η ποινική ευθύνη υπουργών με την κατάργηση της σύντομης αποσβεστικής προθεσμίας.
Δείτε live την συνεδρίαση:
Με τις επικείμενες συνταγματικές αλλαγές θα «θωρακίζεται» και η διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, για την οποία υπήρξε συμφωνία στο πλαίσιο της διακομματικής επιτροπής και δρομολογήθηκε η διευθέτηση μίας εκκρεμότητας δεκαετιών, ενώ γίνονται και ουσιαστικά βήματα στην κατεύθυνση ενίσχυσης της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος με τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας μόνο κατά την άσκηση των καθηκόντων και με την κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας.
Κατοχυρώνεται, παράλληλα, η δυνατότητα και της αντιπολίτευσης να συστήνει Εξεταστικές Επιτροπές, ενώ αναμένεται να ανοίξει ο δρόμος και για νομοθετική πρωτοβουλία πολιτών με 500.000 υπογραφές σε διάφορα ζητήματα πλην εθνικών θεμάτων, ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής και δημοσιονομικών.
«Πράσινος» ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ
Ολα αυτά θεωρούνται σε κάθε περίπτωση σημαντικά, αλλά είναι σαφές ότι δεν αρκούν για να χαρακτηριστεί τολμηρή η παρούσα αναθεώρηση. Η έκτασή της δεν είναι εκείνη που επιδίωξε η Ν.Δ. με τις προτάσεις της στην προηγούμενη Βουλή, που ήταν η προτείνουσα και στην οποία διέθετε πλειοψηφία ο ΣΥΡΙΖΑ. Λόγω ιδεοληψιών του τότε κυβερνώντος κόμματος δεν κρίθηκαν αναθεωρητέες μείζονος σημασίας διατάξεις για την προστασία του περιβάλλοντος, για τη συνταγματοποίηση δημοσιονομικών κανόνων και κυρίως για τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων.
Η μη αναθεώρηση, λόγω της ιδεοληψίας του ΣΥΡΙΖΑ, του εμβληματικού άρθρου 16 θεωρείται από τη Ν.Δ. ως η μεγάλη χαμένη ευκαιρία «για να εξαλειφθούν διατάξεις που κρατούν αιχμάλωτη τη δύναμη της Παιδείας». «Εμπόδισε τη δυνατότητα να μετεξελιχθεί η Ελλάδα σε Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο, που θα οδηγούσε στον επαναπατρισμό χιλιάδων επιστημόνων και θα μας επέτρεπε να εισάγουμε, αντί να εξάγουμε φοιτητές, συνάλλαγμα και θέσεις εργασίας», υπογραμμίζουν στο κυβερνών κόμμα.
Σε πολλές από τις προωθούμενες αλλαγές έχει υπάρξει ευρύτερη συναίνεση, γεγονός που οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στο ανοιχτό πνεύμα που επέδειξαν η Ν.Δ. και ο πρωθυπουργός, οι οποίοι «δεν λειτούργησαν ούτε στιγμή δογματικά», όπως τόνισε στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης, Ευριπίδης Στυλιανίδης, με αφορμή το ζήτημα της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας.
Στο κυβερνών κόμμα καταλογίζουν πάντως στον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιχείρησε τη δημιουργία εντυπώσεων για μικροκομματικούς σκοπούς με την κατάθεση του αιτήματος αντισυνταγματικότητας για το άρθρο που αφορά στην εκλογή ΠτΔ.
Επιμένουν πως η Ν.Δ. στη συζήτηση αυτή κινήθηκε με συναινετική διάθεση, ώστε να υπάρξει κοινή θέση και να πάψει η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας να χρησιμοποιείται εκβιαστικά από πολιτικά κόμματα και τονίζουν ότι η πρόταση της Ν.Δ. επιδιώκει ευρύτερες συναινέσεις με αυξημένες πλειοψηφίες 200 και 180 ψήφων και εάν αυτές δεν υπάρξουν εκλογή με απόλυτη ή σχετική πλειοψηφία.
Μετά και την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης, το ενδιαφέρον αναμένεται να στρέφεται ολοένα και περισσότερο στην κατεύθυνση της επιλογής του πρωθυπουργού σε σχέση με το πρόσωπο που θα προταθεί για ΠτΔ. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει βάλει χρονοδιάγραμμα ενός μήνα για τη λήψη της απόφασης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας επανέλαβε ότι «είναι πολύ πρόωρη αυτή η συζήτηση». Παράλληλα, πήρε αποστάσεις από τη σεναριολογία που ήδη αναπτύσσεται με αφορμή και προσωπικές απόψεις γαλάζιων στελεχών, ζητώντας «να μην κάνουμε σενάρια που όντως πλήττουν το θεσμό και προσβάλλουν και τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας».
Σήμερα το βράδυ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στο συνέδριο Digital Economy Forum που διοργανώνει ο ΣΕΠΕ, ενώ στο κυβερνών κόμμα ξεκινά και η αντίστροφη μέτρηση για το 13ο Συνέδριο, οι εργασίες του οποίου θα ξεκινήσουν την Παρασκευή και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή το μεσημέρι με την ομιλία του κ. Μητσοτάκη.